Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hamilelikte Uyku Düzensizliği Nelere Yol Açar?

0 435

Hamilelikte Uyku Düzensizliği Nelere Yol Açar?Hamilelik sürecinde birçok kadın zaman zaman uykusuzluk problemi yaşayabilir. Bu uyku sorunu genellikle hamileliğin son aylarında yaşanabileceği gibi ilk aylarda da olabilir. Hamilelikte uykusuzluğun birçok sebebi vardır. Bunlara göz atarsak; hormonlarda yaşanan değişiklikler, sık idrara çıkma isteği, mide ekşimeleri, karnın büyüklüğü diyebiliriz.
Hamilelikte uykusuzluğu hamileliğin aylarına göre değerlendirirsek;
Hamilelik genellikle 3 dönemde incelenir. Bu dönemlere genel olarak bakarsak 1. Dönem hamileliğin ilk 3 ayı, 2. Dönem hamileliğin ikinci 3 ayı, 3. Ve son dönem ise hamileliğin son 3 ayıdır. Hamilelik genellikle ay olarak değil hafta olarak değerlendirilir. Ama haftaları saymak biraz kafa karıştırıcı olabileceği için ay olarak hesaplamak daha kolay bir yöntemdir.
Hamileliğin ilk aylarındaki uykusuzluğun sebebi genellikle mide bulantısı, sık sık idrara çıkmaktan kaynaklıdır. Özellikle gece uykusundan önce az sıvı tüketmek gerekir. Yoksa idrara çıkma isteği sebebiyle uyku bölünür. Uykuya ara verdikten sonra tekrar uykuya dalmak zor olabilir. Bu da uykusuzluğa sebep olur. Aynı şekilde mide problemleri hamileliğin ilk aylarında yoğun bir şekilde hissedilir. Mide ekşimeleri, mide bulantısı gibi şikayetler uyku düzenini bozar ve sağlıklı bir uykunun oluşmasını engelleyebilir.
Hamileliğin 2. Dönemi olan ikinci 3 aylık dönem belki de hamileliğin en rahat geçen dönemidir. Bu dönemde uyku sorunu çok fazla yaşanmaz. Hatta anne adayı vakit buldukça uyumak ve dinlemek ister. Mide bulantıları artık azalır ve zamanla kaybolur. Karın daha çok büyümemiştir. Anne adayının iştahı açılmıştır ve artık daha rahat beslenir.
Hamileliğin en zorlu ayı son 3. dönem olarak nitelendirdiğimiz son 3 aylık süreçtir. Bu süreçte karın hızlı bir şekilde büyür. Bu durum da anne adayının rahatça yatmasını engeller. Özellikle yüzüstü yatmayı seven hamileler oldukça zorlanır. Bir yandan bir yana dönmeleri bile oldukça zorlaşır. Bu dönme sırasında uykudan bile uyanabilirler. Karnın büyümesi ile mesaneye ve mideye olan baskı artmıştır ve sık idrara çıkılır. Bu da uykuyu sıklıkla böler. Aynı zamanda mideye olan baskı mide ekşimesine, yemek borusunda yanma hissine sebep olur. Bu durum yatma pozisyonunda hamileyi daha çok rahatsız eder. Bu yüzden çoğu zaman oturur pozisyonda uyumaya çalışır ve bu da oldukça konforsuz bir uykuya sebep olur. Ayrıca hamileliğin son döneminde bebeğin doğum heyecanı da uykusuzluğa sebep olabilir.
Hamilelikte Uyku Düzensizliği Nelere Yol Açar?Hamilenin uykusuzluğu bebeği etkilemez. Ama uzun süreli uykusuzluk anne adayını huzursuz edebilir. Eğer bu durum uzun süre devam ederse mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bu dönemde uyku ilacı içmek yanlış olabilir. Çünkü hamilenin içeceği tüm ilaçlar bebeğin de sağlıklı bir şekilde gelişmesine engel olabilecek içerikler içerebilir. Bunun için hamilenin, içeceği tüm ilaçları doktor kontrolünde içmesi gerekir.
Uzun süre uykusuz kalan hamileler sinirli olabilir. Bu sinirlilik ve depresyon hali de bebeği olumsuz etkiler.
Hamilelikte uykusuzluk problemi yaşayanlar her gün aynı saatte yatmaya çalışmalı, yatmadan önce çok sıvı tüketmemeli, çok yemek yememeli, kafalarını endişelerden boşaltmalıdır. Yatılacak oda ışıksız, sessiz, temiz ve havadar olmalıdır.

Kaynakça:
www.e-gebelik.net/gebelik_sikayetleri/uykusuzluk.asp

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku