Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kaşıntının Cilt, Hormonlar, Sinir Sistemi ve psikolojiyle İlgili Nedenleri

0 2.121

Pruritis olarak da bilinen kaşıntılı cilt, belli bir bölgeyi kaşıma isteği uyandıran yaygın bir cilt sorunudur. Bazen acı gibi hissedebilir ama acıdan daha farklıdır. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ve çok sinir bozucu, rahatsız edici olabilir. Kaşıntı bazen vücudun küçük bir bölümünde, örneğin bir böcek ısırığı bölgesinde meydana gelebilir, bazen de alerjik reaksiyon gibi tüm vücudu etkileyebilir. Kaşıntı ile birlikte döküntü veya kurdeşen de görülebilir.

Kaşıntıya Neler Sebep Olabilir?

Kaşıntıya neyin sebep olduğunu belirlemek genellikle zordur. Kaşıntılı cilt genellikle ciddi değildir, sebep bazen sadece giyilen kıyafetler sebep olabilir ancak hastalık gibi daha ciddi bir şeyin belirtisi de olabilir. Kaşıntılı cildin bazı yaygın nedenleri şunlardır:
Cilt Kuruluğu
Cilt kuru ise, kaşıntı oluşabilir. Sıcak veya soğuk, kuru havalarda veya sabun kullanımından dolayı cilt kuruyabilir ve kaşınabilir. Kuru cilt pul pul ve pürüzlü görünür ancak genellikle çok kaşıntılı veya kırmızı değildir. Bazen cilt çatlayabilir ve bu ağrılı olabilir. Cilt su tutma yeteneğini kaybettiği için yaşlandıkça cilt kuruluğu daha sık görülür. Su içeriği belirli bir noktanın altına düştüğünde deri kuru, pullu ve kaşıntılı hale gelir. Günlük nemlendirme, kuruluk için bariz bir çözümdür. Cilt hafif bir temizleyici ile yıkanmalı, ılık suyla daha kısa duşlar alınmalı ve UV ışınları da kuruluğa neden olabileceğinden her gün güneş kremi uygulanmalıdır. Lipidler, seramidler, kolesterol ve hyaluronik asit gibi ciltte doğal olarak bulunanları tamamlayan bileşenlere sahip nemlendiriciler tercih edilmelidir.
İmpetigo ve folikülit gibi mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar da kalıntıya neden olabilir. Diğer kaşıntı nedenleri aşağıdadır:
Böcek Isırığı
Bir sivrisinek veya örümcek tarafından ısırıldığında kişi bunu bilir. Genellikle ısırığın çevresinde bir yumru veya kabarcık olacaktır. Bölge iltihaplı, ağrılı ve şişmiş olabilir. Tahtakuruları ve akarlardan gelen ısırıkları, döküntü gibi göründükleri için teşhis etmek daha zor olabilir. Bitler, yoğun bir kaşıntı ile birlikte kafa derisinde veya kasık kıllarında karıncalanma hissine neden olabilir.
Egzama veya Atopik DermatitKaşıntının Cilt, Hormonlar, Sinir Sistemi ve psikolojiyle İlgili Nedenleri
Bir grup durum için bir şemsiye terim olan egzama çok yaygındır. Egzamaya atopik dermatit de denir. Ciltte kuru, kaşıntılı, kırmızı, pullu lekeler, sızma yapan kabuklu yamalar veya kabarık bir döküntü olarak ortaya çıkar. Yamalar genellikle yanaklarda, dirsek kıvrımlarında ve dizlerin arkasındadır. Ailelerinde astım ve alerji öyküsü olan çocuklarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Kaşımak, tırnaklamak, bazı gıda alerjileri durumu daha da kötüleştirebilir.
Egzamaya neyin sebep olduğu bilinmemektedir ancak araştırmacılar çevresel faktörlerin ve genetiğin bir kombinasyonunun nedenlere dâhil olduğuna inanmaktadır. Sıcak banyolar ve yoğun sabun kullanımı, sıkı, kaşındıran giysiler, güneşlenmek veya aşırı terlemeye neden olan egzersiz gibi cildi rahatsız eden herhangi bir şey, zaten tahriş olmuş cildi daha da alevlendiren kaşıma ve bir salgını hızlandırabilecek veya ağırlaştırabilecek stres gibi faktörler egzamayı daha da kötüleşebilir. Yine de herkesin egzama tetikleyicileri farklıdır. Egzamanın tedavisi yoktur ancak reçetesiz satılan ilaçlar, reçeteli ilaçlar, ışık tedavisi, immünosupresanlar ve biyolojik ilaçlar dâhil olmak üzere birçok yardımcı tedavi vardır.
Seboreik Dermatit
Vücudun yağlı bölgelerinde beyaz veya sarımsı yağlı pullar varsa muhtemelen kafa derisini, kulakları, kaşları, burnun kenarlarını, göz kapaklarını ve göğsü etkileyen çok yaygın bir durum olan seboreik dermatit vardır. Pek çok bebek, konak olarak bilinen bir tür seboreik dermatit geliştirir. Nedeni tam olarak anlaşılamamıştır ancak ciltte doğal olarak yaşayan ve cildin tahriş edici bulduğu yağlı salgılarda gelişen mantar ile ilgili olabilir. Seboreik dermatit genellikle 30 ila 60 yaş arasındaki yetişkinleri etkiler ve erkekler bunu geliştirmeye biraz daha yatkındır. Soğuk, kuru hava, stres gibi faktörler alevlenmeleri tetikleyebilir. Pulları gidermek için çinko pirition, selenyum sülfit veya ketokonazol içeren bir kepek şampuanı kullanılması önerilmektedir. Seboreik dermatit inatçı olabilir, bu nedenle reçetesiz bir şampuan işe yaramıyorsa bir dermatoloğa gidilmelidir.
Isı döküntüsü
Isı döküntüsü küçük pembe ya da kırmızı lekeler veya kabarcıklar gibi görünür. Cildin herhangi bir yerinde görünebilirler. Miliaria veya isilik olarak da adlandırılan ısı döküntüsü, bebeklerde çok yaygındır.
Tinea Versicolor
Derideki mantarlar yüksek terli bölgelerde (genellikle boyun, göğüs, sırt ve kasık) kuru, pullu, renksiz yamaları ya da lekeleri tetikleyen bir durum olan tinea versicolor’a da neden olabilir. Lekeler ciltten daha açık veya daha koyu renkli olabilir ve kaşınabilir. Güneşte vakit geçirdikten sonra lekeler daha belirgin hale gelebilir. Tinea versicolor, dünyanın tropikal veya subtropikal bölgelerinde çok yaygındır. Çözüm seboreik dermatit ile aynıdır.
Aktinik Keratoz
Bu kabuklu, pullu, kaşıntılı prekanseröz büyüme, yıllar boyunca çok fazla güneş alan ciltte oluşur. Aktinik keratoz için en yaygın noktalar yüz, kulaklar, kel kafa derisi, omuzlar, boyun, ön kollar ve ellerin arkasıdır. Aktinik keratoz yavaş gelişir ve başlangıçta görülmekten çok hissedilir. Mesela parmak zımpara kâğıdı üzerinde gezdiriliyormuş gibi hissedilir. Aktinik keratozların çoğu kırmızı olur ancak bazıları açık veya koyu ten rengi, beyaz, pembe veya ten rengi, hatta bu renklerin bir kombinasyonudur. Çoğu zaman birkaç aktinik keratoz aynı anda ortaya çıkar ve ancak daha sonra yeniden ortaya çıkmak üzere kaybolabilirler. Büyümeler prekanseröz olarak kabul edilir çünkü kendi başlarına bırakılırlarsa skuamöz hücreli karsinom adı verilen bir tür cilt kanserine dönüşebilirler.
Kontakt Dermatit
Bu kaşıntılı, kızarıklığa, iltihaplanmaya neden olan, pürüzlü, pullu döküntü cilde dokunan bir şeye verilen reaksiyondan kaynaklanır. Sebepler arasında mücevherdeki metaller (nikel gibi) veya kozmetik maddeler (saç boyası, krem, losyon gibi), banyo malzemeleri, temizlik ürünlerindeki kimyasallar yer alabilir. Zehirli sarmaşık da bir kontakt dermatit sebebidir. Kişiler sebep olabileceği düşünülen her şeyi kullanmayı veya giymeyi bırakmalı ve kaşıntının iyileşip iyileşmediğine bakmalıdır.
Kurdeşen
Kurdeşen veya ürtiker, çok kaşıntılı, kabarık, kabartılı kırmızı veya cilt renginde bir döküntüdür. Döküntü genellikle göğüste, karında veya sırttadır ancak herhangi bir yerde de ortaya çıkabilir. Döküntü birkaç saatten 24 saate kadar sürer ve daha sonra iz bırakmadan kaybolur. Alerjiden kaynaklanabilir. Tek başına veya kümeler halinde ortaya çıkar, kabarık kenarlara sahiptir ve genellikle çok kaşıntılıdır. Stres, egzersiz, ısı ve güneşte kalmak gibi durumlar kurdeşene sebep olabilir.
Uyuz
Uyuz, küçük akarların neden olduğu aşırı derecede kaşıntılı bir deri döküntüsüdür. Ciltte kırmızı yumrular ve ipliksi izler olacaktır. Bunlar genellikle el ve ayak parmakları arasında, bileklerin iç kısımlarında, koltuk altlarında, karın ve kasık çevresinde veya kalçalarda görülür.
Sedef Hastalığı
Dizler, dirsekler, göbek deliği, bel veya kafa derisi üzerinde gümüşi beyaz bir tabaka ile kabarık kırmızı lekeler gelişirse, muhtemelen plak tipi sedef hastalığı var demektir. Cilt hücrelerinin olgunlaşıp cildin yüzeyine ulaşma sürecini ciddi şekilde hızlandıran kronik bir hastalık olan sedef hastalığının en yaygın şeklidir. Eski hücrelerin dökülme hızı değişmediği için, yeni hücreler yığılır ve ölü, dökülen deri tarafından kaplanmış kalınlaşmış yamalar haline gelir. Hastaların yaklaşık üçte birinin, aynı zamanda etkilenen yakın bir aile üyesi vardır. Çoğu insanda 15 ila 30 yaşları arasında ortaya çıkabilir. Sedef hastalığı duygusal stres, cilt yaralanması ve fiziksel hastalık tarafından tetiklenebilir, ataklar gelip gidebilir. Bu hastalığın kesin tedavisi yoktur ancak birçok rahatlatıcı yöntem mevcuttur. Dermatolog sedef hastalığının derecesine ve vücudun neresinde oluştuğuna göre doğru olanı seçecektir.
İktiyoz
İktiyoz hastalığında cilt genellikle balık pullarıyla kaplı gibi görünür. İhtiyoz (ya da balık pulu ya da balık derisi hastalığı), egzamaya neden olabilecek aynı gen mutasyonundan kaynaklanır ve bu da ciltte çok az filagrin oluşmasına neden olur. Bu proteinin yeterince olmaması durumunda cilt hücreleri olması gerektiği gibi dökülmez ve yüzeyde birikme eğiliminde olur ve kalınlaşmış, pullu bir cilt ortaya çıkar. İktiyoz (iktiyozis) genellikle doğumda veya bebeğin ilk yılında başlar ancak her yaşta insanı etkileyebilir. İktiyozun tedavisi yoktur ancak düzenli olarak peeling yapmak, pulları yumuşatmak için uzun banyolar yapmak, bir bez, lif kabağı veya pomza taşı kullanarak onları nazikçe temizlemek ve nemlendirici uygulamak genellikle semptomları kontrol edebilir.
GebelikKaşıntının Cilt, Hormonlar, Sinir Sistemi ve psikolojiyle İlgili Nedenleri
Her 10 hamile kadının en az 1’inde kaşınma sorunu görülür. Rahat, bol giysiler giymek serin banyolar yapmak, nemlendirici kullanmak kaşıntıların yönetilmesine yardımcı olabilir. Kaşıntı çok kötüyse, özellikle ellerde (avuç içlerinde) veya ayaklardaysa (tabanlarda), kolestaz (Obstetrik kolestaz ) adı verilen daha önemli bir durumun varlığını gösterebilir. Vücudun tamamını da etkileyebilir. Bu genellikle hamileliğin son dört ayında ortaya çıkan nadir bir durumdur. Cilt döküntü olmazısın kaşınır. Karaciğerde safranın birikmesinden kaynaklanmaktadır. Böyle durumlarda doktor hamile kadını ve bebeğini yakından izler.
Güneş Yanığı
Güneş yanığı nedeniyle cildin soyulması ve pullanması aslında vücudun UV ışınlardan zarar görmüş hücrelerden kurtulduğunu gösterir. Ne yazık ki, bu süreç mükemmel değildir ve hayatta kalan hücrelerin bazıları etrafta kalır ve sonunda kansere dönüşebilecek başka mutasyonlara neden olur. Güneşte kalan cilt yanarsa, soyulmayı ve kaşınmayı önlemek için hızlı bir şekilde harekete geçilmelidir. Cilt soğuk kompreslerle soğutulmalı, soğuk bir duş yapılmalı, ardından cilt nemlendirilmelidir. Isıyı hapsedebilecek ve kanın akmasına neden olabilecek petrol veya yağ bazlı merhemlerden uzak durulmalıdır çünkü bunlar cildin daha kötü yanmasına sebep olur. İlk etapta yanmayı önlemek için, maruz kalan tüm cilde 30 veya daha yüksek SPF’li geniş spektrumlu bir güneş kremi uygulanmalı; mümkün olduğunda gölgede kalınmalı, cilt şapka, güneş gözlüğü ve UV koruyucu giysilerle örtülmelidir.
Atlet Ayağı
Bu mantar enfeksiyonunu kapmak için atlet olmaya gerek yoktur ancak bir spor ayakkabısının içindeki sıcak, karanlık, nemli ortam mantarın büyümesi için mükemmel bir yerdir. Durum özellikle ayak parmakları arasında yaygındır ancak sıklıkla tabanlara, topuklara ve ayak kenarlarına yayılır. Mantar cildin kızarmasına ve çatlamasına neden olabilir ve etkilenen pullu alanlar pul pul dökülür ve kaşınabilir. Pullu cildin diğer birçok nedeninden farklı olarak, atlet ayağı oldukça bulaşıcıdır. Kurtulmak da zordur, bu nedenle önlemek anahtardır. Sporcular, ayakları serin ve kuru tutan sentetik, nemi emen çorapları tercih etmeli ve ortak soyunma odalarında ve duşlarda bir sandalet ya da parmak arası terlik giymelidir.
Pityriasis Rosea
Bu döküntü, vücutta ilk önce tek, oval, pullu bir yama (genellikle gövde, üst kollar, boyun veya uyluklarda ve nadiren yüz, kafa derisi, avuç içi ve tabanlarda) olarak ortaya çıkan çok belirgin bir model izler. Birkaç hafta sonra boyundan uyluklara kadar daha küçük parçalar halinde yayılır. Pityriasis rosea’nın nedeni bilinmemektedir ancak viral bir enfeksiyon tarafından tetiklendiği düşünülmektedir. Zararsızdır, bulaşıcı değildir, genellikle tedavi olmaksızın bir veya iki ay sonra kendiliğinden düzelir ancak doktorlar, cildin kaşınması durumunda bazen topikal steroidler reçete edebilir.

İlaçlar

Kaşıntının Cilt, Hormonlar, Sinir Sistemi ve psikolojiyle İlgili Nedenleri
Kaşıntılı cilde bazen bazı ilaçlar, kullanılan uyuşturucular veya bitkisel takviyeler neden olabilir. Bazen cilt normal görünse de, tahriş, kızarıklık veya döküntü olmasa da bazı ilaçlar cildi kaşındırabilir. Kaşıntı çok rahatsız edici hale gelirse doktora danışılmalıdır. Antibiyotikler, bazı reçetesiz ağrı kesiciler, opioid türü reçeteli ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları ve diüretikler, östrojen, ameliyatta kullanılan hidroksietil selüloz gibi ilaçlar kaşıntıya neden olabilir. Kullanılan ilaçların dozu azaltılmadan ya da ilaca ara vermeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Kaşıntı Sinirlerle İlgili Olabilir
Sinir sistemi hastalandığında kafası karışabilir ve bir sebep olmasa da deri kaşınabilir. Döküntü yoktur ancak kişi çok kaşınıyorsa cildi tahriş olmuş görünebilir. Sinir sistemini ilgilendiren kaşıntılar şunlardan kaynaklanabilir:
Zona Hastalığı
Zona hastalığı suçiçeği geçirenler kişilerde ortaya çıkabilir. Ağrılı, kabaran bir döküntüler görülür. Döküntüler geçtikten sonraki aylarda da kaşıntı ve ağrı devam edebilir. Tedavi, özellikle komplikasyon olasılığını azaltmak için erken başlanırsa etkili olabilir.
Multipl Skleroz
Bu hastalıkta kraniyal sinirler ya da beyin dokusu etkilenebilir. Bu etkilenmeler nedeniyle yüz, çene, boğaz ve kulaklarda kaşıntılar uzun süre devam edebilir. Doktor hastanın rahatlamasına yardımcı olan bazı ilaçlar önerebilir.
Felç (İnme)
Beynin bir bölümüne kanın ulaşması engellenir. Durumdan beyin ve omuriliğe yakın olan kraniyal sinirler etkilenirse boğaz, çene veya kulaklar kaşınabilir. Beynin bazı bölümlerindeki hasar yüzdeki trigeminal sinirde kaşıntıya sebep olabilir ve cilt ciddi derecede hasar görebilir.
Tümörler
Beyin sapı veya omurilik yakınında ya da üzerinde büyüyen bir tümör nöropatik kaşıntılara neden olabilir. Doktor kaşıntıyı hafifletmenin ve daha fazla kaşımayı engellemenin yolları hakkında önerilerde bulunabilir.
Sinir Zedelenmesi ya da Sıkışması
Vücudun bir bölgesi döküntü ya da kızarıklık görülmeden kaşınıyorsa nedeni sinir sıkışması olabilir. Kaza, düşme, çok fazla tekrarlanan yazma hareketi gibi durumlarda kaşıntı ortaya çıkabilir. Bir enfeksiyon nedeniyle oluşan ve sinire baskı yapan bir şişlik de kaşıntıya neden olabilir. Dinlenme, fizik tedavi ve antienflamatuvar ilaç kullanımı ile geçer fakat durum daha ciddiyse ameliyat gerekebilir.
Huzursuz Bacak Sendromu
Bacak derisinde, nadiren kollarda hoşa gitmeyen, anormal bazı duyumlar ( sürünme, karıncalanma, elektriklenme, çekilme, kaşınma gibi) hissedilir. Kişi özellikle uzun bir süre aynı pozisyonda kaldıysa bacağını daha çok hareket ettirmek ister. Kesin sebep bilinmemektedir fakat beyindeki dopamin adı verilen bir kimyasalla ilgili olabileceği düşünülmektedir.

Kaşıntı Psikolojik Kökenli OlabilirKaşıntının Cilt, Hormonlar, Sinir Sistemi ve psikolojiyle İlgili Nedenleri

Doktorlar fiziksel bir neden bulamıyorsa sorunun psikolojik olduğu düşünülebilir. Bazı ruhsal sorunlar, insanlara kendilerini kaşıma dürtüsü verir. Kişiler derilerine bir şey süründüğünü hissedebilir. Döküntü yoktur ancak çizilmeye bağlı cilt hasarı olabilir. Takıntılı kaşıma depresyonun, stresin, anksiyetenin (kaygı ya da endişe), obsesif kompulsif bozukluğun, psikozun, trikotilomani’nin bir işareti olabilir.

Kaşıntının Diğer Olası Sebepleri

Kaşıntının genellikle basit, yaygın bir nedeni vardır ancak bazı durumlarda, eğer geçmezse, aşağıdakiler gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir:
Böbrek Diyalizi
Diyaliz, kanı temizleyen bir işlemidir. Bu işlem cildin tek bir noktasında veya genelinde kaşıntıya neden olabilir çünkü diyalizin gereğinden fazla ya da az yapılması kandaki dengenin bozulmasına yol açabilir. Diyaliz işlemi vücuttan fazlaca su alır, dolayısıyla yeterince su içilmezse cilt kuruyabilir ve kaşıntı tetiklenebilir. Bazen kandaki fosfor seviyesini yükseltebilir, fosfor kalsiyuma bağlanarak kaşıntıya neden olabilir.
Hipotiroidizm
Boynun ön kısmında bulunan küçük bir bez olan tiroid, metabolizmayı kontrol eden hormonlar üretir. Hipotiroidizm olarak da adlandırılan az çalışan bir tiroid cilt dâhil, vücudun birçok bölümünü etkileyebilir. Çok az hormon üreten bir tiroide sahip olmak, daha soğuk ve halsiz hissetmek, unutkan ve depresif olmanın yanı sıra birçok insanda kuru, pürüzlü ve pullu bir cilde sebep olur.
Cilt Kanseri
Özellikle erken bir aşamada, ikinci en yaygın cilt kanseri türü olan skuamöz hücreli karsinom (SCC), tipik olarak vücudun çok fazla güneşe maruz kalan bölgelerinde pullu lekeler olarak ortaya çıkar. Bu lekeler ayrıca siğil gibi görünebilir ve bazen kabarık kenarlı ve kabuklu bir yüzeye sahip açık yaralar olarak görünebilir. Kuru ciltten farklı olarak bezelye büyüklüğünden kestane boyutuna kadar değişen bu lezyonlar, çarpıldığında, çizildiğinde veya kazındığında kanayabilir. İyileşebilir ve sonra geri dönebilirler. Herkeste SCC gelişebilir ancak açık tenli, açık saçlı ve açık renk gözlü kişiler en yüksek risk altındadır. SCC, büyümesine izin verilirse şekil bozucu ve bazen ölümcül olabilir, bu nedenle önceden var olan bir cilt büyümesinde herhangi bir değişiklik veya yenisinin geliştiği fark edilirse doktora danışılmalıdır.
Polisitemi Vera
Bir çeşit kan kanseridir. Nadir de olsa kaşıntının nedeni olabilir. Kaşıntılar sıcak banyolardan sonra ortaya çıkabilir. Ayrıca kişiler yorulabilir, baş dönmesi yaşayabilir veya nefes alma zorluğu çekebilir.
Kanser Tedavileri
Radyasyon, kemoterapi, kök hücre nakilleri gibi kansere yönelik tedavilerin yan etkisi olarak kaşıntı ortaya çıkabilir. Parfümler, banyo yaparken sıcak su, sert sabunlar kullanılmamalıdır. Banyo yaptıktan sonra cildin hemen nemlendirilmesi gerekir. Tedaviye bağlı olarak kaşıntının nasıl yönetilebileceği doktorla konuşulmalıdır.
Şeker Hastalığı (Diyabet)
Cilt problemleri bazen diyabete işaret edebilir. Şeker hastalığının tedavi edilmesi önemlidir fakat kaşıntıyı yatıştırıcı yollar da denenmelidir.
Demir Eksikliği
Demir eksikliği anemiye (kansızlığa) sebep olur. Anemi yeterli kırmızı kan hücresi bulunmaması demektir. Bunlar kişide yorgunluk, halsizlik ve solunum zorluğu yapabilir. Ayrıca kişinin cildi solgun ve kaşıntılı olabilir.
AIDS
HIV virüsü AIDS’in nedenidir. Bu hastalığın erken veya geç evrelerinde deride döküntüler ve kaşıntı ortaya çıkabilir. Kolay açıklanamayan döküntüler mevcutsa ve tedavi edilemiyorsa HIV testi yaptırılmalıdır.
Karaciğer Hastalığı
Kaşıntılı (pruritis) bazen karaciğerdeki bir sorundan kaynaklanabilir fakat karaciğerinde sorun olan herkeste kaşıntı olmamaktadır. Kaşıntı tipik olarak ayak tabanlarında ve ellerde, avuç içlerinde meydana gelir.

Cildin Kaşınması Önlenebilir mi?Kaşıntının Cilt, Hormonlar, Sinir Sistemi ve psikolojiyle İlgili Nedenleri

Çoğu kaşıntı ciddi değildir. Daha iyi hissetmek için soğuk kompres uygulamak, nemlendirici losyonlar kullanmak, serin veya çok ılık, kısa süreli duşlar veya yulaf ezmesi banyoları yapmak, reçetesiz hidrokortizon kremi veya antihistaminikler kullanmak, çizilmekten, yüksek ısı ve neme maruz kalmaktan kaçınmak gibi yöntemler denenebilir. Banyoda ya da duşta, cildi kurutabileceği ve kaşıntıyı daha da kötüleştirebileceği için sabun, duş jeli veya köpüklü banyo ürünleri kullanılmamalıdır ya da yumuşak bir sabun veya sabun içermeyen bir temizleyici kullanılmalıdır. Cildin her yerine günde en az 2 kez ve cilt kuru hissediliyorsa daha sık nemlendirici uygulanmalıdır. Banyo veya duştan sonra temiz bir havluyla nazikçe, fazla ovalamadan kurulanmalıdır. Aşırı ısınmaya ve kaşıntıyı daha da kötüleştirmeye engel olabilecek bol pamuklu giysiler giyilmelidir. Yün veya kaşındıran kumaşlar gibi cildi tahriş eden kumaşlardan kaçınılmalıdır. Susuz kalmamak için bol su içmek, stresi azaltmak için meditasyon, yoga, hipnoz veya egzersiz yapmak yardımcı olabilir.
Kaşıntılar şiddetliyse, birkaç hafta içinde geçmiyorsa veya semptomlar geri geliyorsa, derideki döküntü kanıyor, kabuk tutuyorsa, irin varsa, dudaklar veya dil şişmişse, nefes almakta güçlük çekiliyorsa veya ateş varsa bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır. Nedeni teşhis etmek için doktorların deri biyopsisi, kan, idrar veya dışkı (kaka) örnekleri aldırması veya bazı radyoloji testleri yaptırması gerekebilir. Tedavi, kaşıntıya neyin sebep olduğuna bağlıdır. İlaçlar veya ışık tedavisi gibi başka tedavilere ihtiyaç olabilir. Kaşıntıya neden olan altta yatan bir hastalık varsa, bu hastalığı tedavi etmek kaşıntının giderilmesine yardımcı olabilir.

Kaynakça:
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-surprising-reasons-itchy
https://www.healthdirect.gov.au/itchy-skin<
https://www.aad.org/public/everyday-care/itchy-skin/itch-relief/relieve-uncontrollably-itchy-skin
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/kasintiya-ne-iyi-gelir

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku