Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kızamık ve Kızamıkçık: Gerçekler, Benzerlikler ve Farklılıklar

0 3.432

Kızamık ve Kızamıkçık

Kızamık ve kızamıkçık tüm vücut üzerinde kırmızı döküntü oluşturan iki hastalıktır. Her iki hastalığa da bir virüs neden olur ve her ikisi de yetişkinlerde daha yaygındır. Kızamık bu iki hastalıktan daha ciddi olandır. Kızamıkçık hafif bir hastalıktır ve genellikle hiçbir komplikasyona neden olmaz. Ancak, hamile bir kadın kızamıkçık geçirdiğinde bir istisna meydana gelir. Kızamıkçık virüsü plasentadan geçerek bebeğin kan dolaşımına girebilir ve doğumsal kızamıkçık sendromu olarak bilinen ciddi bir duruma neden olabilir.

Enfeksiyonlara Neden Olan Virüsler

Virüs yapısı

Virüsler, viryon adı verilen tekil parçacıklar olarak bulunur. Kızamık ve kızamıkçık virüslerinin viryonları kabaca küresel biçimdedir. Her viryon, bir protein tabakasıyla çevrelenmiş genetik materyalden oluşur. Protein katı, lipitlerden yapılmış koruyucu bir zarf ile çevrilidir.

TransmisyonKızamık ve Kızamıkçık: Gerçekler, Benzerlikler ve Farklılıklar

Kızamık ve kızamıkçık virüsleri hapşırma, öksürme, konuşma ve nefes verme sırasında burun veya ağızdan salınan sıvı damlacıklarıyla yayılır. Yayılan damlacıklar diğer kişiler tarafından solunur ve solunum sistemine yerleşir. Bir kişi, virüs tarafından kirlenmiş bir yüzeye dokunduğunda hastalık bulaşabilir.

Kızamığın Yaygın Belirtileri

Bir kişiye kızamık virüsü bulaştığında, kişi hemen hasta olmaz. İlk belirtilerin ortaya çıkmasından önce bir veya iki haftalık kuluçka dönemi vardır. Aşağıda açıklanan hastalık belirtileri yaygın olanlardır. Ancak, herkes listedeki tüm belirtilere sahip olmayabilir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise, aşağıda listelenen bireysel belirtilerin kızamık dışında başka hastalıklarda da ortaya çıkabileceğidir.
– Kızamığın ilk belirtileri genellikle grip hastalığına benzer. Enfekte kişi öksürür, hapşırır ve burun akıntısına sahiptir.
– Kişinin gözleri kırmızılaşır ve ışığa karşı hassas olabilir.
-Kişinin genellikle ateşi çıkar. Ayrıca iştah kaybı olabilir ve yorgun hissedilebilir.
-Küçük çocuklar ishal ve kusma yaşayabilir.
– İlk semptomlar ortaya çıktıktan yaklaşık iki gün sonra, yanakların iç kısmında koplik lekeleri olarak adlandırılan yamalar görülebilir. Kırmızı lekelerin çoğu mavi-beyaz bir merkeze sahiptir. Sadece kısa süreliğine oluştuğu için dikkat edilmezse gözden kaçabilir.
– Koplik lekelerinin ortaya çıkmasından yaklaşık iki gün sonra, ciltte kırmızı bir döküntü oluşur. Döküntü genellikle alında veya kulakların yanında başlar. Daha sonra yüzün üzerine yayılır, gövde ve kolların üzerinden aşağı doğru ilerler ve sonunda alt gövdeye yayılır.
– Döküntü bazen kaşıntılı olabilir.
– Kızamık döküntüsü yaklaşık beş veya altı gün sürer ve sonra kaybolur.

Viral Enfeksiyon Tedavisi

Kızamık ve kızamıkçık, bir bakteri yerine bir virüsün neden olduğu hastalık olduğu için antibiyotiklerle tedavi edilemez. Virüs, vücut tarafından yok edilene kadar beklenir. Bu süreçte hastanın kendisini iyi hissetmesini sağlamak için destek tedavisi verilir.
Kızamık veya kızamıkçık hastalığında açıklanamayan, geçmeyen veya uzayan belirtiler görüldüğünde kişi doktor bakımına alınmalıdır. Doktor en doğru tanıyı koyacaktır ve kişi için uygun tedaviye başlanacaktır.

Hastalığın Bazı Komplikasyonları

Pek çok insan kızamıktan başka bir problem çıkmadan iyileşir. Ancak bazı vücutlarda enfeksiyonun bir sonucu olarak yeni sağlık bozuklukları geliştirmektedir. En sık görülen komplikasyonlardan biri zatürredir. Orta kulak iltihabı ve krup hastalığı da diğer komplikasyonlardır.
Kızamığın oluşabilecek en ciddi komplikasyonu, beyin iltihabıdır. Neyse ki, bu enfeksiyonun nadir bir etkisidir. Virüsün vücutta kalıcılığı nedeniyle ortaya çıkar. Durum subakut sklerozan panensefalit olarak adlandırılır. Bu hastalıkta beyin ve sinir dokusu bozulmuş olur. Antiviral ilaçlar hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Ne yazık ki, durum genellikle ölümcüldür.

Kızamıkçığın Yaygın BelirtileriKızamık ve Kızamıkçık: Gerçekler, Benzerlikler ve Farklılıklar

Kızamıkçık genellikle kızamıktan daha hafif bir hastalıktır. Hatta herhangi bir belirti üretmeyen enfeksiyonda denebilir. Ancak, hamilelik sırasında kızamıkçık ciddi olabilir.
Çocuklarda hastalık genellikle hafif ateş ile başlar ve kulakların arkasında veya boynun arkasında şişmiş, ağrılı lenf bezleri bulunur. Bu belirtiler bir veya iki gün sürer. Belirtileri iki ile üç gün süren bir döküntü takip eder. Kızamıkçık döküntüsü, kızamık döküntüleri kadar kırmızı değildir ve sıklıkla kızgın veya ateşli görünümden yoksundur. Kızamık döküntüsü gibi, kızarıklık yüzde başlar ve aşağı doğru yayılır. Genellikle vücudun dibine ulaşmadan önce yüzde kaybolmaya başlar.
Kızamıkçık, gençlerde ve yetişkinlerde sık görülen başka belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler arasında burun akıntısı, kırmızı gözler, iştahsızlık ve baş ağrısı vardır. Lenf bezleri şişmiş olabilir. Bazı insanlar, genellikle de kadınların  eklemleri ağrıyabilir.

Gebelikte Hastalık Komplikasyonları

Bir kadın hamile iken kızamıkçık geçirirse, bebek doğuştan kızamıkçık sendromu ile doğabilir. Risk, gebeliğin ilk üç ayında en yüksektir, ancak gebeliğin ilerleyen aşamalarında da problemler ortaya çıkabilir.
Konjenital kızamıkçık sendromu çok şiddetli olabilir ve bebeğin çoklu engelli olmasına neden olabilir. Kalp, karaciğer, kemik iliği veya dalak kusurları olabilir. Bebek görme veya işitme problemleri ve büyüme problemleri yaşayabilir. Zihinsel olarak zorlanabilir.

MMR (Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık) AşısıKızamık ve Kızamıkçık: Gerçekler, Benzerlikler ve Farklılıklar

Kızamık ve kızamıkçık bir aşı ile önlenebilir. Kızamık ve kızamıkçık aşısı genellikle çocukluk çağında sık görülen bir başka hastalık olan kabakulak aşısı ile karıştırılır. Kombine aşı, MMR (Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık) aşısı olarak adlandırılır ve çok etkilidir. Kızamık ve kızamıkçık etkisini büyük oranda azaltmıştır. Gelişmiş ülkelerde bu hastalıklar nadirdir, ancak son zamanlarda kızamığa dair endişe salgınları olmuştur, bu da hastalığın bir geri dönüş olabileceğini göstermektedir. Kızamık ve kızamıkçık, gelişmekte olan birçok ülkede yaygındır.

Kaynakça:
https://healdove.com/disease-illness/Measles-and-Rubella-Symptoms-Similarities-and-Differences

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku