Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kumkuat Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yetiştirilir?

0 12.481

Kumkuat; mandalina, bergamot ve limon gibi turuçgillerdendir. Aralarındaki fark ise kumkuatın kabuğu ile birlikte yenmesidir. Halk arasında kamkat, kumkat, süs mandalinası, hatta altın portakal gibi isimlerle anılan meyve, kabuğuyla yenmesiyle diğer turunçgillerden ayrılır. Mandalinadan bile küçük bir meyve olan kumkuat, hafif limonu andıran şekli, olgunlaşınca iyice portakala benzeyen rengi ve ekşimtrak tadıyla tam bir turunçgildir.

Kumkuat Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yetiştirilir?Kumkuatın birçok çeşidi vardır. Dünyada en çok Doğu Asya ve Çin’de yetiştirilen bu meyve, ülkemizde daha çok, Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde ve Rize’de rastlanır. Kumkuat meyve olarak kabukları soyulmadan tüketilebilir. Ekşimtrak olsa da aslında tatlı bir lezzeti vardır. Meyve olarak yenmesinin dışında, reçel ya da marmelat hazırlayıp tüm yıl boyunca tüketilebilir. Kumkuat ortadan ikiye bölünüp salatalarda ve sosların içine aroma vermek amacıyla kullanılabilir. Mezesi de yapılır. Ayrıca bir turunçgil olması nedeniyle keklere, kurabiyelere de katılabilir.,

Kumkuatın faydalari şunlardır;

– Her turunçgil gibi o da nefis bir C vitamini deposudur, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir.

– C vitamininden aldığı güç sayesinde gelişen antioksidan özelliği, bizi hastalıklardan koruma konusunda da çok yardımcı olur.

– Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olarak mide bulantısı, iştahsızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarıyla baş eder.

– Kamkat özellikle kabuğu ile birlikte yenirse, vücuda giren enfeksiyonlarla daha iyi savaşır ve halsiz kalmayı engeller.

– Sindirim sistemindeki bu etkisi idrar söktürücü olarak yardımcı olmasını da sağlar.

– İçerisinde yüksek oranlarda A, B1, B2 ve B3 vitaminleri de bulunduran kumkuat, bu vitaminlerle sinir sistemimizi güçlendirmede destek olur.

– Sinir sistemi düzenli ve sağlıklı çalıştığı için de bu meyve, stres kaynaklı baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sorunları ortadan kaldırır.

– Kolesterolü yüksek olanların yardımına koşan kumkuat, yüksek kolesterolü düşürerek kolesterol dengesi sağlar.

– Aynı etkiyi tansiyon üzerinde de gösteren meyve, yüksek tansiyon sorunu yaşayanlara çare olur.

– İnanması güç olsa da içinde kalsiyum bulunduğundan, diş ve kemik sağlığı konusunda da destek olur. Dişlerin beyazlamasını sağlar ve diş etlerini rahatlatır.

Kumkuat Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yetiştirilir?– Antiseptik özellikler gösterebilen bu meyve mikropları öldürebildiğinden küçük çaplı besin zehirlenmeleri ya da böcek ısırmaları konusunda da iyileşme sürecine katkıda bulunur.

– Tatlı ihtiyacını yeterince karşılar.

– İştahın açılmasını sağlar.

– Sivilcelerin azalmasına yardımcı olur.

– Nasıra iyi gelir.

– Kanı temizleyerek kan dolaşımını hızlandırmayı sağlar.

– Damar tıkanıklıklarını giderir.

– Vücuttaki ağrıların azalmasına yardımcı olur.

– Baş dönmelerini hafifletir. Her besinde olduğu gibi kumkuat aşırı tüketiminde vücutta ters etkiler oluşturabilir. Aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Geniş tarlalarda ticari amaçlarla yetiştirilen kumkuat bitkisi, bodur ağaçlar olduğundan saksı içinde evde yetiştirilmesi oldukça mümkündür. Hatta günümüzde ev içi süs bitkisi olarak da sıklıkla kullanılan kumkuat, semt pazarlarında kurulan çiçekçilerden, çiçek dükkanlarından, kısacası fide alınabilecek hemen her yerden temin edilebilir.

Kumkuat Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yetiştirilir?Kumkuat sıcağı seven bir bitkidir. Bununla birlikte çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına, çiçeklerine, meyvelerine ve köklerine zararlıdır. -4 derecenin altında soğuklarda pek uzun ömürlü olmaz. Özellikle kış aylarında ideal yetiştirilme sıcaklığı yaklaşık 12 derecedir. Güneşi sever, doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir. Kalınca bir toprak saksıda yetiştirmek daha doğru olur. Böylece kökleri aşırı sıcaktan yanma ya da büyüyüp gelişememe gibi bir durumla karşı karşıya kalmaz. Yaz aylarında daha sık, kış aylarında ise daha seyrek olarak sulamak gerekir. Sularken toprağın her yanına suyun iletildiğinden emin olunmalı, ?saksının altındaki tablaya da bir miktar su konmalıdır. Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir. Kumkuatta çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir. Tıpkı kış aylarında olduğu gibi bitki meyve verdikten sonra da, özellikle meyve hemen koparılmayacaksa sulama miktarını ve sıklığını azaltmak gerekir. Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Kumkuat bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer. Temmuz-ağustos ayları gibi çiçek açmaya başlayan bitki, sonbaharın gelmesiyle iyice irileşmeye, büyümeye başlar ve tam olgunluğuna genel olarak ocak-şubat ya da mart aylarında ulaşır. Hava akımlarından kolay etkilenen kunkuat bitkisi bu etkiden korunmalıdır. Evde uygun şartlarda bakılırsa kumkuat bitkisinden düzenli olarak meyve alınabilir. Kumkuat bitkisinin gelişimi pek hızlı olmaz. Boyu çok fazla uzamaz.

Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan kumkuat derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır. Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek meyve verir ve diğer bitki de tekrar kök vermeye başlar. Kumkuattın çoğaltılması en uygun zaman nisan ayıdır.

Kaynakça:
yemek.com/kumkuat-nedir-faydalari/sayfa/1#.WOKtNss8VAg

Yazar:Nur Ormanci Çitir

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku