Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda İş Paylaşımı ve Görevlendirmenin Önemi

0 533

Çocuklarda İş Paylaşımı ve Görevlendirmenin ÖnemiÇocuklar dünyamızın en değerli varlıkları ve dünyayı güzelleştiren en güzel süslerdir. Çocuklar doğru ve bilinçli bir şekilde eğitilirler ise en az bir yetişkin kadar verimli olabilecek kadar zeki ve üretkendirler. Yani yaşamımızı sürdürebilmemiz için yapmamız gereken rutin işler konusunda çocuklarda başarı gösterebilir. Üstelik bu onlar için hem zevkli hem de ileri yaşamları için bir temel olabilir.

Günlük işler ve çocuklar denilince hemen hemen her anne ve ya baba yan yana düşünemez. Hatta bu iki kavramı yan yana bile bile düşünmek bazen onlar için zor olabilir. Çünkü maalesef ki bir çok aile aslında günlük işlerin çocuklar olduğu için daha çok ve zor olduğunu hatta çocukların bu durumu oldukça zorlaştırdığını iddia ederler. Bu aslında tamamen çürümeye mahkum ve yıkılabilir tez. Elbette ki çocuklar yaşam alanlarında bir çok kez dağınık ve kirletici olacaktır. Bu onların doğası gereği olması gereken bir durumdur. Hatta bu şekilde olarak düzen kurma ve görev alma güdülerinin temeli oluşmaya başlar. Fakat anne ve babaları toparlayıcı olan çocuklar belirli bir dönem sonra sadece dağıtıcı ve kirletici bir görev alır. Yani halk dilinde tamamen hazırcı- hazıra alışmış olurlar. İşte tam da burada çocuklarda iş paylaşımı ve görev alma alma yetisi devreye girer. Aileleri tarafından olgun ve basit cümlelerle çocuklara bir çok konuda iş paylaşımı aktarımı yapılabilir. Bu aktarım zamanla eyleme dönüştürülerek çocuğun kişiliğine işlenir. Örneğin odasını sürekli dağıtan bir çocuğun odası her defasında toparlanmamalı ve o işi çocuğun kendisinin bir görevi olduğu ona anlatılmalı. İlk başlarda ise oda toparlama eylemi anne veya baba ile birlikte en doğru şekilde yapılmalı. Daha sonra ise bu eylemde artık çocuğa tek başına da yapabilirsin sinyali verilerek tek yaptırılmalı. Burada ki önemli ayrıntı ise çocuk oda da bir şeyleri ters yanlış toparlamış olsa dahi müdahale edilmemeli. Sadece onun davranışının farkında olup olmadığını kontrol amaçlı ona basitçe sorulmalı. Eğer bir açıklaması var ise saygı duyulmalı. unutmuş ise zaten bir sonrakinde mutlaka doğru yapacaktır. Bu sadece oda toparlama üzerinden verilmiş basit bir örnek. Bu ve buna benzer her iş çocuklara korkmadan verilmesinde oldukça fayda vardır. Örneğin çamaşır katlama, alçak boyda ki eşyaların tozunu alma, yerlerin vileda ile silinmesi, ayakkabı dolabı düzenlenmesi, kitaplık düzenleme, çiçekleri düzene koyma ve sulama, evde bulunan örtüleri düzenleme gibi basit ve onlara zarar vermeyecek görevler onların kişiliği için oldukça önem taşımaktadır. Peki bu basit işlerin onların gelişim ve kişiliğine kattıkları nelerdir? Aşağıda şu şekilde verilmiştir.

Çocuklarda görev almanın pozitif etkileri:
– Sorumluluk duyguları gelişir
– Üretkenlikleri artar
– Çalışma güdüleri hiç bir zaman bitmez, miskin olmaktan uzaklaşırlar
– Bu tarz görevler onları oyalayarak vakit geçirmelerini sağlar
– Kendilerine güvenleri gelişir
– İleri ki yaşlarda başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilirler
– İleri ki yaşlarda yaşlarda dahi bu alışkanlıkları devam eder
– Düzenli bir yaşam tarzı benimserler
– Paylaşmayı ve grup çalışmasını öğrenirler
– Sosyal yaşam alanlarında daha başarılı ve saygılı olurlar
– Liderlik duygularını geliştirir
– Bu tarz işlerle meşgul olurken gereksiz oyun ve kötü alışkanlıklardan uzaklaşırlar

Yukarıda sayılan kayda değer bütün özellikler evde çocukların basit işlerle meşgul olması ve bu işleri severek yapması sonrası gelişir. Yani anne babalar sabırla çocuklarının bir şeyler yapmasına izin verdiği sürece bu düzen kendiliğinden oluşur. İlk başlarda bu işler çocuklara zor veya anneye daha zahmetli gelse de çocuğa güvenerek destek vermelidir. Kova yere dökülecek, ayakkabılar ters dönecek veya eşyalar örtüler yanlış yere koyulup serilecek diye kaygılanarak verilmeyen bu görevler çocuktan çalınmış kişilik hakkı gibi düşünülmelidir. İlk başta her şey zor gibi görünse de zamanla anne ve babanın çocuğa olan güveni ve cesaret verici davranışları ile çocuklarda bu görevlerde başarı gösterecektir. Ayrıca çocuğa benimsetilmiş her görev ailede o görevi yapan anne yada babayı rahatlatan bir durumdur. Bu da merceğin diğer tarafından görülen kısım. Yani aile içi basit ve zararsız iş paylaşımı ve görevler çocuklarda ve ailede ciddi olumlu sonuçlar vermektedir.

Yazar: Feride AkdoĞan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku