Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hamilelikte Deniz Ürünleri Yenir Mi?

0 885

Hamilelikte Deniz Ürünleri Yenir Mi?Hamilelik dönemi, anne adaylarının dikkat etmesi ve büyük bir hassasiyetle geçirmesi gereken dönemlerdendir. Bu dönemlerde anne adayları özellikle de beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeli, böylece hem kendi sağlığını hem de bebeğinin sağlığını korumalıdır. Hamilelik döneminin ilk aşamalarından doğuma kadar anne adaylarının merak ettiği sorulardan bir tanesi de hangi ürünleri tüketmeleri gerektiğidir. Özellikle de deniz ürünlerinin tüketimi ile ilgili birçok soru bulunmaktadır.
Anne adayları hamilelik döneminde; kan damarlarında olumlu etkileri olan omega yağ asitlerini yani balık gibi ürünleri haftada en az 2 kere tüketmelidir. Bu tüketim sayesinde bebeğin gelişimi hızlanacak ve daha sağlıklı olacaktır. Birçok doktor deniz ürünlerinin bebek gelişimi açısından önemli olduğunu ancak yüksek civa içeren deniz ürünlerinin tüketilmemesi gerektiğini söylemektedir. Buna bağlı olarak ton balığı, somon, sardalya ve alabalık gibi ürünlerin hamile kadınlar tarafından tüketilebileceğini söyleyebiliriz. D vitamini ve protein açısından son derece zengin olan deniz ürünleri, bebeğin göz ve beyin gelişimini olumlu olarak etkilemektedir. Bu yüzden belirli aralıklarla anne adayının bu ürünleri tüketmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.

Hangi Balıklar Tercih Edilmelidir?

Hamile anneler, omega 3 ihtiyaçlarını balık tüketimi gerçekleştirerek giderebilmektedir; ancak bu aşamada hangi balıkların seçileceği büyük bir önem taşımaktadır. Yüksek miktarda civa içeren balık ürünlerini tercih etmemek hem anne hem de bebek sağlığı açısından daha doğru olacaktır. Çünkü yüksek civa içeren ürünleri tüketmek; sinir sistemini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmektedir. Çok aşırıya kaçmadan kontrollü bir şekilde balık tüketimi gerçekleştirmek insan sağlığını olumlu etkileyen bir durumdur. Yani gebelik döneminde olan adaylar; istavrit, palamut, hamsi, levrek, lüfer, kalkan, kefal, ton balığı, sardalya ve beyaz balık gibi ürünleri tüketebilmektedir. Beslenme alışkanlıkları ile ilgili doktora başvurmak ve onun tavsiyelerini alarak hareket etmek daha doğru olacaktır.

Çiğ Balık ve Konserve Ürünleri

Bir haftada yaklaşık olarak 350 ile 400 gram arasında balık tüketimi gerçekleştirmek omega 3 gereksinimini karşılamaktadır. Eğer bir haftada daha fazla balık tüketildiyse sonraki hafta bu tüketim azaltılarak eşitlenmelidir. Hamilelik döneminde olan anne adaylarının çiğ balık ve konserve ürünlerini tüketmeleri çok fazla tavsiye edilmemektedir. Dolayısıyla bu ürünler yerine diğer balık ürünleri buğulama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemlerle pişirilerek tercih edilmelidir.

Hamilelikte Midye Yemek Doğru Mu?

Hamilelik döneminde anne adayları bazen çok farklı gıdaları canı çektiği için tüketmek isteyebilmektedir. Bunlardan bir tanesi de midye ve karides gibi deniz ürünleridir. Lezzetleriyle tüketim isteği uyandıran bu ürünlerin hamilelik döneminde tüketilmesi doktorlar tarafından kesinlikle önerilmemektedir. Çünkü bu gibi deniz ürünleri ağır metal içeriği yüksek yiyeceklerdir. Bu nedenle bebek gelişimine olumsuz etkileri bulunmakta, hatta hamile annede zehirleme vakalarına neden olabilmektedir. Ağır metaller dışında bu gibi deniz ürünlerinin bazılarında zararlı parazitler ya da bazı bakteriler bulunabilmektedir. Deniz ürünlerinde bulunan bu bakteriler bebeklerde sinir sistemi hasarına ve kan zehirlenmelerine kadar ciddi durumlara sebebiyet verebilmektedir.

Deniz Ürünleri Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte güvenli olarak belirlenen ve yenilmesinde sakınca olmayan balık türleri haftada 2-3 kez tüketilebilmektedir. Diğer yandan karides, midye, civa içeriği yüksek olan balıklar tüketilmesi önerilmese de hamile bayanın çok canının çekmesi durumunda doktor kontrolünde tüketilebilmektedir. Ancak bu tehlikeli gıdaları tüketirken aşağıdaki hususlara özen gösterilmelidir.
• Karides, midye gibi deniz ürünlerinin içinde bulunan bakterilerin ve zararlı maddelerin yok olması için pişirmeden 24 saat önce dondurulması daha güvenli gıdalara dönüşmesini sağlamaktadır.
• Yine pişirme yöntemi de mikropların ölmesine ağır metallerin parçalanmasına katkı sağlamaktadır. Bu nedenle bu ürünlerin iyi piştiğinden emin olmalısınız.
• Pişirme öncesinde ve pişirme sonrasında ürünlerin ciddi bir şekilde sıcaklıkla temas etmesi önemlidir. Bunun için ısının içine işlemesine izin verecek yöntemleri kullanmanız gerekmektedir.
• Tuz deniz ürünlerinde zararlı bazı durumların ortadan kaldırılmasında görev almaktadır. Bu nedenle bu ürünler pişirilmeden önce güzelce tuzlanmalı, asla tuzsuz tüketilmemelidir.
• Deniz ürünlerinin konserve halleri kullanım kolaylığı sağladığı için daha çok alıcı bulmaktadır. Ancak hamile bayanlar için konserve tüketiminin zararlı olduğu unutulmamalı, kesinlikle konserve olarak hazırlanmış deniz ürünleri tüketilmemelidir.
Her ne kadar karides ve midye gibi deniz ürünlerini tüketmenin bazı güvenli yolları varsa da hamilelik döneminde bunların tüketilmemesi daha doğrudur. Çok tüketilmek isteniyorsa da çok küçük miktarlarda alınmalıdır.

Yazar: Coma Berenices

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku