Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Oyunun Çocuğun Gelişimine Etkisi Nedir?

1 724

Oyunun Çocuğun  Gelişimine Etkisi Nedir?Oyunlar, birçok çocuğun zevk aldığı eğlenceli etkinliklerdir ve çocukların bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimi için de oldukça faydalıdır. Her ortamda oynanabilecek ve her yaşa uygun onlarca oyun vardır. Oyunlar oyun ortamına göre seçilir. Evde, kreşte ve bahçede oynanacak oyunlar farklıdır. Bu anlamda fırsat buldukça çocuğa oyun ortamı oluşturulmalıdır.
Oyunun Çocuğun Bedensel Gelişimine Etkisi: Çocuk oyun oynarken hareket halindedir. Özellikle bahçede, sokakta, oyun parkı gibi dış mekanlarda oynanan oyunlarda çocuğun hareketleri oldukça yoğundur. Aynı zamanda dış mekanda aldığı bol oksijen ve kan dolaşımın hızlanması, dokulara oksijen ve besin taşınmasını da artırmış olur. Hareketlerin çok olması beraberinde terlemeyi de getirir. Bu sayede de vücut ter yoluyla atıklardan kurtulmuş olur.
Çocuk hareket halindeyken kasları gelişir, vücudu daha esnek olur aynı zamanda kilo alımı da daha kontrollü olur. Dengeyi ve hızı öğrenir.
Oyunun Çocuğun  Gelişimine Etkisi Nedir?Oyunun Çocuğun Sosyal Gelişimine Etkisi: Çocuklar oyun oynarken aynı zamanda sosyalleşmiş de olur. Arkadaş edinir böylece ailesinin dışındaki insanları tanımış olur. Başkaları ile ilişki kurar. Grupla beraber oynanan oyunlarda çocuğun bir gruba ait olma becerisi gelişir. Kendi haklarını öğrenirken başkalarının haklarına da saygı duyması gerektiğini öğrenmiş olur. Oyunu kazandığında mutlu olmayı, kaybettiğinde üzülmeyi öğrenir.
Çocuk oyunla çevreyi öğrendiği kadar kendini de tanımış olur. Yaşadığı duygulara göre verdiği tepkileri görür. Oyunu kurallarına göre oynamanın önemini keşfeder.
Özellikle şehirlerde yüksek binalarda çocuklar betonlar arasında büyütülmemelidir. Güvenlik ya da başka sebeplerden dolayı çocuğu dış mekanlarda oynamasına engel olmak çocuğun gelişimi için oldukça olumsuzdur. Anne ve babalar çocuklarını kontrol edebilecekleri şekilde çocuklarının bahçede, oyun parkında oynamasını sağlamalıdır.
Oyunun Çocuğun  Gelişimine Etkisi Nedir?Oyunun Çocuğun Zihinsel Gelişimine Etkisi: Çocuk yoluyla sürekli öğrenir. Çevresinde olup biteni keşfeder. Sorularla yeni bilgilere ulaşmaya çalışır. Dikkatini toplar, problem çözmeyi öğrenir. Özellikle küçük yaş gruplarındaki çocuklar oyunlar sayesinde renkleri, sayıları, şekilleri, zamanı, nesneleri, meyveleri, sebzeleri, taşıtları…vb. birçok şeyi öğrenmiş olur.
Oyunun Çocuğun Dil Gelişimine Etkisi: Çocukların dil gelişimi oldukça önemlidir. Çocuk kendisini ifade edebilmesi için dili öğrenmesi ve konuşması gerekir. Konuşması akranlarına göre daha geri olan çocuklar sosyal ortamlarda sıklıkla bulunduklarında dil gelişiminin hızlandığı kolaylıkla gözlemlenir. İşte çocuk arkadaşları ile oyun oynarken iletişim kurmak için dile ihtiyaç duyar ve bu süreçte dil becerisi gelişmiş olur. Aynı zamanda evcilik gibi oyunlarla da drama yeteneği gelişir. Sesini kullanmayı, diolog kurmayı becerir. Anlama ve anlatma yeteneği gelişir.
Oyun bebeklikten itibaren başlar. Bebek birkaç aylık olduktan sonra önce ses çıkaran nesneler ile oynamaya ve keşfetmeye başlar. Büyüdükçe oyuncaklar ve oyunlar değişir. Çocukların ilk arkadaşları anne, baba ve kardeşleridir. Zamanla başka arkadaşları olur ve oyunları, oyuncakları da farklılaşır.
Çocukları bilgisayarlardaki, tabletlerdeki oyunlardan uzaklaştırmak ve sağlıklı gelişimini destekleyecek oyunlara yönlendirmekte fayda vardır.

Kaynakça:
https://www.eviminaltintopu.com/oyunun-cocugun-gelisimine-olan-etkileri

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. işletme diyor

    Bu konuda konuşulacak çok şey var fiziksel aktiviteli oyunların dışında günümüzde online oyunlar çocukların etrafını sarmış durumda 2 yaşındaki çocuktan 18 yaşındakine kadar durum hep aynı. Kendi çocuğumdan çıkarttığım sonuç şu pekçok şeyi oyun ile değil ama özellikle youtube vb. ağlarda izlediği şeylerden hemen kapıyorlar bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku