Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Presbiyopi Nedir?

0 568

Presbiyopi Nedir?Presbiyopi, yaşlanma sonucunda gözün yakındaki nesnelere iyi odaklanamaması sebebiyle ortaya çıkan görme kusuruna verilen isimdir. Presbiyopi yaşlanma sonucunda göz merceğinde meydana gelen sertleşme ve göz merceğini kontrol eden kaslarda zayıflama olması sebebiyle oluşmaktadır. Göz merceğinde meydana gelen bu değişimler, merceğin yakındaki nesnelere odaklanamamasına yol açmakta ve yakını görme problemi oluşmaktadır. 35 yaşın altındaki kişilerde, göz merceği daha esnek ve yumuşak bir yapıya sahip olduğu için, presbiyopi rahatsızlığına genç yaşlarda rastlanmamaktadır. Presbiyopi rahatsızlığı; miyop, astigmat ve hipermetrop gibi göz küresinin şeklindeki bozulmalardan dolayı oluşan ve genetik ile çevresel faktörlerden kaynaklı göz kusurlarından farklıdır. Presbiyopi, yaşlılıktan kaynaklı göz merceğinde meydana gelen bozulmalardan dolayı oluştuğu için, görme bozukluğu ağır ağır gelişmektedir.

Presbiyopi Nedir?Küçük yazıları okuyamama, kitap okurken kitabı uzakta tutma, baş ağrısı ve gözlerde yorgunluk presbiyopinin başlıca belirtileri arasındadır. Belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişebilmektedir. Ayrıca presbiyopi rahatsızlığına miyop, astigmat gibi başka göz rahatsızlıkları eşlik edebilir. Günümüzde ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte, presbiyopi rahatsızlığına sahip insan sayısında da artış meydana gelmiştir. 2011 yılında dünya genelinde 1.3 milyar kişide presbiyopi rahatsızlığı mevcutken, bu rakamın 2020 yılında 2.1 milyara yükselmesi öngörülmektedir. Aristo’nun milattan önce 4. Yüzyılda yazdığı metinlerde presbiyopi rahatsızlığından bahsediliyor olması hastalığın oldukça eskiden beri bilindiğini ortaya koymaktadır.
Presbiyopinin tedavisinde gözlük kullanımı, lens kullanımı ve ameliyat olmak üzere başlıca üç tedavi uygulanmaktadır. Tedavide en sık kullanılan gözlük, 13. Yüzyıldan beri kullanılmakta olan bir yöntemdir. Presbiyopi rahatsızlığı olan kişilerde eğer miyop göz kusuru da mevcut ise, genellikle aynı camda hem uzağı hem de yakını gösterme özelliğine sahip olan çift odaklı bifokal cam adı verilen camlar kullanılmaktadır. Ameliyat yönteminde ise, göz içerisine çıkmayacak şekilde lens yerleştirilmesi ve lazer ile göz merceğinin çizilmesi şeklinde iki farklı yöntem uygulanabilmektedir.
Yaşlanmanın doğal bir sonucu olan presbiyopiyi tamamen önlemek mümkün olmasa bile, aşağıdaki konulara dikkat ederek presbiyopi rahatsızlığına daha geç yaşlarda yakalanmak mümkün olabilir:

Presbiyopi Nedir?1. Düzenli göz muayenesi olmak: Yaşımız ilerledikçe, düzenli göz muayenelerimizi aksatmayarak, rahatsızlığın erken aşamada tespit edilmesi ve kullanılacak gözlük benzeri tedaviler ile hızlı şekilde ilerlemesinin önüne geçilebilir.
2. Günlük hayatta koruma gözlükleri kullanmak: Yaptığımız iş gereği gözümüze bir şeyler sıçrama veya kaçma riski olması durumunda, koruma gözlükleri kullanarak, gözümüzün zarar görmesini ve presbiyopi gibi rahatsızlıklara daha yatkın hale gelmesini önleyebiliriz.
3. Güneş gözlüğü kullanmak: Günümüzde ozon tabakasındaki incelmeden dolayı zararlı ultraviyole ışınlar yeryüzüne daha yüksek miktarlarda ulaşmaktadır. Bu sebeple her türlü göz rahatsızlığından sakınmak adına güneş gözlüğü kullanmak gerekmektedir.
4. Sağlıklı beslenmek: Özellikle A vitamini ve beta karotenin göz sağlığı açısından oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Beslenmemizde A vitamini ve beta karoten açısından zengin besinler tüketmemiz, göz sağlığımızı korumak açısından oldukça önemlidir.
5. Doğru ışık seçimi yapmak: Ev ve ofislerimizde özellikle bir şeyler okurken veya bilgisayar ekranına bakarken doğru ışık seçimi yapmak ve ışığı doğru açılardan almak presbiyopiye yakalanma olasılığımızı azaltacaktır.
Gözlerimizle ilgili özellikle ani gelişen bir sıkıntı yaşamamız durumunda acilen göz doktoruna gitmemiz gerekmektedir. Böyle bir durum yaşamasak bile, yaşımız arttıkça herhangi bir görme problemimiz olmasa bile düzenli olarak göz doktoruna gidip muayene olmamız, yaşayabileceğimiz olası göz problemlerimizin erkenden teşhis edilmesine ve ciddi bir aşamaya gelmeden tedavi edilmesini sağlayacaktır.

Yazar: Mehmet Umut Pişken

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku