Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İştahsız Çocuklara Neler Yapmalısınız?

0 298

Çocukların en büyük problemlerinden biri dönemsel gelen iştahsızlıktır. Bu durum her anne ve babanın canını sıkan önemli bir konudur. Annelerin çocuklarına yemek yedirirken çok büyük efor sarf etme sebebi çocuklarda iştahsızlık olmaktadır. Bu durumu en aza indirmek için uzmanların pek çok önerisi bulunmaktadır. Bu önerilere göre çocuğunuza yaklaşıp bu şekilde beslemeye çalışarak iştahsızlık problemini çözmek mümkündür. Çocuğa zorla yemek yedirmeye çalıştıkça çocuk kabul etmez ve iştahı daha çok kapanır. İştahsızlık her çocukta başka şekilde gerçekleşir. Bazı çocuklar hiçbir şey yemezken bazı çocuklar ise sadece sevdiği yemekleri yerler. Bu durum geçmeyince anneler genelde çocuk doktorlarına başvuruma gereksinimi duyarlar.

İştahsız Çocuklar İçin Uygun Beslenme Ortamı

Her zaman yanlış bilinen durumlardan biri ise yemek yerken çocuğu sürekli oyalamaya çalışmak, dikkatini dağıtmak ve başka şeyler üzerinde dikkatini toplamaya çalışmak şeklindedir. Fakat bu doğru değildir. İştahsız çocuklar için en ideal yöntem beslenme ortamı oluşturma yönündedir. Yapılan bir diğer yanlış ise çocuk yemek yerken anne, baba ya da bakıcının sürekli olarak çocuğun ağzını silmesidir. Ağzı silinen çocuk rahatsız olduğu için yemek yemeye son verir. Çocuğun yemek saati geldiğinde masada ve sandalyede olmasına dikkat etmek gerekir. Masaya oturup yemeğe başlayana kadar eline küçük bir oyuncak verilebilir. Fakat yemek yemeye başlayınca elinden alınmalıdır. Çocuğun masaya oturunca yemek yiyeceğini bilmesi son derece önemlidir. Masaya oturur oturmaz hemen yemek vermek yerine 10 dakika kadar bekleyip daha sonra yemeği yedirmek gerekir.

İştahsız Çocukların Acıkmasına İzin Verme

İştahsız çocukları olan anne ve babaların yapması gereken en önemli şey çocukların acıkmasına izin verme gerekliliğidir. Fakat anne ve babalar sürekli çocuk aç kalacak düşüncesi ile bir şeyler yedirmeye çalışıyor. Bu durum çocuklara zarar vermektedir. Çocuğun son yemek yediği saatten en az 5 ya da 6 saat geçer ise çocuk acıkacağı için kendiliğinden yemek yemeye yönelecektir. Aynı zamanda çocuk aç olacağı için yemek seçme durumu olmaz ve ne yemek verirseniz onu yeme eğiliminde olur. Aynı zamanda yemek yedikten sonra besleme değeri düşük olan abur cubur yiyecekleri vermeyerek açılmasını sağlamak gerekir. Bu şekilde çocuk çok daha kolay bir şekilde acıkarak ana yemeklerden yemeye başlayacaktır. Aynı zamanda gün içinde verilen süt ve meyve suyu miktarına da dikkat etmek gerekir. Çocuk susadığında meyve suyuna değil suya yönelir bir durunda olmalıdır.

İştahsız Çocuklara Yemekleri Kandırarak Vermeİştahsız Çocuklara Neler Yapmalısınız?

Çocukların en büyük problemlerinden biri de sebze gibi besinlerin tüketimini sağlayamamaktır. İştahsız çocuklarda sebze tüketimi çok zor olduğu için bu besinleri değiştirerek ya da daha farklı bir besinmiş gibi göstererek tüketmesini sağlamak en ideal yöntemdir. Pek çok çocuk sadece kendi beğendiği yiyecekleri tüketmek istediği için ihtiyacı olan sebzelerden tüketmezler. Sebzenin içerisinde bulunan pek çok vitamin ve mineralden eksik kalması da anne ve babaları çok üzen bir durumdur. Bazı anneler sebzeleri zorla yedirmeye çalışırlar. Fakat bu da çok yanlış bir durumdur. Çocuğa zorla yedirilen hiçbir şeyden fayda görmek mümkün değildir. Bu sebeple gerek farklı sunumlar ile gerekse beğendiği yiyeceklere benzeterek tüketmeni kolaylaştırmak gerekir. Bu şekilde çok daha kolay bir şekilde tüketecektir. Belirli bir yaştan sonra bu durumu fark edecek olsa da o zamana kadar bu sebzelerin tadına aşina olup sevmeye başladığı için yemeye devam edecektir. En önemli besinleri alması için yapılması gereken tek yol budur.

İştahsız Çocukları Gözlemleme

Çocukları çeşitli hastalıklardan dolayı huysuz ya da mutsuz mu diye sürekli olarak gözlemlemek gerekir. Çocuklarda iştah bozukluğu yaşadığı ruhsal sorunlara, çeşitli hastalıklara ve sindirim sistemi bozukluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda bir de alışkanlık söz konusudur. Sürekli aynı şeyi yemeye alışan bir çocuğa sebze ya da et yedirmek pek mümkün değildir. Bu sebeple iyi bir gözlem ve alışkanlıklarından uzaklaştırma şarttır. Eğer çocukta mutsuzluk ve bitkinlik varsa önce konuşmaya çalışın cevap alamazsanız ya da çözüm bulamazsanız mutlaka doktora gidin. Bu gibi dönemlerde çocukları yemek yemeye zorlamamak gerekir. Zorlama durumunda ise çocuk tamamen yemekten uzaklaşır ve yemek yedirmek daha da zor bir hal alır. Anne ya da babanın çocuğa nasıl yaklaştığı çok önemlidir. Konu ne olursa olsun anne ve babanın tepkisine göre çocuk da kendi tepkisini belirler. Çocuklara sonsuz sabır, şefkat ve sevgi göstermek gerekir. Bu şekilde onların iştahını düzeltmek ve yemek yedirmek çok daha kolay olacaktır. Yemek yemesinin önünde duran bütün engeller sevgi, şefkat ve sabırla birer birer aşılacaktır.

Kaynakça:
https://www.oksurencocuk.com/kiraz-bahcesi/cocugum-istahsiz-ne-yapmaliyim/

Yazar: Can Baskın

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku