Paris Charles de Gaulle ya da Fransızlar arasında bilinen adıyla Roissy Havalimanı, Fransa’nın en büyük Avrupa’nın ise üçüncü en büyük havalimanıdır. 2005 yılına dek Londra Heathrow’dan sonra en büyük Avrupa havalimanı olarak kabul gören tesis, bu tarih sonrası Frankfurt Main Havalimanı’nın gerisinde kalarak üçüncü sıraya düşmüştür. Bu sıralama yıllık yolcu ağırlama oranları doğrultusunda tespit edilen bir parametredir. Havalimanı Avrupa’nın en işlek 3’üncü havalimanı olmasının yanı sıra dünyanın da en işlek ilk 10 havalimanı arasında kabul edilmektedir. Havalimanı, Paris’in kuzeyinde yer alır ve Air France’ın ana hangarı konumundadır. Air France’ın yanı sıra bir Amerikan havayolu olan ve dünyanın en çok yolcu taşıyan havayolu şirketi unvanını da haiz olan Delta Uluslararası Havayolu’nun da Avrupa’daki hangarı yani durak merkezidir. Havalimanı adını 1966 yılında yapılan yenileme ve genişletme çalışması sonrası Fransız Dış İşleri eski Bakanı ve Cumhurbaşkanı olan General Charles de Gaulle’den almıştır. Charles de Gaulle Havalimanı’nın uluslararası havacılık kodu CDG’dir. Dünyanın en işlek aktarma merkezlerinin başında gelen Charles de Gaulle yıllık ortalama 65 milyon yolcuya hizmet vermektedir. Bu devasa havalimanının projesini hazırlayan, mimar Paul Andreu’dur.
Paris’te bulunan Orly Havalimanı’na nazaran daha işlek ve uluslararası uçuşa ev sahipliği yapan Charles de Gaulle, transpasifik ve transatlantik uçuşların gerçekleştirilme merkezi olarak da bilinmektedir. Oldukça büyük bir havalimanı olan Charles de Gaulle’de, 3 adet ana terminal binası bulunmaktadır. Bu terminallerden iki numaralı olan kendi içinde 5 terminale daha ayrılmaktadır. Bu da Havalimanı’nın toplam terminal sayısını 9’ye çıkarmaktadır. 2 numaralı terminalde Güney Amerika ve Kuzey Amerika kıtalarına yönelik uçuşlar ağırlıklı olarak gerçekleştirilmektedir. 2014 yılından itibaren yapılan genişletme çalışması ile beraber Asya bölgesinin bir kısmı da bu alana kaydırılmıştır. Terminal 1’de ise genellikle kısa mesafeli uçuşları gerçekleştiren havayolu şirketleri uçmaktadır. Başka bir ifadeyle Avrupa içi uçuşlar genellikle Terminal 1’den gerçekleştirilmektedir.
3 ana ve iç içe geçmiş toplam 9 adet terminal arasında ulaşım CDGVAL ile sağlanmaktadır. Bu bir raylı sistemdir. Yolcuların terminaller arası geçişine ver RER hizmetine ulaşmasına imkan sağlayan ücretsiz bir hizmettir. RER; Charles de Gaulle ile Paris’i birbirine bağlayan demiryolu hattıdır. Sadece 2 ve 3 numaralı terminallerden kalkan RER, doğrudan Paris’in merkezine ve diğer havalimanı olan Orly’e kadar hizmet vermektedir. RER’in biletleri otomatlardan ya da turist danışma ofislerinden temin edilebilmektedir. En işlek Terminal 1, Charles de Gaulle’nin en eski ve en işlek terminali olarak kabul edilmektedir. Bu terminalden havalimanının içinde yer alan birçok ultra lüks otele de ulaşım mümkündür. Bunun için de öncelikle CDGVAL’a binilmesi ve 2 numaralı terminale gidilmesi gerekir. Terminal 1’de yer alan Schengen Bölgesi girişinde herhangi bir pasaport kontrolü yapılmaksızın ülkeye giriş yapılır. Bu kapının kullanılabilmesi uçuşların iki Schengen Bölgesi arasında gerçekleşiyor olmasına bağlıdır. Örneğin, Yunanistan’ın Elefterios Venizelos Havalimanı’ndan AEGEAN ile Paris Charles de Gaulle’ye uçulması halinde herhangi bir pasaport kontrolü yapılmaksızın Terminal 1’den çıkmak mümkün olacaktır. Charles de Gaulle birden çok Check-In otomatı bulunmaktadır. Bu otomatlar sayesinde birçok yolcu kontuarda bekleme yapmaksızın Check-In işlemini tamamlayabilmektedir. Havalimanın ortalama uçuş sıklığına gelince 35 saniyede bir yolcu uçağının iner ya da kalkar. Charles de Gaulle’un en dezavantajlı durumu ise doğrudan doğruya Avustralya’ya herhangi bir uçuşun gerçekleşmemesidir. Bu da yolcuların aktarma yapmasını zorunlu kılmaktadır.
Yazar:Emir Karasu