Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

HIV’in Erken Belirtileri Nelerdir?

0 535

HIV'in Erken Belirtileri Nelerdir?HIV bulaşıcı virüsü söz konusu olduğunda, erken belirtilerin neler olduğunu bilmek önemlidir. HIV’in erken tespiti, virüsü kontrol altına almak ve 3. aşama HIV’e ilerlemeyi önlemek için hızlı bir şekilde tedavi edilmesinin sağlanmasına yardımcı olmaktır. 3. aşamada HIV bilinen ismiyle AIDS olmaktadır. Erken tedavi ayrıca, diğer insanlara bulaşmayı önleyebilen virüsün tespit edilmesini de sağlar.

HIV’in erken belirtileri

HIV’in erken belirtileri gripten kaynaklanan benzer belirtiler olarak görünebilmektedir. Bunlar şunlardır;

*baş ağrısı

*ateş

*yorgunluk

*şişmiş lenf düğümleri

*boğaz ağrısı

*pamukçuk

*isilik

*kas ve eklem ağrısı

*ağızda ülserler

*cinsel organda ülserler

*gece terlemeleri

*ishal

İlk HIV belirtileri genellikle bulaşmadan iki ila bir ay sonra ortaya çıkmaktadır. Bazı insanlar HIV ile ilgili erken belirtiler görülmemektedir. Bu erken HIV belirtilerinin de yaygın hastalıklar ve sağlık durumları ile ilişkili olduğunu hatırlamak önemlidir. HIV durumundan emin olmak için, test seçenekleri hakkında bir sağlık uzmanıyla görüşmek gerekmektedir. Semptomların yokluğu 10 yıl kadar sürebilmektedir. Ancak, bu virüsün vücuttan atıldığı anlamına gelmez. HIV yönetilebilir bir sağlık durumudur. Ancak tedavi edilmeden bırakılırsa, hiçbir semptom bulunmasa bile HIV 3. evreye (Aids) ilerleyebilir. Bu yüzden test yaptırmak çok önemlidir.

HIV'in Erken Belirtileri Nelerdir?AIDS belirtileri

Virüsü gösteren belirtiler 3. aşamaya ilerlemiş olabilir. Ve belirtileri şunlardır;

*yüksek ateş

*titreme ve gece terlemeleri

*döküntüler

*solunum problemleri ve kalıcı öksürük

*şiddetli kilo kaybı

*ağızda beyaz lekeler

*genital yaralar

*düzenli yorgunluk

*zatürree

*hafıza problemleri

HIV Aşamaları

HIV virüsünün yoğunluğuna bağlı olarak, belirtiler de değişebilmeltedir. HIV’in ilk aşaması akut veya primer HIV enfeksiyonu olarak bilinir. Ayrıca akut sendrom olarak da adlandırılır. Bu aşamada, çoğu insan solunum yolu enfeksiyonundan ayırt edilmesi zor olabilecek yaygın grip benzeri semptomlar yaşar. Bir sonraki süreç gecikme aşamasıdır. Virüs hala vücutta olmasına rağmen daha az aktif hale gelir. Bu aşamada, viral enfeksiyon çok düşük seviyelerde ilerlerken virüsü taşıyan kişiler hiçbir semptom yaşamazlar. Bu gecikme süresi on yıl veya daha uzun sürebilmektedir. Bu 10 yıllık süre boyunca birçok insan HIV belirtisi göstermemektedir. HIV’in son aşaması 3. evredir. Bu aşamada, bağışıklık sistemi ciddi şekilde hasar görür ve enfeksiyonlara karşı vücut savunmasız hale gelir. HIV 3. evreye ilerlediğinde, enfeksiyonlarla ilişkili semptomlar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler şunlardır;

*mide bulantısı

*kusma

*yorgunluk

*ateş

Bilişsel bozukluk gibi HIV ile ilişkili semptomlar da ortaya çıkabilmektedir. HIV vücuda sokulduktan hemen sonra bulaşıcı hal almaktadır. Bu aşamada, kan dolaşımı daha yüksek HIV seviyeleri içerir, bu da virüsü başkalarına iletmeyi ve bulaştırmayı kolaylaştırır. Kişide HIV’in erken belirtileri olmadığının belirlenmesi için tek yol test yaptırmaktır. Erken tanı ve tedavi, HIV taşıyan pozitif bir kişinin tedaviye başlamasını da sağlar. Uygun tedavi, virüsün cinsel partnerlerine bulaşma riskini ortadan kaldırabilir.

HIV belirtileri söz konusu olduğunda, insanları her zaman hasta hissettiren HIV’in kendisi olmadığını unutmamak gerekir. Birçok HIV belirtisi, özellikle de en şiddetli olanları enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Bu enfeksiyonlardan virüsler genellikle sağlam bir bağışıklık sistemine sahip kişilerde görülür. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi bozulduğunda da, bu mikroplar vücuda saldırır ve hastalığa neden olurlar. Erken dönemde HIV belirtisi göstermeyenler, semptomatik hale gelebilir ve virüs ilerledikçe hastalanmaya başlayabilir.

HIV'in Erken Belirtileri Nelerdir?HIV testi önemlidir, çünkü tedavi görmeyen HIV ile yaşayan bir kişi, semptomları olmasa bile hala riskli bir taşıyıcıdır. Vücut sıvılarının alışverişi yoluyla da başkalarına bulaştırabilirler. Günümüzdeki tedavi yöntemleri, virüslü bir kişinin HIV virüsünü cinsel partnerlerine bulaşma riskini etkili bir şekilde ortadan kaldırabilmektedir. Bu sebeple tedaviden kaçılmaması gerekmektedir.

HIV testi yapmak, virüsün vücutta olup olmadığını belirlemenin tek yoludur. Bir kişinin HIV bulaşma şansını artıran bilinen risk faktörleri vardır. Örneğin, prezervatif veya paylaşılan iğneler olmadan cinsel ilişkiye giren kişiler gibi.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku