Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Domain ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

0 387

Dijitalleşen dünyada ticaretin sanal alana taşınması ve insanların hizmetlerini web siteleri üzerinden gerçekleştirmesiyle domainler çok değerli yatırımlar olarak görülmeye başlanmıştır. Markayı insanlara tanıtan, hatta markanın kimliği haline gelen bu adının özenle seçilmesi, yeni başlayan bir girişim için kritik bir önem taşır. Konunun önemini göz önüne alarak yazımızda domain ile ilgili bilinmesi gereken her şeye değindik.

Alan Adı Nedir?

İnternette bir web sitesine erişim sağlayabilmek için o sitenin IP adresine bağlanılması gerekir. IP adresi kimlik numarası gibidir ve her cihazın kendine ait IP adresi vardır. Fakat bu numaralandırma sistemi bir web sitesi için kompleks ve akılda kalması zor adresler oluşturur. Dolayısıyla internet üzerindeki adresler kelimelerle ifade edilir ve buna alan adı (domain) denir.

Alan adı, web sitelerine ait adı, adresi ifade eden ve bağlantı linklerinin içinde bulunan isimlerdir. Tarayıcıda bağlanılan web sitesinin alan adı, DNS tarafından IP adresine çevrilir ve siteye bağlantı sağlanmış olur. Alan adı biriciktir, birden fazla web sayfasının aynı alan adını kullanabilmesi mümkün değildir. Aksi halde DNS yönlendirmelerinde karışıklık yaşanacağı için web sitesi kurulurken domain sorgulama yapılmakta ve hali hazırda kullanılan bir alan adının tekrar alınması engellenmektedir.

Domain Türleri Nelerdir?

TLD (Top Level Domain), URL’de son noktadan sonra gelen alan adı uzantısıdır. Bu uzantılar sitenin bulunduğu ülkeye ve sitenin sunduğu hizmete göre belirlenmektedir. Natro.com üzerinden farklı domain türlerine ait fiyatlar ve indirimleri takip edebilir, web sitenize uygun domain türünü belirledikten sonra domain künyesine ulaşabilir ve domain sorgulamasını belirlediğiniz TDL’yi dahil ederek yapabilirsiniz. Domain türleri, TLD uzantıları açısından aşağıdaki iki ana başlıkta incelenebilir:

  1. gTLD
  2. ccTLD

Generic Top Level Domain (gTLD)

URL’nin kullanıldığı alanı ifade eden domain uzantısıdır. gTDL uzantıları şunlardır:

  • .com – Ticari Kurumlar
  • .net – Ağlar
  • .edu – Eğitim Kurumları
  • .org – Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar
  • .gov – Devlet Kuruluşları
  • .mil – Askeri Organizasyonlar
  • .int – Uluslararası

Country Code Top Level Domain (ccTLD)

Bu domain uzantısı ülkelere bağlı olarak belirlenir. Ancak bu, web sitesinin kurulduğu ülkenin uzantısı olmak zorunda değildir. Farklı ülkelerdeki ziyaretçi trafiğini web sitesinin üzerine çekebilmek için sitenin kurulduğu ülkenin uzantısından başka bir uzantı da tercih edilebilir. Örneğin ABD’de kurulan bir site, o ülkeye ait olan “.us” uzantısı yerine Türkiye’ye ait olan “.tr”yi tercih ederek Türkiye trafiğini çekebilir. Bazı ülkelere ait ccTLD uzantıları aşağıdaki gibidir:

  • .tr  – Türkiye
  • .uk – İngiltere
  • .us – ABD
  • .tw – Tayvan
  • .ua – Ukrayna
  • .co – Kolombiya
Domain ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Geographic Top Level Domain

Ülkelere özgü, coğrafi duruma göre değişiklik gösteren resmi domain uzantısıdır. Belirli coğrafi bölgenin adını, dilini, kültürünü vb. tanıtan uzantıları içerir. Bu domain türü, belirli bir bölgenin trafiğine ulaşmayı hedeflediği için o bölgede ikamet etme zorunluluğu vardır. .lat, .toronto, .org.uk geoTLD’lerden birkaçıdır.

Brand Top Level Domain

Ticaret firmaları için geliştirilen yenilikçi bir domain türüdür, firmalar .com ve .biz gibi ticari domainleri kullanmak yerine kendi markalarının adını domain uzantısı olarak kullanabilmektedir. Örneğin; omen.com yerine omen.hp URL’si oluşturulabilir.

Mükemmel Bir Domain Nasıl Seçilir?

Mükemmel bir domain adı seçmek, firmanıza ait web sitesinin başarıya ulaşması için önemlidir. Bu hedefe ulaşmak için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir.

Alan adına uygun domain uzantısı seçmek

Bir önceki başlıkta kategorilere ayrılarak açıklanan domain uzantılarını iyice incelemeli ve web sitenizi en iyi ifade eden uzantıyı seçmelisiniz. Sitenin içeriği ile uzantının çelişmesi yanıltıcı bir izlenim bırakabileceği için bu durumdan kaçınılmalıdır.

Hedef kitleyi belirlemek

Web sitenizin öne çıkabilmesi için hedef kitlenizi belirlemek, bu kitlenin arama motorlarında en sık arattığı anahtar kelimelere ulaşmayı sağlar. Böylece ticaretini yaptığınız hizmete dair anahtar kelimeleri domainde kullanabilir, bulunduğunuz coğrafyada ve kısıtlı bir bölgede işletebileceğiniz bir firmanız varsa domain içinde bölgenin adına da yer verebilirsiniz.

Karakter seçimi

Uzun kelimelerden, yabancı karakterlerden, sayılardan ve tire (-) işaretinden uzak durmanızda fayda var. Bu tarz ifadeler akılda kalıcı olmadığı gibi karıştırılmaya ya da yanlış anlaşılmaya zemin hazırlayabilir. Örneğin okunuşunda yazıyla “sekiz” bulunduran bir domainin yazılışının rakamla, “8” olma ihtimali karışıklığa sebep olabilir.

Fikirleri ertelememek

Domain adlarıyla ilgili fırsatları takip etmek kolay olduğu için ve fiyat olarak oldukça makul oldukları için almak istediğiniz alan adını kesinleştirdikten sonra satın alma işlemini ertelememelisiniz. Dijital alanda özellikle e-ticaret sektörünün fazlasıyla aktif olması nedeniyle bugün müsait olan alan adını ertesi gün satılmış olarak görme ihtimaliniz vardır. Dolayısıyla fikrinizi ertelemeden harekete geçmeniz önemli, domaininizin kullanılabilirliğini ve satılık domainleri Natro aracılığıyla takip edebilirsiniz.

Marka ismini korumak

Olası yazım hatalarını göz önünde bulundurarak farklı domainler oluşturmayı ve domaininizi farklı uzantılarla almayı da düşünmelisiniz. Böylece kullanıcılar bir yazım hatası da olsa web sitenize yönlendirilmiş olacaktır. Ayrıca rakip firmaların bu isme benzer domainler oluşturmasını engelleyecektir.

En İyi Alan Adı Seçimi için Nelere Dikkat Edilmeli?

Alan adı seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken pek çok önemli nokta bulunuyor. Bu önemli kriterlere dikkat ederek, en iyi domaini seçebilirsiniz.

Kısa ve Akılda Kalıcı Bir Domain Seçin

Alan adları, bir siteye ulaşmak için en kısa yollardır ve bunların akılda kalıcı olması önemlidir. Telaffuzu kolay, olabildiğince kısa ve yabancı karakterler içermeyen alan adları, markanızın tanınmasını kolaylaştıracaktır.

Tescilli Marka Kontrolü Yapın

Tescilli marka isimlerini domainde kullanmanız, telif hakları açısından markanıza zarar verecektir. Bu yüzden marka tescili yapılmış kelimelerden ve mümkünse tanınan referanslardan kaçınmanız, alan adı seçiminizde önemlidir.

Alan Adının Geçmişini Kontrol Edin

Almak istediğiniz alan adı daha önceden kullanılmışsa kullanım alanını araştırmanız önemlidir. Kötü amaçlı kullanılan bir domainin yeniden hayata geçirilmesi, işletmeniz için ciddi sorunlara yol açabilir.

Markanız ile Uyumlu Alan Adı Kaydedin

Markanızın adı ile domain adınızın bağlantılı olması ya da aynı olması, akılda kalıcılık açısından önemli bir kriterdir. Ayrıca icra ettiğiniz işi (örn. tekstil firması için moda, shop vb.) alan adınıza eklemeyi tercih edebilirsiniz.

Arama Trendlerini Takip Edin

Web sitenizi kurmak istediğiniz alanda yapılan organik aramaları teyit ederek, yüksek erişim elde edebilmek için en çok aranan anahtar kelimeleri tercih edebilirsiniz. Bu adım, ziyaretçi sayısını artırarak etkileşimi yükseltmenize yardımcı olacaktır.

Domain ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Domain Sorgulama İşlemi Nereden Yapılmalı?

Domain sorgulama işlemini alan adı ve sanal sunucu hizmeti veren bir hosting firması olan natro.com üzerinden güvenle yapabilirsiniz. Her ne kadar bir domain adının alınmış olup olmadığını bulmak kulağa zor gelse de artık bu işlem, domain sorgulama sayfasında almak istediğiniz alan adını ilgili arama kutusuna yazıp sorgula butonuna basmaktan ibaret!

Natro Domain Sorgulama Aracı

Saniyeler içinde ilgilendiğiniz alan adının kullanılabilirliğini kontrol edebileceğiniz bir sorgulama aracı sunan Natro, kriterlerinize uygun seçenekleri de sizin için sıralamaktadır. Sorgulama işlemini tamamladıktan sonra farklı uzantılara dair ücretlendirmeleri, indirimleri ve faydalanılabilecek kampanyaları sıralayarak araştırmanızı daha kolay ve keyifli hale getirir.

Sorguladığınız domaine sunduğu alternatif alan adı önerileriyle yaratıcılığınızı pekiştirmeyi hedefleyen Natro domain sorgulama sevisine web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Bir domainin birden fazla domain uzantısıyla oluşturulan adreslerinin aynı anda kontrol edilebilmesi için Toplu Domain Sorgulama hizmeti de bulunmaktadır. Sayfadaki “Bilgilendirme” kısmında “Yeni Alan Adı Kaydı, Kayıt Yenileme, Toplu Kayıt” başlıklarıyla domain alışverişi hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku