Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bodrum Papatyası Nasıl Bir Çiçektir? Bakımı Nasıldır?

0 24.637

Bodrum Papatyası  Nasıl Bir Çiçektir? Bakımı Nasıldır?İlkbahar ile birlikte parklar, bahçeler ve balkonlar rengarenk çiçeklerle doldu. Hepsi birbirinden güzel bu çiçekler içinde bir de bodrum papatyası var. Papatyagiller familyasına aittir. Kremi, moru, mavisi, lilası, sarısı, pembesi, beyazı ile oldukça güzel bir çiçektir. Papatyaya benzerliği ile bilinen bu çiçeği yetiştirmek de oldukça kolaydır. Bu çiçeğin bilimsel adı osteopermumfruticosum’dur. Afrika papatyası da denir. Bu çiçeğin yaprakları koyu yeşildir. Dayanıklı bir çiçektir ve çok yıllık çiçeklerdendir. Görünümü ile ortama güzellik katar. Bu çiçeğin bir özelliği akşamları çiçeklerini kapatıp, gündüzleri açmasıdır. İlk çiçeklerini ilkbaharda açar ve yaz sonuna kadar çiçeklenmeye devam eder. Çiçekleri belli bir süre sonra kapanır. Çiçekler kapanıp solmaya başlayınca kesmek gerekir. Aynı zamanda kuruyan yapraklarını da temizlemek gerekir. Bu bitki 60 cm’ye kadar uzayabilir. Rüzgarlı olmayan yerlerde yetiştirilmesi daha uygundur. Eğer çiçek yerini severse ilkbahar ve yaz boyunca sürekli çiçek açar. Bu çiçeği donda bırakmamak gerekir.

Bodrum Papatyası  Nasıl Bir Çiçektir? Bakımı Nasıldır?Bodrum papatyası iç ve dış mekanlarda rahatlıkla yetişebilir. Saksılarda da, bahçelerde de kolaylıkla yetişir. Kokusu da gayet güzeldir.
Bodrum papatyasının bakımı için dikkat edilecek hususlar şunlardır: Çiçeğin güneş görmesi ve aydınlık ortamda bulunmasına ihtiyacı vardır. Yarı gölgelik yerlerde de büyüyebilir ama aydınlık bir yerde daha sağlıklı yetişir. Ama çok sıcaktan da korumak gerekir. Tam gölgelik yerlerde de sağlıklı bir şekilde yetişmez ve çiçekleri de cılız olur aynı zamanda kısa sürede solar.
Bodrum papatyası için hafif formda topraklar tercih edilmelidir. Sık sık gübrelenmemelidir.
Tüm çiçeklerde sulama çok önemlidir. Bodrum papatyası için de sulama önemlidir. Çiçeklenme döneminde sık sulanmalıdır. Dinlenmiş su dökülmelidir. Kuraklığa ve susuzluğa dayansa da susuz bırakılmamalıdır. Tabii sulama yaparken de aşırıya kaçmamak gerekir. Yaz sıcaklarında daha sık sulama yapılırken kış aylarında daha az sulama yapılabilir.

Bodrum Papatyası  Nasıl Bir Çiçektir? Bakımı Nasıldır?Bodrum papatyası çoğaltılmak istenirse tohumları ekilerek, çelikle ve daldırma yöntemi ile çoğaltılabilir. Bu çiçekler sıklıkla tohum vermez. Zaten tohumdan çoğaltılan papatyalar benzer özellikte olmayabilir. Eğer tohum ile çoğaltılmak isteniyorsa ilkbaharda tokumlar ekilmelidir. Tohumlar çimlendiğinde güneşli bir yere konur. Tohum ile çiçeği çoğaltmak oldukça zordur.
Diğer bir çoğaltma yöntemi de çelikle çoğaltmaktır. Nisan sonu, Ekim başında bu çiçek köklenir. Havanın ılık olduğu vakitlerde tomurcuklu olmayan yan dallardan alınır ve dikilir.

Bodrum Papatyası  Nasıl Bir Çiçektir? Bakımı Nasıldır?Aydınlık bir yere bırakılır, bir ay içinde köklenir.
Bodrum papatyası kendi kendine de çoğalabilir. Uzayan dalları toprak ile temas ettiğinde köklenebilir. Dalların uçlarının toprağın altında kalmamasına dikkat etmek gerekir.

Balkonlarda ve bahçelerde güzel bir görüntüye sahip olmak isteniyorsa Bodrum papatyası iyi bir alternatiftir. Bakımının kolay olması, hoş bir kokuya ve görselliğe sahip olması yönünden tercih edilebilecek bir çiçektir.

Kaynakça:
https://bakimlar.com/bodrum-papatyasi-bakimi.html
www.onikibilgi.com/bodrum-papatyasi-bakimi/

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku