Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çaylar ve Diyabet: Çayların Yararları, Riskleri ve Denenmesi Gereken Çay Çeşitleri

0 2.989

Çay, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Aralarından seçim yapılabilecek birçok çay çeşidi vardır, bunların bazıları benzersiz sağlık yararları sunar. Karbonhidratlar sindirim sırasında şekere dönüşür ve pankreas, hücrenin yakıt olarak kullanılacak glikozu emmesine yardımcı olmak için insülin salgılar. Bu süreç engellendiğinde diyabete (şeker hastalığına) yol açar. Şeker hastaları şekeri metabolize etmekte zorluk çekerler. Tip 2 diyabetliler, kan şekeri seviyelerini kontrol etmeyi zorlaştıran insüline dirençlidir. Tip 1 diyabet hastası olanlar, pankreasın insülin üreten hücresi vücudun bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğradığı için hiç insülin üretmez. Diyabet, çay tüketimi ile kontrol edilebilen bir hastalıktır. Bazı çaylar diyabet hastaları için özellikle yararlı olabilir. Araştırmalar çayın insülin duyarlılığı geliştirme, sağlıklı kan basıncını koruma, kan pıhtılarını önleme, tip 2 diyabet gelişme, kardiyovasküler hastalık ve kanser gelişme riskini azaltma gibi farklı konularda fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
Bu makale, diyabet kontrolü için en iyi çayları listelemekte, diyabetli insanlar için çayların faydalarını, çaydan en sağlıklı ve en güvenli şekilde nasıl keyif alınacağını açıklamaktadır.

Çaylar Diyabetlilere Nasıl Yardım Eder?

Diyabet için çay içmek daha az bilinen bir yaşam tarzı seçimi olabilir ancak çayın tarihi ve iyileştirici özellikleri MÖ 2737’ye kadar uzanır. Efsaneye göre Çin imparatoru Chen Nung bir ağacın gölgesinde sıcak su yudumlarken birkaç yaprak içeceğine düşmüş ve lezzetli bir tat yaratmıştır. Siyah çay, yeşil çay ve oolong çayı gibi çaylar, araştırmacıların insülin aktivitesini artırabileceğine inandıkları polifenoller içerir. Polifenollerin, inflamasyona ve kanserojenlere karşı korunmaya yardımcı olabilecek anti-oksidatif özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Başka bir deyişle, çaydaki özellikler tip 2 diyabetin yanı sıra kanseri önlemeye yardımcı olabilir. 2009 yılında Hollanda’da yapılan bir çalışma, üç fincan çay (veya kahve) içmenin tip 2 diyabet gelişme riskini % 40 azaltabileceğini göstermektedir fakat Amerika’da 2002’de yapılan bir araştırma, çaya süt eklenmesinin çayın insülin duyarlılaştırıcı etkilerini azalttığını bulmuştur.

Hangi Tür Çay Daha İyidir?

Faydaları olduğu tespit edilen siyah, yeşil ve oolong çayı Camellia sinensis (çay) bitkisinin yaprak ve tomurcuklarından yapılan gerçek çaylardır. Son araştırmalar, yeşil ve siyah çayların sağlık yararları sağlamada birbirleri kadar etkili olduğunu göstermektedir. Bunlardan başka nane, papatya, roobios, zencefil, karahindiba, meyan kökü, yaban mersini , ada çayı ve ısırgan çayı gibi bitkisel çaylar da dahil olmak üzere birçok çay türü vardır. Diyabet için bitkisel çay söz konusu olduğunda, hastalığı tedavi edemez ancak hastalıkla ilişkili semptomları ve riski azaltabilir.
Hem gerçek çaylar hem de bitki çayları, içerdikleri güçlü bitki bileşikleri nedeniyle çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir ve araştırmalar, bazı çayların diyabetli insanlar için özellikle faydalı niteliklere sahip olduğunu göstermiştir. Diyabetli insanlar için sıkı bir şekilde kan şekeri düzenlemesi ve sağlıklı kan şekeri kontrolünü optimize eden yiyecek ve içeceklerin seçilmesi önemlidir. Gazlı içecekler ve şekerli kahve içecekleri gibi şekerli içecekler yerine şekersiz çay gibi kalorisiz veya çok düşük kalorili içecekleri seçmek diyabetik kontrolü optimize etmenin mükemmel bir yoludur. Ayrıca, bazı çay çeşitleri, hücresel hasarla mücadele eden, iltihap ve kan şekeri seviyelerini azaltan bitki bileşikleri içerir, bu da onları diyabetli insanlar için mükemmel bir seçim haline getirir. Dahası, şekersiz çay içmek vücudun sulu kalmasına yardımcı olabilir. Kan şekerinin düzenlenmesi de dahil olmak üzere her bedensel işlem için düzgün şekilde sulu kalmak esastır. Aslında araştırmalar, dehidrasyonun diyabetli kişilerde yüksek kan şekeri seviyeleri ile ilişkili olduğunu ve düzenli sıvı alımının önemini vurguladığını göstermektedir.
Diyabetliler için iyi seçenekler olan çaylardan bazıları aşağıda açıklanmıştır:

Yeşil Çay

Çaylar ve Diyabet: Çayların Yararları, Riskleri ve Denenmesi Gereken Çay ÇeşitleriDiyabet için yeşil çay içmek, hücreleri hassaslaştırmaya, şekeri metabolize etme kabiliyetlerini geliştirmeye yardımcı olduğu düşünüldüğünde yeşil çay, kan şekeri seviyelerini düşüren ve diyabet için en iyi olan çaylardan biridir. Çayın hastalığa karşı işlev görmesinin bir başka yolu da obezitenin önlenmesine yardımcı olmaktır.
Yeşil çay, dünya çapında onlarca ülkede günlük olarak tüketilmektedir. Siyah çayın aksine, yeşil çay çeşitleri çok az işlenir ve genellikle hiç oksitlenmez. Bu nedenle, çeşitli kimyasal bileşikler yüksek oranda korunur ve vücut tarafından çok daha kolay işlenir. Yeşil çay, bazıları diyabetliler için özellikle yararlı olan çok sayıda sağlık faydası sunar. Örneğin, yeşil çay içmek hücresel hasarı, iltihabı azaltmaya ve kan şekeri kontrolünü optimize etmeye yardımcı olabilir. Yeşil çaydaki polifenollerin, karbonhidratları basit şekere (glikoz) dönüştürmekten sorumlu olan amilaz enzimini inhibe ederek vücudun gıdaları metabolize etme şeklini etkilediği gösterilmiştir.
Diyabetli ve diyabetsiz 1,133 kişiyi içeren 17 çalışmanın gözden geçirilmesi, yeşil çay alımının açlık kan şekeri düzeylerini ve uzun süreli kan şekeri kontrolünün bir göstergesi olan hemoglobin A1c’yi (HbA1c) önemli ölçüde azalttığını bulmuştur. Dahası, çalışmalar yeşil çay içmenin ilk etapta diyabet gelişme şansını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Bu çalışmalar genellikle yukarıda belirtilen faydaları elde etmek için günde 3-4 bardak yeşil çay içilmesini önermektedir. Tayvan’daki araştırmalar, on yıldan fazla bir süredir düzenli olarak yeşil çay tüketen kişilerin, tüketmeyenlere göre daha ince bir bele ve daha düşük vücut yağ bileşimine sahip olduğunu bulmuştur.

Siyah Çay

Siyah çay, yeşil çay ile aynı bitkiden elde edilir. Yeşil çayların aksine, siyah çay renginin, dokusunun ve lezzetinin değiştirilmesi için ısı ve nem kullanılarak oksitlenmiştir. Siyah çayın da yeşil çay gibi tip 2 diyabeti önlediği gösterilmiştir. Yüksek oranda fermente edilmiş olan siyah çayda basit flavonoid bileşikler karmaşık bileşiklere dönüşmüştür. Siyah çay, anti-inflamatuar, antioksidan ve kan şekerini düşürücü özelliklere sahip olan theaflavinler ve thearubiginler dahil olmak üzere güçlü bitki bileşikleri içerir. Siyah çay içmek, yeşil çayla aynı şekilde kilo alımını yavaşlatmaya yardımcı olur ve aynı polifenollerin çoğunu içerir.
Kemirgenlerle yapılan çalışma, siyah çay alımının belirli enzimleri baskılayarak karbonhidrat emilimini engellediğini ve kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bazıları prediyabetli olan 24 kişide yapılan bir Çaylar ve Diyabet: Çayların Yararları, Riskleri ve Denenmesi Gereken Çay Çeşitleriaraştırma, şekerli bir içeceğin yanında siyah çay içecekleri tüketmenin, bir kontrol grubuna kıyasla kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Bir başka kemirgen çalışması, siyah çayın pankreasın insülin salgılayan hücrelerini koruyarak sağlıklı insülin sekresyonunu teşvik etmeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. İnsan çalışmaları da siyah çayın faydalarını göstermiştir ancak etki mekanizması net değildir.Yeşil çayda olduğu gibi, siyah çay üzerine yapılan çalışmalar, dikkate değer faydalar elde etmek için genellikle günde 3-4 bardak içilmesini önerir. Çayın maksimum avantajını elde etmek için, süt veya şeker gibi katkı maddeleri olmadan içmek en iyisidir.

Oolong Çayı

Oolong çayı, işlenme şekli, renk ve özellikler açısından yeşil ve siyah çay arasında kalan bir çay çeşididir. Bir dereceye kadar oksitlenir, oksitlenme yeşil çaydan daha fazla ama siyah çaydan daha azdır. Bu nedenle Oolong çayları, polisakkaritler, polifenoller ve kafein seviyeleri de dahil olmak üzere siyah ve yeşil çay arasında bir yerdedir. Oolong çayının özellikle plazma glikoz seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir.

Bitkisel Çaylar

Bitki materyallerinden sıcak su ile demlenmiş ve çay bitkisi içermeyen herhangi bir içeceğe bitki çayı denir ancak rooibos gibi, birçok bitkisel çay, tanımlama kolaylığı için çay olarak pazarlanır. Özellikle son 20-30 yılda bütünsel (holistik) ve gıda temelli tıbbi uygulamaların artmasıyla birlikte düzinelerce bitki çayı vardır ve her biri çok sayıda farklı bitki materyali içerebilir.

Rooibos Çayı

Çaylar ve Diyabet: Çayların Yararları, Riskleri ve Denenmesi Gereken Çay ÇeşitleriRooibos, kırmızı çalı çayı olarak da bilinir ve Güney Afrika’ya özgü Aspalathus linearis adlı çalılardan elde edilir. Tanen eksikliği nedeniyle çok az veya hiç acı olmayan, çok hafif, yumuşak bir tat verir ve kafein içermez. Rooibos, siyah ve yeşil çayda bulunanlara benzer antioksidanlara sahiptir. Rooibos kullanılan sıçanlar üzerinde yapılan çeşitli testler, içeceği tüketenlerin, tip 2 diyabetin yan etkilerinden olumsuz etkilenebilecek iki alan olan görme ve damar sağlığında iyileşme görüldüğünü bulmuştur.

Hibiskus Çayı

Ekşi çay olarak da bilinen Hibiskus çayı, Hibiscus sabdariffa bitkisinin yapraklarından yapılmış parlak renkli, mahoş bir çaydır. Hibiskus yaprakları, hibiskus çayına parlak yakut rengini veren organik asitler ve antosiyaninler de dahil olmak üzere çeşitli faydalı polifenol antioksidanlar içerir. Hibiskus çayı tüketmenin, kan basıncı seviyelerini düşürmekten iltihabı azaltmaya kadar sağlık üzerinde çok sayıda faydalı etkisi olduğu gösterilmiştir. Diyabetlilerde yüksek tansiyon yaygın bir rahatsızlıktır. Hibiskus çayı içmek, diyabetli kişilerin kan basıncı seviyelerini kontrol etmelerine yardımcı olabilir. Diyabetli 60 kişiyle yapılan bir çalışma, 1 ay boyunca günde iki kez 240 ml hibiskus çayı içenlerin, siyah çay ile karşılaştırıldığında sistolik kan basıncında önemli düşüşler yaşadığını göstermiştir. Ek olarak, çalışmalar hibiskusun insülin direncini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Hibiscus çayının, yüksek tansiyonu olanlar için yaygın olarak reçete edilen bir diüretik olan kan basıncı ilacı hidroklorotiyazid ile etkileşime girebileceği unutulmamalıdır.

Tarçın Çayı

Tarçın, antidiyabetik özellikleri bildiren popüler bir baharattır. Birçok insan kan şekeri seviyelerini düşürmek için konsantre tarçın takviyeleri alır ancak çalışmalar bir fincan tarçın çayı yudumlamanın da faydaları olabileceğini göstermektedir. Normal kan şekeri seviyesine sahip 30 yetişkinle yapılan bir çalışma, bir şeker çözeltisi almadan önce 100 ml tarçın çayı içmenin, bir kontrol grubuna kıyasla kan şekeri seviyelerinin düşmesini sağladığını göstermiştir. Son zamanlarda yapılan bir başka çalışma, 40 gün boyunca günde 6 gram tarçın takviyesi almanın sağlıklı yetişkinlerde yemek öncesi glikoz seviyelerini önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.
Tarçının kan dolaşımına şeker salgılamasını yavaşlatmak, hücresel glikoz alımını arttırmak ve insülin duyarlılığını arttırmak da dahil olmak üzere kan şekeri seviyelerini azaltmaya yardımcı olabileceği çeşitli mekanizmalar vardır. Bununla birlikte, bir 2013 incelemesi, tarçının açlık kan şekeri seviyelerine ve lipid seviyelerine önemli ölçüde fayda sağlayabilmesine rağmen, ortalama kan şekeri veya HbA1c’yi kontrol etmek için etkili görünmediğini ortaya koymuştur. Tarçının kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisi hakkında güçlü sonuçlar çıkarılmadan önce daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.

Zerdeçal Çayı

Çaylar ve Diyabet: Çayların Yararları, Riskleri ve Denenmesi Gereken Çay ÇeşitleriZerdeçal, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri ile iyi bilinen canlı turuncu renge sahip olan bir baharattır. Zerdeçalın ana aktif bileşeni olan kurkumin, kan şekerini düşürücü özellikleri nedeniyle incelenmiştir. Çalışmalar, kurkumin’in insülin duyarlılığını artırarak ve dokularda glikoz alımını artırarak sağlıklı kan şekeri düzeylerini yükseltebileceğini düşündürmektedir. İnsan ve hayvan çalışmalarına ilişkin 2020 tarihli bir inceleme, kurkumin alımının kan şekeri ve kan lipit düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğünü bulmuştur. Ayrıca, inceleme kurkumin alımının hücresel hasarı azaltmaya, pro-inflamatuar bileşik seviyelerini azaltmaya ve böbrek fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini belirtmektedir.
Zerdeçal çayı evde zerdeçal tozu kullanılarak yapılabilir veya sağlıklı gıda mağazalarından satın alınabilir. Karabiberin önemli bir bileşeni olan piperin’in, kurkumin biyoyararlanımını önemli ölçüde arttırdığı bilinmektedir, bu nedenle maksimum faydalar için zerdeçal çayına bir tutam karabiber eklenebilir.

Melisa Çayı

Melisa, nane ailesinin bir üyesi olan yatıştırıcı bir bitkidir. Canlı bir limon kokusuna sahiptir ve bitki çayı olarak popülerdir. Araştırmalar, melisa esansiyel yağlarının vücutta glikoz alımını uyarmaya ve vücuttaki glikoz sentezini inhibe etmeye yardımcı olabileceğini, bunun da kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olabileceğini göstermektedir. Tip 2 diyabetli 62 kişiyle yapılan bir çalışmada, 12 hafta boyunca günlük 700 mg “melisa özü kapsülleri” almanın, bir plasebo grubuna kıyasla açlık kan şekerini, HbA1c’yi, kan basıncını, trigliserit seviyelerini ve iltihap belirteçlerini önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur. Bu sonuçlar umut verici olsa da, melisa çayı içmenin kan şekeri seviyeleri üzerinde aynı etkiye sahip olup olmayacağı belirsizdir.

Papatya Çayı

Papatya çayı, sağlıklı kan şekeri düzenlemesinin desteklenmesi de dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir. Diyabetli 64 kişiyle yapılan bir çalışmada, 8 hafta boyunca yemeklerden sonra günde 3 kez 3 gram papatya ile yapılan 150 ml papatya çayı içen katılımcıların, bir kontrol grubuna kıyasla HbA1c ve insülin seviyelerinde önemli düşüşler yaşadığı bulunmuştur. Papatya çayı sadece kan şekeri kontrolünü optimize etme potansiyeline sahip olmakla kalmaz aynı zamanda diyabetle ilgili komplikasyonlara yol açabilecek bir dengesizlik olan oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olabilir. Yukarıda belirtilen aynı çalışma, papatya çayı içen katılımcıların, oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olan önemli bir antioksidan olan glutatyon peroksidaz da dahil olmak üzere antioksidan seviyelerinde önemli artışlar olduğunu bulmuştur.

Yaban Mersini Çayı

Yaban mersini bitki çayı, insüline bağımlı olmayanlar için diyabete yardımcı olan en etkili bitki çayı olarak bilinir. Kan şekeri seviyelerini düşürmede yaban mersini çaylarının etkinliğinin arkasındaki neden, kan şekeri seviyelerini düşürme kabiliyeti ile bilinen bir bileşik olan glukokinin içermesidir. Yaban mersini çayının bu kadar iyi olmasının bir başka nedeni, genellikle tip 2 diyabet hastalarına eşlik eden bir semptom olan diyabetik nöropati gibi göz sorunlarının tedavisinde sıklıkla kullanılmasıdır.

Ada Çayı

Ada çayı bitkisinin yapraklarıyla yapılan ada çayının birçok tıbbi kullanım alanı vardır ve bunlardan biri vücudun insülini kullanma şekli üzerindeki olumlu etkisidir. Çalışmalar ada çayının diyabetiklerde insülin aktivitesini arttırma yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. Holistik (bütünsel) tıp tarafından tip 2 diyabetliler için ada çayı en etkili bitki olarak kabul edilmiştir. Diyabet kontrolünde etkili bir yardımcı olmasının yanı sıra, ada çayı karaciğer fonksiyonu üzerindeki olumlu etkisi ile bilinir. En iyi şekilde çalışmayan bir karaciğer baş ağrısına, yorgunluğa ve bağışıklığın azalmasına neden olabilir. Bu nedenle ada çayının karaciğer ve insülin arttırıcı nitelikler üzerindeki olumlu etkileri, onun en büyük tıbbi etkileri gibi görünmektedir.

Isırgan Otu Çayı

Isırgan otu, birçok birey için her derde deva gibi görünmektedir. Detoksifiye edici özellikleriyle, tip 1 diyabet hastası olanlar için etkili bir yardımcı olarak bilinmektedir. Isırgan otunun kan şekeri düzeylerini düşüren tıbbi bir bitki olduğu da gösterilmiştir. Son zamanlarda, ısırgan otu bitkisinin hipoglisemik etkisini gösteren başka araştırmalar da vardır. Isırgan otundaki aktif bileşen, deneyler sırasında insülin sekresyonunda belirgin bir artışa neden olmuştur. Eşzamanlı bir glikoz testi, insülin artışının glukoz seviyelerinde bir azalma ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Diyabetliler İçin Çay Alımıyla İlgili Olası Riskler

Son yıllarda, belirli miktarlarda çay içmenin, diyabet olsun ya da olmasın sağlık üzerinde faydalı bir etkiye sahip olabileceğine dair bazı kanıtlar bulunmuştur. Bununla birlikte, diyabetli kişiler için, diyete çay eklemek söz konusu olduğunda aşağıdaki bazı konuları dikkate almalıdır:
Doğru miktarda içmek: Ne tür çay tüketildiğine, kişisel sağlık faktörlerine, yüksek tansiyon veya yüksek kolesterol gibi diğer endişelere bağlı olarak diyete eklemek için seçilebilecek çay miktarı büyük ölçüde değişebilir. Yeşil, siyah ve oolong çayların hepsi kafein içerir. Çayın sağlık üzerindeki etkilerini görmek için yapılan çalışmalar bir günde 3 veya 4 bardak siyah veya yeşil çay tüketilmesi gerektiğini göstermektedir. Her zaman olduğu gibi, diyette önemli değişiklikler yapmadan önce doktora danışmak akıllıca olacaktır.
Çay ve kafein: Yukarıda da belirtildiği gibi, siyah, oolong ve yeşil çayların hepsi kafein içerir. Kafein ve diyabet konusunda kesin olmayan veya çelişkili sonuçlar gösteren birçok çalışma vardır. Bazı çalışmalar, büyük miktarda kahve tüketen bireylerde diyabet gelişme olasılığının çok daha az olduğunu göstermektedir ancak çalışmalar, diyabet teşhisi konan kişiler için kafein tüketiminin kan şekeri seviyelerini doğru bir şekilde yönetmeyi zorlaştıracak olan insülin direncinde kısa süreli ancak çarpıcı bir artışa neden olabileceğini göstermektedir.
Çay ve Tatlandırıcılar: Çeşitli çaylar diyabetli kişilerde sağlığı iyileştirebilirken, çayı sağlıklı kan şekeri düzenlemesini teşvik edecek şekilde tüketmek önemlidir. Birçok insan lezzetini artırmak için çaylarını şeker veya balla tatlandırmayı sever. Tüm bitkisel çaylar tüketilirken, ister sıcak ister buzlu olsun, aşırı tatlı çaylardan kaçınmak gerekir. Hafifçe tatlandırılmış bir içeceği içmenin kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde etkilemesi olası değildir fakat şekersiz çay diyabetli insanlar için en iyi seçimdir. Bunun nedeni, eklenen şekerin, kan şekeri seviyelerinin artmasına neden olması ve zaman içinde zayıf kan şekeri kontrolüne yol açabilmesidir. İlave şeker bakımından zengin bir diyet, kilo alımı ve artan kan basıncı seviyeleri gibi diğer olumsuz sağlık etkilerine de yol açabilir.
Şekersiz çay içmek herkesin sağlığı, özellikle de kan şekeri kontrolü değişmiş olanlar için en iyisidir. Çaya şeker eklemeden biraz lezzet katmak için bir miktar limon sıkılabilir veya bir tutam tarçın eklenebilir. Ticari olarak satılan birçok şişelenmiş çay, şekersiz oldukları iddia edilse bile şeker içerir ve sağlık yararlarının görülmesi için tüketilmesi gereken büyük miktarda çay göz önüne alındığında diyete büyük miktarda şeker ekleyebilir. Şeker alımını doğru bir şekilde izlemek için, önceden demlenmiş çaylar satın almaktan kaçınılması, satın alınacaksa, bileşen ve beslenme etiketlerine göz atılarak eklenmiş şekerlere dikkat edilmesi gerekir. Hazır şişelenmiş çaylar yerine kişilerin kendi çayını kendilerinin hazırlaması iyi bir fikirdir.
Çayların ilaçlara müdahale özellikleri: Diyabet dostu çay için alışveriş yaparken akılda tutulması gereken başka bir şey, bazı bitkisel çayların diyabet tedavisinde kullanılan yaygın ilaçlara müdahale edebilmesidir. Aloe vera, rooibos, dikenli armut, Gymnema sylvestre (gurmar) ve çemen otu (buyotu) bitkileri metformin ve glyburide gibi yaygın diyabet ilaçları ile etkileşime girebilecek çay formunda bulunan bitkilerden sadece birkaçıdır. Örneğin adaçayı bitkisi çayının nöbet bozukluğu olanlarda epileptik atakları tetiklediği gösterilmiştir. Birçok bitkinin çeşitli ilaçlarla etkileşime girme potansiyeli olduğu göz önüne alındığında, bitkisel takviyeler almadan veya yeni bir bitkisel çay içmeden önce sağlık uzmanıyla konuşulması önemlidir.
Not: Bitkisel çaylar herkeste işe yaramayabilir. Bitkisel çaylarda kullanılan bazı bitkilerin genel sağlığa bağlı olarak etkileşimleri veya olumsuz yan etkileri olabileceğinden otlar ve reçeteli ilaçlar birlikte kullanılacaksa daima bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Diyabeti Yönetmenin Diğer Yolları

Siyah çay, yeşil çay ve ooolong çayında bulunan polifenoller, meyveler, üzümler, elmalar ve narlar da dahil olmak üzere birçok gıdada bulunabilir. Brokoli, soğan, domates, sarımsak, patlıcan ve ıspanak da tıpkı kızılcık, kan portakalı, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, ravent, limon ve kivi gibi iyi kaynaklardır. Kırmızı şarap da bir tür polifenol olan resveratrol içerir. En yüksek resveratrol konsantrasyonu Bordeaux’da (Bordo şarabında) bulunur.
Çay içmenin ve polifenol içeriği yüksek olan gıdalar yemenin yanı sıra tip 2 diyabeti önlemenin ve yönetmenin başka yollar da vardır. Minimum miktarda işlenmiş gıda tüketmek, gün boyunca düzenli olarak taze sebze ve meyve yemek hastalığın yönetilmesine ve kilo kaybına yardımcı olabilir. Güne daha fazla fiziksel aktivite dâhil ederken sigara ve alkol alımından kaçınmak, tip 2 diyabet ve obeziteyi kontrol etmenin diğer yollarıdır.

Kaynakça:
https://www.healthline.com/nutrition/tea-for-diabetics#effect-of-tea

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku