Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Deniz Tutması Nedir? Deniz Tutmasını Engelleyecek Önlemler

0 503

Deniz Tutması Nedir? Deniz Tutmasını Engelleyecek ÖnlemlerDeniz taşıtlarına binildiği zaman bazı kişilerde rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu rahatsızlar her deniz aracına binildiğinde ortaya çıkıyorsa bu kişileri deniz tutuyor demektir.
Deniz tutmasına tıp dilinde kinetozis denir. Genellikle uzun süren deniz seyahatlerinde ortaya çıksa da tüm deniz araçlarına binildiğinde de deniz tutması yaşanabilir.
Araç tutması birçok insanın yaşayabileceği bir durumdur. Araba, tren, uçak…gibi araçlara binildiğinde de çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Tüm araç tutmalarında denge problemi buna sebep olur. Beyinde sinyal karmaşası yaşanır. Bunun bir sonucu olarak da vücut bazı tepkiler verir. Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, kulak çınlaması, baş ağrısı, ishal, nabızda artma, gözlerde kararma, cilt renginde solma, beyazlama olabilir. Deniz tutması yaşandığı sürece oldukça rahatsızlık vericidir. Özellikle deniz taşımacılığını zorunlu olarak tercih etmek zorunda olanların deniz araçlarına binmeden önlem almaları gerekir.

Deniz Tutması Nedir? Deniz Tutmasını Engelleyecek ÖnlemlerDeniz tutmasını önlemek ya da etkilerini en aza indirmek için şu önlemler alınabilir:
1- Tüm araç tutmalarında olduğu gibi deniz tutmasında da en çok rastlanan rahatsızlık mide bulantısıdır. Bu yüzden mide bulantısı ve kusmayı önlemek için deniz aracına binmeden önce mide dolu olmamalıdır. Özellikle yağlı gıdalar ve ağır gelebilecek yenirse mide bulantısı ve kusma artar.
2- Deniz aracının en az sallanan yerinde seyahat edilmelidir. Orta kısımlarında bulunmak bu anlamda daha mantıklıdır.
3- Kitap okunmamalıdır
4- Gezinmemek gerekir.
5- Temiz hava alınmalıdır.
6- Deniz tutması yaşayanlar bu durumu doktora danışmalı ve doktorun verdiği ilaçları kullanmalıdır.
7- Olumsuz yönde etkileyebilecek kokulardan uzak durulmalıdır.
8- Deniz tutması yaşayanlar kendini telkin etmelidir. Deniz aracına bindiklerinde kendilerini rahatsızlanacaklarına odaklarlarsa daha çabuk ve daha çok rahatsız olurlar.
9- Mümkünse denizin dalgalı olduğu günlerde deniz aracına binilmemelidir.
10- Bazen yenilen, içilen bir gıdadan dolayı deniz aracına binildiğinde rahatsızlık yaşanabilir. Bu durum deniz tutması değildir. Beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkmış bir durumdur.
11- Deniz aracında yatılacak bir yer varsa yatmak iyi bir fikirdir. Özellikle yan yatmak daha iyi gelecektir.
12- Uzun bir yolculuk yapılacaksa bağırsaklarda boş olmalıdır.
13- Deniz tutmasında iç organların dengesi bozulur bu yüzden sabit durmak ve mideyi sarmak iyi gelecektir.
14- Gemi ya da teknenin içinde deniz tutması yaşayanlar seyahat sırasında bir şey yiyip içmemeye dikkat etmelidir. Az da olsa tuzlu yiyecekler tercih edilmelidir.
15- Su içmek rahatlatıcı olabilir.
16- Deniz tutması ile ilgili ilaç kullananlar bir gece önceden ilaç kullanmaya başladıkları gibi mide bulantısı başladığı anda da ilaçlarının kullanabilirler. Bunu kişinin ne ölçüde etkilendiği ile ilgilidir. İlaç tedavisini de doktor düzenlemelidir.
17- Denizde midesi bulananlar kusmalarını engellememelidir. Yoksa daha çok rahatsız olurlar.
18- Deniz taşıtında güneşte durmak da rahatsızlık verir bunun için gölge yerler tercih edilmelidir.

Kaynakça:
https://www.neoldu.com › SAĞLIK
www.nkfu.com › SAĞLIK › Hastalıklar

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku