Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Magnezyum Eksikliği Hakkında Ne Biliyorsunuz?

0 441

Genellikle her desilitre kanda 1,8 miligramdan daha az magnezyum olduğunda doktorlar size hipomagnezemi tanısı koyar. Eksikliği her zaman sorunlara neden olmaz ancak bazı erken belirtiler arasında kas seğirmesi, uyuşma ve karıncalanma bulunur. Hipomagnezemi tedavi edilmezse kronik sağlık sorunlarına neden olabilir ayrıca vücudun kalsiyum ve potasyum seviyelerini azaltabilir. Bu makalede, hangi faktörlerin düşük magnezyum seviyelerine neden olabileceğine, vücut üzerindeki etkilerine ve tedavi yöntemlerine değinilmektedir.

Hipomagnezemi Nedir?

Magnezyum, insan vücudu için hayati önem taşıyan minerallerden biridir. Vücutta magnezyum Magnezyum Eksikliği Hakkında Ne Biliyorsunuz?üretilemediğinden besinlerle alınmalıdır. Magnezyumun yüzde 50 ile 60 kadarının kemiklerde depolandığı, yüzde 1’inden daha azının ise kanda bulunduğu bilinmektedir. Aslında düşük magnezyum alımının sağlıklı insanlarda belirtilere neden olması nadirdir. Magnezyum, vücutta 300’ün üzerinde enzimsel reaksiyonda rol oynar ve aşağıdaki durumlara önemli ölçüde katkıda bulunur:
*Kas ve sinir sağlığı
*Kan basıncının düzenlenmesi
*Vücut hücrelerinde enerji üretimi
*DNA ve RNA sentezi

Hipomagnezemi Belirtileri

Hafif hipomagnezemi olan kişilerde herhangi bir belirti olmayabilir, ancak şunlar görülebilir:
*Özellikle yüz kaslarında seğirmeler
*Zayıflık ve bitkinlik
*Mide bulantısı ve kusma
*Kişilik değişiklikleri
*Titreme
*Çok belirgin refleksler
*Kabızlık
Daha ciddi magnezyum eksikliği şunlara neden olabilir:
*Kas kasılmaları
*Nöbetler
*Kalbin ritmindeki değişiklikler
Nadir durumlarda ritm değişikliği hayatı tehdit edici olabilir.

Hipomagnezemi Nedenleri Nelerdir?

Hipomagnezemi, besinlerden yeterince magnezyum emilemediğinde, böbreklerden veya gastrointestinal sistemden çok fazla magnezyum atıldığında ortaya çıkar. Muhtemelen anoreksi, bulimia veya sık kusmanın yol açtığı yetersiz beslenme, magnezyum eksikliğine neden olur. Bununla birlikte, yetersiz beslenme, sağlıklı insanlarda mineralin düşük seviyelerinden sorumlu değildir. Magnezyum eksikliğinin diğer nedenleri arasında şunlar vardır:
Alkolizm: Alkolün aşırı tüketimi hem besin hem de elektrolit dengesizliklerine yol açar, ayrıca vücudun normalden daha fazla magnezyum atmasına neden olur.
Emzirme ve gebelik: Bu faktörler magnezyum ihtiyacını arttırır.Magnezyum Eksikliği Hakkında Ne Biliyorsunuz?
İshal: Kronik ishal elektrolit dengesizliğine yol açabilir. Crohn hastalığı gibi ilgili hastalıkları olan kişiler hipomagnezemiye karşı daha savunmasızdır.
Yaş: Bir kişi yaşlandıkça, magnezyumu emmesi daha zor hale gelir.
Diyabet: Böbreklerdeki yüksek glikoz seviyeleri vücudun daha fazla magnezyum atmasına neden olabilir. Tip 2 diyabet veya insülin direnci olan kişilerde magnezyum eksikliği gelişebilir. Diyabetik ketoasidoz, diyabetin yaşamı tehdit edici bir komplikasyonudur ve magnezyum seviyelerini azaltabilir.
Organ yetmezliği: Özellikle böbreklerde meydana gelen organ yetmezliği vücudun çok fazla magnezyum atmasına neden olabilir.
Bazı ilaçları kullanan kişiler de büyük miktarda magnezyum kaybedebilir. Bu ilaçlar şunlardır:
*Bazı antifungal ilaçlar
*Diüretikler
*Proton pompa inhibitörleri
*Kemoterapi ilacı sisplatin
Vasopressin hormonunu veya bazı tiroid hormonlarını alan kişiler benzer şekilde etkilenebilir.

Hipomagnezemi Tedavisi

Bir magnezyum eksikliği belirtiler verdiğinde doktorlar genellikle takviyeleri reçete eder. Aşağıdaki besinler de bu elektrolit bakımından zengindir:
*Badem, yer fıstığı ve kaju fıstığı
*Baklagiller ve kuruyemişler
*Avokado
*Esmer pirinç
*Yulaf ezmesi
Eksiklikler şiddetli olduğunda veya yukarıdaki yöntemler göz ardı edildiğinde, bir doktor oral Magnezyum Eksikliği Hakkında Ne Biliyorsunuz?magnezyum tuzları önerebilir. Magnezyum ayrıca kas veya damara enjekte edilebilir. Devam eden takipler, tedavinin işe yarayıp yaramadığını belirler. Magnezyum eksikliği diğer mineral eksiklikleriyle de bağlantılıdır ve aynı anda tedavi edilebilirler. Örneğin, kalsiyum ve magnezyumun birlikte alınması yaygındır. Magnezyumun düşük olmasına sebep olabilen diyabet gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesi önemlidir.

Hipokalsemi ve Hipokalemi ile Bağlantısı

Çok düşük magnezyum seviyesine sahip bir kişi aynı zamanda hipokalsemi denilen kalsiyum eksikliğine ve hipokalemi denilen bir potasyum eksikliğine sahip olabilir. Magnezyum, kalsiyum ve potasyum iyonlarının hücrelerin içinde ve dışında taşınmasına yardımcı olur. Ayrıca bu önemli minerallerin emilimine katkıda bulunabilir. Yalnızca magnezyum eksikliğini tedavi etmek, kalsiyum eksikliğini daha da kötüleştirir çünkü magnezyum kalsiyumla bağlanır. Hipomagnezemiden şüphelenen doktorlar genellikle diğer eksiklikleri de aynı anda test eder.

Hipomagnezemi Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar, belirtilere dayanarak magnezyum seviyesinin normalin altında olduğundan ya da magnezyumun eksik olmasından kaynaklanan bir rahatsızlık olduğundan şüphelenebilir.
Kan testi tanıyı doğrulayabilir ancak kalsiyum ve potasyum seviyelerinin de kontrol edilmesi önemlidir. Büyük kısmının kemiklerde ve bazı dokularda bulunması nedeniyle magnezyumun kandaki seviyesi normal bulunda bile bir kişide hala eksikliği bulunabilir ve tedavi edilmesi gerekebilir.

Magnezyum düzeyi düşük olan çoğu kişinin vücudunda bu mineral doğru miktarları emilemez. Emilim sorunu olmayanlar diyete magnezyum yönünden zengin besinler ekleyerek düzelme sağlayabilir. Süt ve peynir gibi büyük miktarda magnezyum ve kalsiyum içeren yiyecekler daha çok yarar sağlayabilir. Magnezyum eksikliği olan birçok kişi bunu asla bilemeyebilir. Belirtiler geliştiğinde acil tedavi gereklidir. Eksikliği kolayca tersine çevrilir ve belirtiler çabuk düzelir. Magnezyum eksikliği kendi kendine teşhis edilmemeli, bir doktora görünmeden takviyeye başlanmamalıdır. Magnezyum dahil herhangi bir besin maddesinin çok fazlası zararlı olabilir ve diğer minerallerde dengesizliğe neden olabilir. Hipomagnezemi belirtileri hakkında şüpheler varsa doktora danışılmalıdır.

Kaynakça:
https://www.medicalnewstoday.com

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku