Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Otomobillerde Güvenlik Nedir, Aktif Güvenlik Özellikleri Nelerdir?

0 962

Otomotiv güvenliği temel bir seviyede başlamaktadır. Aktif güvenlik, öncelikle bir kazadan kaçınmayı amaçlayan tüm güvenlik manevralarını ve mekanizmalarını ifade etmektedir. Pasif güvenlik ise, bir kaza meydana geldiğinde yürürlüğe giren araca yerleştirilmiş hükümleri listelemektedir. Bu nedenle, güvenli bir araba, öngörülebilir bir şekilde davranan ve sürüşü güvenilir olan araç olarak tanımlanabilirken, olumsuz bir olay durumunda yolcuları da korumaktadır. Ayrıca güvenlik özelliklerinin sayısı, pazardaki pozisyona ve fiyata bağlı olarak otomobiller arasında büyük ölçüde değişebilmektedir.

Aktif Güvenlik

Bir arabadaki aktif güvenlik, güvenlik ekipmanına güvenmek yerine sürücüye kazaları proaktif olarak önlemede yardımcı olan sistemleri ifade etmektedir. Aktif güvenlik, aracın hareketlerinde öngörülebilir olmasını ve sürücü dostu olmasını amaçlayan özelliklerden oluşmaktadır, böylece aksaklıklardan tamamen kaçınmak mümkündür. Daha temel bir seviyede iyi bir aktif güvenlik sistemi geliştirilmiştir ve bunlar aşağıdaki gibidir:

Tasarım

Tasarım sadece araca görsel cazibe veren şekil ve estetikle değil, aynı zamanda çeşitli mühendislik hususlarıyla da ilgilidir. Araç tasarımının hem aktif hem de pasif güvenlik sistemlerinde iki farklı rolü bulunmaktadır.
Şasi: Geçmişte, otomobiller, büyük yük taşıma yetenekleri sunan, ancak sürüş dengesi ve koruma açısından çok az şey yapan bir gövde üzerinde platformda üretilmişlerdir. Modern monokok şasinin geliştirilmesi çok daha istikrarlı ve daha güvenli bir mimari ile sonuçlanmıştır.
Ağırlık merkezi: Daha düşük bir ağırlık merkezi, daha yüksek bir ağırlık merkezine sahip bir araca kıyasla, özellikle köşelerde ve yüksek hızlarda daha kararlı bir sürüş sağlamaktadır. Bir aracın devrilme şansı, ağırlık merkezini düşürerek önemli ölçüde azalmaktadır. Yüksek koltuklu araçlarda, şasenin esnemesini azaltmak için gövdeli ruloya katkıda bulunan viraj denge çubukları gibi hükümler kasaya yerleştirilmektedir.
Otomobillerde Güvenlik Nedir, Aktif Güvenlik Özellikleri Nelerdir?Dingil açıklığı: Daha küçük bir dingil mesafesi, aracın dönüş yarıçapını azaltmaktadır örnek olarak, küçük bir hatchback bir limuzinden çok daha hızlı dönebilmektedir. Bu, sırayla manevra yapmayı kolaylaştırmaktadır.
Ağırlık dağılımı: Ağır bir araç zeminde daha fazla kuvvet uygulayarak daha fazla sürtünme oluşturmaktadır. Buda daha iyi bir kavrama sağlamaktadır ve aracın çekiş gücünü kaybetmesini önlemektedir. Toplam ağırlık dışında, araç içindeki ağırlık dağılımı, kullanımında önemli bir rol oynamaktadır. Belirtilen parametreler, taşıtların şekli, boyutu, özellikleri ve uygulamaları bakımından büyük farklılıklar gösterdiğinden, taşıt tasarımı için bağlayıcı değildir. Daha yüksek yük taşıyan araçlarda gövde üzerinde şasi ve daha yüksek ağırlık merkezi olabilmektedir. Benzer şekilde, lüks otomobillerin genellikle uzun dingil mesafesi bulunmaktadır. Çekişi sürdürmek için ağır bir araca sahip olmak istenmesine rağmen, ağır araçların manevra kabiliyeti ve yakıt yoğunluğu zor olabilmektedir. Bu nedenle, bu parametrelerin optimum güvenlik ve uygulama pratikliği dengesini sağlamak için ayarlanması gerekmektedir.

Donanım Kalitesi

Güvenli bir araç, aracın yapımına ve kullanımına katkıda bulunan yüksek kaliteli donanım kullanmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Saçlar: Çoğu zaman, maliyetleri düşürmek için, üreticiler aracın gövdesini imal etmek için kullanılan sacın kalitesini düşürmektedirler. Düşük kaliteli sac ve alt boyama teknikleri, pasın yayılmasına ve aracın genel yapısının zayıflamasına neden olmaktadır. Güvenli bir araba sadece kaliteli çelik değil, aynı zamanda pas önleme için elektronik astar biriktirme gibi iyi boyama tekniklerini de kullanmaktadırlar.
Tekerlekler, süspansiyon ve frenler: Tekerlekler, frenler ve süspansiyon belirli koşullarda en iyi şekilde çalışmak üzere ayarlanmıştır ve güvensiz hale gelmeden önce olumsuz Otomobillerde Güvenlik Nedir, Aktif Güvenlik Özellikleri Nelerdir?koşullarda çalışmak için sadece hafifçe itilebilmektedirler. Güvenli bir otomobil tasarımı, yolcuların hayatını riske atmadan bazen olumsuz koşullarda iyi çalışabilen koşu sistemlerini içermektedirler. Örneğin, yarış lastikleri genellikle su deplasmanı için tasarlanan lastik sırtı ve oluklardan yoksundur. Yollarda kullanılabilirken, ıslak zeminde çekiş kaybı riski taşıdığı için bunu yapmak güvenli değildir. Benzer şekilde, yol darbelerini kavrayabilmek için iyi olan yumuşak bir süspansiyon, çekişin ve daha sert bir süspansiyonun daha fazla önceliğe sahip olduğu arazi durumlarına tekrar tekrar maruz bırakılmaktadır.
Aydınlatma: Güvenli bir araba, sadece karanlıkta ön yolu aydınlatmakla kalmayıp, aynı zamanda şiddetli yağmur, sisli havalarda vb. gibi karanlıkta dönüş alırken yardımcı olmak için arabanın etrafında aydınlatma oldukça önemlidir.

Elektronik Sürücü Destek Sistemleri

Hiçbir şey sürücünün içgüdülerinin ve yargısının yerini alamazken, araçta gömülü olarak bulunan sistemler sürücünün araç güvenliğini önemli ölçüde geliştirmesine yardımcı olmaktadır. Ortalama bir yolcu aracında bulunan elektronik destekli güvenlik sistemlerinin bir listesi bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
ABS ve EBD: Kilitlenmez fren sistemi (ABS) ve Elektronik fren kuvveti dağıtımı (EBD), tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için ani ve ağır frenleme sırasında birlikte çalışmaktadır. Frenleri harekete geçiren kuvvetler, aracı kontrollü bir şekilde yavaşlatmak için daha eşit olarak dağıtılmaktadır.
Kör nokta ve lane kalkış yardımı: Araç geometrisi ve sürücü konumu, çoğu zaman aracın arkasına ve yanlarına doğru belli bir görüş alanı sağlamamaktadır. Kör nokta izleme, sürücüyü yollarında gerekli ayarlamaları yapabilmeleri ve bu alanlardaki herhangi bir nesnenin etkilenmesini önleyebilmeleri için uyarmaktadır. Şeritten çıkma yardımı da benzer şekilde sürücülerin yüksek hızlarda arkalarından gelen araçlara çarpışmadan bir yoldan ana yola rahatlamalarını sağlamaktadır.
Otomobillerde Güvenlik Nedir, Aktif Güvenlik Özellikleri Nelerdir?Heads up ekranı: Baş üstü gösterge veya HUD, hız, vites sırası ve hatta bazen aracın ön camında, doğrudan sürücünün görüş alanında harita yönleri gibi önemli bilgileri görüntülemektedir. Bu, sürücünün ilgili bilgileri bulmak için yoldan uzağa bakmak zorunda kalmadan karar vermesini sağlamaktadır.
Sürücü dikkat monitörü ve alarm: Bazı araçlarda sürücü yorgunluk seviyelerini belirlemek ve araçların rota dışı sapmasını önlemek için direksiyon davranışını analiz eden sistemler bulunmaktadır. Sürücüyü alarmla uyarmaktadırlar ve sürücüyü çekip dinlenmeye teşvik etmektedirler.
Lastik basıncı izleme sistemleri: Lastik basıncı izleme sistemleri, lastik basıncını belirlemek ve gösterge panelinde gerçek zamanlı verileri görüntülemek için lastik sapındaki sensörleri kullanmaktadır. Otomobilin en uygun şekilde şişirilmiş lastiklerde çalışıp çalışmadığını göstermektedir, böylece sürücünün lastiklerini gerektiği gibi şişirmesini veya söndürmesini sağlamaktadır.
Uyarlanabilir hız sabitleyici: Adaptif hız sabitleyici, öndeki araçların hızını dikkate almaktadır ve iki araç arasındaki mesafeye bağlı olarak sürücü girişi olmadan aracı yavaşlatmaktadır.
Çekiş kontrolü: Çekiş kontrol sistemleri, araçların düşük çekiş durumlarında sıkışmasını önlemek için serbest tekerlek patinajını tespit etmektedir ve tahrik milinden gücü yeniden dağıtmaktadır.
Sonuç itibarıyla, aktif güvenlik ayrıca sürücünün beceri ve öngörü ile birlikte araçların bakımına da bağlıdır. Aktif güvenlik önlemleri iyi olan bir otomobilin ideal senaryolarda pasif güvenlik sistemlerine ihtiyacı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, kazalar öncelikle insan kontrolünün ötesinde, ayrıntılı pasif güvenlik sistemlerinin mevcut olmasını gerektiren durumlarda meydana gelmektedir. Puristler genellikle eski arabaların neredeyse yok edilemez yapıları açısından herhangi bir modern arabaya nasıl dayanabileceği konusunda övünebilirken, modern otomobillerin yolcu güvenliğini sağlamak için çökmek üzere tasarlandığı genellikle göz ardı edilmektedir. Bununla birlikte, yıkılmaz yapıları olan eski arabalar benzer bir güvenlik katsayısına sahip olamamaktadır.

Kaynakça:
https://www.electronicspecifier.com/products/sensors/active-and-passive-automotive-safety-systems
https://www.researchgate.net/publication/324834161_Active_and_Passive_Safety_Passenger_Car_Technologies_Potentials_to_Save_Lives_in_India

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku