Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kanserle Savaşan Yiyecekler

0 375

İnsanı kanserden tamamen koruyan yiyecekler yoktur. Kanserle savaşan yiyecekler terimi; beslenme planına eklendiğinde, kanser geliştirme riskini düşüren besinleri ifade eder. Bu tür besinlerde; antikanser özelliğe sahip bileşikler vardır.

Elma

Kanserle Savaşan YiyeceklerElmada antikanser özelliklere sahip polifenoller bulunur. Polifenoller; inflamasyonu (iltihap), kardiyovasküler hastalıkları ve enfeksiyonları önleme potansiyeline sahip, bitki türevli bileşiklerdir. Bazı araştırmalar, polifenollerin bir kısmının antikanser ve tümörle savaşan özelliklerinin de olduğunu gösterdi. Örneğin; phloretin adlı bir polifenol; bazı kanser türlerinde ileri evrede hücre çoğalmasında rol oynayan glucose transporter 2 (GLUT2) adlı bir proteini inhibe eder. 2018 yılında Journal of Food and Drug Analysis adlı bir dergide yayınlanan bir çalışmada, phloretin’in meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını durduğu ve bunu yaparken normal hücrelere zarar vermediği gözlemlendi.

Böğürtlen

Böğürtlenler; vitaminler, mineraller ve lif açısından zengindir. Bilim insanları, antioksidan özellikleri ve sağlığa potansiyel faydaları nedeniyle böğürtlenlerle ilgili çok sayıda çalışma yapmıştır. Yapılan bir araştırmaya göre, böğürtlenlerde bulunan antosiyanin adlı bir bileşik, kolon kanseri biyobelirteçlerinin miktarını düşürür. Başka bir çalışmada da yaban mersininin antiinflamatuvar etkilerinin, farede meme kanseri gelişimini önleyebildiği görüldü.

Turpgiller

Brokoli, karnabahar ve kabak gibi turpgiller; C vitamini, K vitamini ve mangan dahil birçok faydalı bileşeni yapısında bulundurur. Bunlara ek olarak, antikanser özelliğe sahip sulforaphane’ı da içerir. Bir çalışmada, sulforaphane’ın kanser hücre gelişimini istatistiksel açıdan anlamlı şekilde inhibe ettiği ve kolon kanseri hücrelerinin ölümünü teşvik ettiği gözlemlendi.

Başka bir çalışmaya göre; genistein ve sulforaphane kombinasyonu, meme kanseri gelişimini ve büyümesini baskıladı. Sulforaphane, kanser gelişimi ile ilgili bir enzim olan histon deasetilazı da baskılar. Bu nedenle, haftada üç ya da beş öğün turpgil ailesindeki sebzelerin tüketimi, en iyi kanser önleyici etkiyi elde etmek için önerilir.

Havuç

Havuç; A vitamini, K vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir. Turuncu rengi sağlayan, yüksek oranda beta-karoten içerir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, beta-karotenin bağışıklık sistemini desteklemede hayati bir öneme sahip olduğunu ve bazı kanser türlerinin ortaya çıkışını engelleyebileceğini gösterdi. Yapılan sekiz farklı çalışmanın sonucuna göre havuç; meme ve prostat kanseri risklerinin düşüşüyle bağlantılıdır. Başka bir analizde de havuç tüketimi, mide kanseri geliştirme riskini % 26 oranında düşürmüştür.

Yağlı Balık

Somon, uskumru ve hamsi gibi yağlı balıklar; B vitamini, potasyum ve omega-3 yağ asidi gibi zorunlu bileşikler açısından zengindir. Yağlı balıklar açısından zengin bir diyetle beslenen Kanserle Savaşan Yiyeceklerkişilerin kolon kanserine yakalanma riski % 53 oranında düşmüştür. Başka bir çalışmada da balık yağı tüketiminin prostat kanseri riskini düşürdüğü görüldü. 68,109 kişiyle yapılan bir çalışmada; haftada dört kere balık yağı tüketenlerin, tüketmeyenlere kıyasla kolon kanseri geliştirme riski %63 oranında azaldı.

Ceviz

Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsüne göre, tüm sert kabuklu yemişlerin kanser önleyici özellikleri vardır. Fakat bilim insanları, diğer sert kabuklu yemişlere kıyasla cevizin üzerinde daha çok çalışmışlardır. Ceviz; vücudun urolithin’e dönüştürdüğü bir bileşik olan pedunculagin adlı bir madde içerir. Urolithinler östrojene bağlanabilen bileşiklerdir ve meme kanserini önlemede rol oynayabilir. Hayvanlarla yapılan bir çalışmada, ceviz ve ceviz yağı alan fareler, bitkisel yağ alan farelerden daha fazla tümör baskılayıcı gen aktivitesi gösterdi.

Baklagiller

Fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller, lif açısından zengindir. Bu özellikleriyle, tüketicilerin kanser geliştirme riskini düşürür. 14 çalışmanın meta analizi, yüksek oranda baklagil tüketimiyle kolon kanseri riskinin düşmesi arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Başka bir çalışmada; fasulye lifleri tüketimiyle meme kanseri riskinin düşmesi arasında bir bağlantı bulundu. Araştırma sonuçları, diyetlerinde yüksek oranda fasulye lifleri tüketen kişilerin günlük olarak tüketmeyenlere göre, meme kanseri riski %20 daha azdır.

Takviyeler ve İlaçlar

Yukarıda listelenen yiyeceklerin günlük olarak erişilebilir olmasına rağmen, bazı kişiler beslenme planlarında değişiklik yapmak istemeyebilir. Bu durumda, antikanser bileşikleri içeren çok sayıda takviye ve ilaç mevcuttur.

A, C ve E vitaminleri antikanser özelliklere sahiptir ve takviye olarak bulunabilirler. Phloretin, Kanserle Savaşan Yiyeceklerantosiyanin, and sulforaphane gibi bitki temelli bileşiklere de hap formunda ulaşılabilir. Aspirin ve ibuprofen gibi reçete dışı ilaçlar da bazı kişilerde kanser riskini düşürebilir. Buna rağmen, yeni bir ilacı ya da takviye hapını kullanmaya başlamadan önce bir doktora danışılmalıdır.

Kanseri beslenme planı yoluyla önlemeye yönelik araştırmalar hala erken aşamadadır ve daha fazla test gerekir. Bilim insanlarının bu konuda yaptığı araştırmaların çoğu, hücreler ve fareler üzerinde yapılan deneylere dayanır. Ancak; yüksek oranda taze meyve, sebze ve faydalı yağları içeren dengeli bir diyet, genel sağlığa faydalı olacaktır.

Kaynakça:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324193.php#takeaway

Yazar: Ayça Olcay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku