Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelikte İshal Zararlı mıdır? Gebelikte İshalden Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

0 377

Gebelikte İshal Zararlı mıdır? Gebelikte İshalden Kurtulmanın Yolları Nelerdir?Gebelikte vücudun işleyişi normal düzeninin dışına çıkabilir. Gebelik sürecinde gebe kalmadan önce olmayan sağlık sorunlarının ortaya çıktığı görülür ve bu durumda gayet normaldir. Örneğin: şeker hastası olmayan bir kişi de gebelikle bağlantılı şeker hastalığı ya da tansiyon hastası olmayan bir kişide de gebelikte tansiyon değerleri normalin dışına çıkabilir. Gebelikte kabızlık problemine daha sık rastlanılsa da ishal problemi yaşayanlar da mevcuttur.

Gebelikte ishal olmanın bazı nedenleri vardır. Bu nedenlerden bahsedersek öncelikle hormonlardaki değişiklik diyebilir. Bununla beraber hamilelikte beslenme şekli ve düzeni de değişir. Bu da ishale yol açar. Ayrıca hamilelik süresince zaman zaman takviye ilaçlar kullanılır bu ilaçların yan etkisi olarak ishal ortaya çıkabilir. Son olarak da sıkıntı ve strese bağlı olabilir. Bunlar hamileliğe bağlı olarak ortaya konulabilecek ishal sebepleridir. Bir de aslında hamile olmakla ilgili olmayan farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan ishal problemleri vardır. Bunlara sebep olarak da virüsleri, bakterileri saymak mümkündür. Ayrıca gıda zehirlenmeleri, bağırsaklardaki parazitler, mide problemleri ishal sebebidir. Eğer gıda zehirlenmelerinden dolayı ishal oluşmuşsa bu durumda vücut zararlı maddeyi vücuttan atmaya çalışıyor demektir. Bu durumda bağırsak krampları yaşanır. Bu oldukça sancılı olabilir ve hamilenin endişelenmesine yol açar. Bu yüzden hamileler yediklerine-içtiklerine daha çok dikkat etmeleri gerekir. Özellikle hamilelerin günü geçmiş, bayat gıdalara, süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat etmelidir. Böyle yiyecekler yaz hamilelerin daha çabuk etkilenmesine yol açabilir.

İshal bakteri ve enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkmışsa bu ishali atlatmak daha zor olabilir. Bu ishallere sebep olarak kolera, tifo, dizanteri gösterilebilir.

Gebeliği uzmanlar 3 bölüme ayırır. Bunlar: ilk üç ay, ikinci 3 ay ve son üç aydır. Gebelikte ishalin görülme aralığı ilk üç aylık ve son üç aylık süreçler olarak değerlendirmek mümkündür. Çünkü gebeliğin ilk aylarında yaşanan hormonal değişiklik buna sebebiyet verirken son aylarında da doğumun yaklaşması ishalin sebebi olabilir.

Gebelikte ishalin geçmesi için ilk yapılacak şey bol bol su içmektir. Çünkü ishal ile vücuttan hızla su kaybedilir. Bununla beraber taze sıkılmış meyve suları da hem hamilenin vitamin alması açısından hem de ishalle kaybedilen sıvının kazanılmasını sağlar.

Gebeler meyve ve sebzelerinin iyice yıkanmış olduğundan emin olarak tüketmelidir.
İshal olan gebeler beslenme programlarını gözden geçirmelidir. Haşlanmış patates, pirinç lapası, elma, muz, şeftali, havuç, yoğurt yemeli kayısı, kavun, kuruyemişten ishalleri geçinceye kadar uzak durmalıdır.

Gebelikte ishal birkaç gün içinde geçmez ise mutlaka doktora başvurmak gerekir. Özellikle kanlı ishal ise hiç vakit kaybedilmemelidir. İshalin sebebi araştırmalı ve uygun tedaviye başlanmalıdır. Kesinlikle kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemelidir. Herkesin bünyesi birbirinden farklıdır ve oluşan ishalin sebebi de farklı olabilir.
Gebelerin en çok merak ettiği soru elbette ki ishal durumda bebeğin zarar görüp görmediğidir. Kısa süreli ve geçici ishallerin bebeğe bir zararı olmasa da uzun süreli ishaller sıkıntıya sebep olabilir. Çünkü fazla sıvı kaybı yaşanır. Mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Kaynakça:
ttps://www.anneysen.com › Makaleler › Sağlık › Semptomlar ve Komplikasyonlar

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku