Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dikey Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

0 470

Dikey Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?Dikey tarım kontrollü olarak bir binada yapılan dikey olarak istiflenmiş raflarda ve genel olarak toprak ya da doğal ışık gerektirmeyen bir bitki yetiştirme yöntemidir. Dikey tarımın altında yatan temel düşünce ise, sebze ve meyvelerin özel zeminler üzerinde yer aldığı ve yıl boyunca bitki üreten gökdelenlerin tüm dünya şehirlerinde özel bir alana ihtiyaç duymadan çatı katında filizlendirilmesi fikridir.

Dikey tarımın babası olarak geçen Despommier’e göre, radikal bir değişim zorunluluğu açıktır. Hemen hemen her kötü durumun tek bir stratejik değişim ile elimine edilebileceği not edilmelidir. Mahsüllerin kapalı alanlarda, kontrollü koşullar ile birlikte dikey tarım ile yetiştirilmesi son derece önem taşımaktadır. Şehirleri kapsayan yüksek binaların çatılarında çok katmanlar halinde yerleştirilmiş seralarda daha az su kullanarak, daha az çevreye atık üreterek, fosil yakıtlar ile hareket eden araçların kullanımına gerek kalmadan ve daha az salgın hastalık riski taşıyan bitkiler mevsim farketmeksizin yıl boyunca üretilebilir. Dikey tarım giderek artan nüfusun beslenmesini de kökten değiştirebilir. Yemeklerin lezzetleri bile daha iyi hale gelebilir.

Dikey Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?Dikey tarım firmalarından biri olan AeroFarms’ın kurucusu David Rosenberg, 2016 yılında CNN’e verdiği bir röportajda şöyle demiştir, “Biz yeni bir çiftlik kurmuyoruz. Dünyayı değiştiriyoruz. AeroFarms içinde doğal mevsim, gece ya da gün bulunmamaktadır. Işık hava nemi ve sıcaklık teknoloji yardımı ile sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Uzun LED ışık sıraları, her bitkinin gelişmesi gereken tam dalga boyunda ışık sağlamaktadır. Bitkiler, toprak yerine geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış bir bez üzerinde yetiştirilmektedirler. Kökleri bir besin maddesi çözeltisi ile beslenmektedir. AeroFarms’da NASA astronotlarının uluslararası uzay istasyonunda bitki yetiştirmek için kullandıkları aeropanik tarım teknikleri kullanılmaktadır. EuroFarms bir yıl içinde aynı büyüklükteki ortalama çiftlikten 130 kat daha fazla ürün üretmektedir.”

Kaynakça:
Kurgun, H. (2017). Gastronomi Trendleri Milenyum ve Ötesi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017.
Despommier, D. 2009. The rise of vertical farms. Scientific American 301(5): 80-87.
Frazier, I. 2017. The Vertical Farm. The New Yorker, 9 January.

Yazar: Semahat Göker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku