Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda Otizm ve Belirtileri

0 484

Çocuklarda Otizm ve BelirtileriOtizm maalesef çağımızın çocuklarında sıklıkla görülen sinsi ve zorlu bir rahatsızlıktır. Çocuklarda otizm bazen oldukça zor anlaşılırken bazense ilerleyen yaşlarda bile hala saptanamamış da olabilir. Otizmin genler dışında bir çok tetikleyici etmeni vardır.
Otizm ilk olarak anne yada baba geniyle alakalı olsa da, aslında rahatsızlığın yüzde doksanlık gibi büyük bir kısmı tamamen dış etkilerden kaynaklıdır. Bu dış etkilerden ilk olanı ise anne karnında başlayandır. Bebek anne karnındayken:
-Annenin aşırı hazır ve paketli gıda tüketmesi
-Sağlıklı beslenmemesi
-Annenin sürekli kaygı hali yaşaması
-Annenin şiddet görmesi yada sürekli kavga halinde olması
-Annenin baskılanarak stres yaşaması gibi durumlar otizm başlangıcında anne karnındaki etkileridir.
Otizm, kişisel ve davranışsal bozukluk içeren psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu nedenle hiç bir anne baba çocuğunun otizm olmasını istemez. Hatta bu durum bazen o kadar ciddileşir ki, anne babalar bazen otizm belirtisi olan çocuklarını kabullenip onları bir uzmana götürmek yerine, çocuğunun normal olduğunu kabullenmeye çalışarak zaman kaybeder. Bu tamamen halk arasında otizmin tam anlamıyla bilinmeyip hastalığın kötü etiketlenmesinden kaynaklıdır. Anne babalar ise otizmden korkar fakat bunu kabullenmekte de sıkıntı çıkarabilirler. Tabi ki bu herkes ve her kesim için geçerli bir durum değildir. Otizm aslında bilinenin aksine tedavi edilebilen ve kontrol edilebilir bir rahatsızlıktır. Tek sıkıntısı erken teşhis ve zamandır. İlerleyen zaman otistik çocukların aleyhinde işlemektedir. Peki otizm belirtileri nelerdir, otistik çocuk nasıl davranır, otizm nasıl anlaşılır?

Çocuklarda Otizm ve BelirtileriOtizm Başlıca Belirtileri 
-Çocukta geç konuşma
-Çocukta utanma sıkılma hareketlerinin olması gerekenden fazla olması
-Çocukta takıntılı hareketler oluşması( tırnak yeme, saç yolma, parmak emme)
– Çocukta göz temasının az olması yada hiç olmaması
-Çocukta sürekli aynı kelimeleri tekrar etme
-Çocukta iletişim sıkıntısı ve sosyalleşme sorunu olması
-Sebepsiz ağlamalar
-Oyuncakları ile amacı dışında oynama ( kamyonla değilde ters çevirip tekerleği ile oynama)
– Eşya, oyuncak vb şeyleri sıra sıra dizip boş şekilde izleme.
-Parmak ucunda yürüme
-İsmi söylendiğinde tepki vermeme yada çok geç tepki verme
Televizyon, tablet, telefon gibi sanal ekran içeren objelere aşırı ilgi duyma ve kitlenme gibi bir çok temel belirtiler otizm başlangıcıdır. Bunlardan bir yada bir kaçı fark edildiğinde mutlaka bir uzmana danışılmalı ve hatta yardım istenmelidir. Unutulmamalıdır ki, otizm tedavi edildiğinde durdurulabilen bir rahatsızlıktır. Otizme de tıpkı diğer hastalıklar gibi bakılmalı ve fark edildiği andan itibaren zaman kaybetmeden önlem alınmalıdır. Otizmin tek düşmanı var oda farkında olmadan geçen zamandır. Geçen her gün hatta her saat bile otistik çocuklar için oldukça kıymetlidir.

Yazar: Feride AkdoĞan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku