Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Perikoronit Nedir?

Healthy woman teeth and a dentist mouth mirror
0 2.125

Perikoronit, bilgelik dişleri ya da üçüncü azı dişlerinin diş etlerinden patlaması için yeterli alana sahip olmadığında ortaya çıkan diş iltihabıdır. Sonuç olarak, sadece kısmen diş eti yoluyla gelebilir, bu da bilgelik dişinin etrafındaki yumuşak dokunun iltihaplanmasına ve enfeksiyonuna yol açabilir. Bilgelik dişleri sadece kısmen patlarsa, diş eti flepleri gelişebilir. Bu kapaklar gıdanın sıkışabileceği ve bakteri birikerek enfeksiyona neden olabilecek alanlardır. Bilgelik dişleri normalde geç ergenlik döneminde gelir ve perikoronit, kısa süreli (akut) veya uzun süreli (kronik) olabilir. Perikoronit genellikle 20 yaşın üzerinde ve 40 yaşın altındaki kişilerde gelişir.

Belirtiler

Perikoronit Nedir?Perikoronit, bilgelik dişlerinin diş etlerinden tamamen çıkmadığı durumdur. Acı ve rahatsızlığa neden olabilir. Belirtiler, enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak bireyler arasında değişebilir. Kronik semptomlar şunları içerir:
• Donuk hissi ve ağrı
• Hafif rahatsızlık
• Ağızda kötü tadı
• Etkilenen bölgede şişme

Kronik semptomlar genellikle sadece 1 ila 2 gün sürer fakat aylarca tekrar eder. Akut semptomlar genellikle 3 ila 4 gün sürer ve şunları içerebilir:
• Uyku kaybına neden olabilecek şiddetli ağrı
• Yüzün etkilenen tarafında şişlik
• İrin akması
• Yutkunma anında ağrı
• Çene altında şişmiş lenf düğümleri
• Ateş

Sebepleri

Perikoronit genellikle 20’li yaşlarda insanlarda görülür; bunların % 81’i, 20 ila 29 yaşları arasındadır. Erkekler ve kadınlar eşit miktarda perikoronit geliştirir. Perikoronit ile ilgili bazı yaygın nedenler ve durumlar da vardır:
• Zayıf ağız hijyeni bu daha sık akut perikoronite neden olur
• Stres
• Gebelik
• Üst solunum yolu enfeksiyonu(Virüs nedeniyle) Genellikle soğuk algınlığı veya bakteri ve burun, sinüs ve boğazı etkiler

Teşhis

Bir diş hekimi perikoroniti teşhis edebilir ve bazı durumlarda röntgen çekebilir. Diş hekimleri sıklıkla klinik değerlendirme sırasında perikoronit tanısı koyarlar. Diş hekimi, bilgelik dişlerini inceleyerek ve bulguları ve perikoronitin görünümünü kontrol ederek durumu teşhis etmektedirler. Diş hekimi diş etlerinin iltihaplı, kırmızı, şiş veya irin olup olmadığını görmek için ağız kontrolünü yapmaktadır. Diş hekimi ayrıca, bilgelik dişlerinin hizalanmasına bakmak ve diş çürüğü gibi ağrı için diğer olası nedenleri ekarte etmek için bir röntgen çekebilir. Bir doktor perikoronit tanısı koyarsa, bireyi daha ileri tedavi için dişçiye sevk edebilir.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Perikoronit Nedir?Diş hekimi perikoronit teşhisi konduktan sonra, bireyin özel ihtiyaçlarına göre bir tedavi planı tasarlanır. Bu durumun tedavisi zor olabilir. Diş tamamen püskürene ya da diş veya doku giderilene kadar sorun tamamen ortadan kalkmaz. Kişinin dişin etrafındaki bölgeye özgü belirtileri varsa, diş hekimi aşağıdaki tedavi seçeneklerini deneyebilir:
• Alanın iyice temizlenmesi
• Yiyecek artıklarını gidermek
• Herhangi bir irin boşaltma

Enfeksiyon varsa, diş hekimi antibiyotik reçete eder, ağrıyı yönetmek ve şişliği azaltmak için başka ilaçlar önerebilir. Kişi, reçetesiz satılan ilaçlar veya ağız durulamalarını kullanmadan önce diş hekimine danışılmalıdır. Birçok durumda, diş hekimi, dişi çekmeyi önerebilir. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve komplikasyon risklerini azaltmak için perikoronit semptomlarının hızla tedavi edilmesi hayati öneme sahiptir. Perikoronit semptomları yaşayan herkes en kısa sürede diş hekimine başvurmalıdır. Bilgelik dişlerini gerçekleştiren ancak perikoronit semptomları olmayanların, diş hekimlerine, ilerlemeyi izleyebileceklerini söylemeleri gerekir.

Evde Yapılabilecek İlaçlar

Küçük perikoronit vakalarında, bazı ev ilaçları semptomları hafifletmeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir. Sıcak bir tuzlu su durulaması, plak ve yiyecek kalıntılarını gidermek için etkilenen bölgeyi bir diş fırçasıyla dikkatlice temizleyebildiği için yardımcı olabilir. Ancak, durum 5 gün sonra iyileşme göstermezse bir dişçiye danışılması gerekir. Bir kişinin ciddi semptomları varsa ev ilaçlarını kullanması önerilmez.

Komplikasyonlar

Perikoronit Nedir?Perikoronit ile ilişkili komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Semptomlar derhal tedavi edilmezse, sorunların ortaya çıkması daha olasıdır. Bazen enfeksiyon, etkilenen bölgeden yayılabilir. Ve bu da baş ve boynun diğer bölümlerinde şişme ve ağrıya neden olabilir. Bir kişinin ağzını açmayı veya ısırmayı zor bulduğu Trismus da bir komplikasyon olabilir. Nadir durumlarda, perikoronitin komplikasyonları hayatı tehdit edici olabilir. Tedavi edilmeyen perikoronit, çene ve dilin altına yayılan bir enfeksiyon olan Ludwig anjinine yol açabilir. Bu durum ayrıca baş, boyun veya boğazda başka derin enfeksiyonlara da neden olabilir. Orada olasılığı da enfeksiyon olarak bilinen bir durumda, kan dolaşımına yayılabilir sepsis da yaşamı tehdit olabilir.

Önleme

İyi ağız hijyeni uygulamak, perikoronit oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. İnsanların, perikoronit gelişimi riskini denemek ve azaltmak için atabilecekleri adımlar şunlardır:
İyi ağız hijyeni: Etkilenen dişlerin etrafındaki ekstra temizlik, yiyecek artıklarını ve bakterileri gidermek için yardımcı olacaktır.
Düzenli diş hekimi ziyaretleri: Düzenli kontroller diş hekiminin perikoronit ile ilişkili herhangi bir belirti veya sorunu tespit etmesine ve erken tedavi olma şansını artırmasına yardımcı olacaktır.
Önleyici eylemde bulunma: Bir kişinin perikoronit gelişimi ile ilgili endişeleri olduğunda diş hekimi ile iletişime geçilmesi önerilir.

Tipik olarak, perikoronit uzun süreli etkilere neden olmaz. Bilgelik dişi tamamen patlarsa veya çıkarılırsa, o zaman perikoronit o bölgede tekrar ortaya çıkmaz. Bir diş çıkarılırsa, kişi genellikle yaklaşık 2 hafta sonra tam olarak iyileşmeyi bekleyebilir. İyileşme sırasında, bir kişi aşağıdakileri deneyimleyebilir:
• Çene sertliği
• Ağızda hafif kötü bir tat
• Şişme
• Ağrı
• Ağız ve yüzün karıncalanma veya uyuşukluğu (daha az yaygın)

Tüm bakım sonrası talimatlara uymak önemlidir. Yoğun veya zonklayıcı ağrı, ateş veya kanama ile karşılaşan bir kişi diş hekimine veya ağız cerrahına başvurmalıdır. Perikoronit tedavisi ile ilgili en önemli şey, bireylerin doğru tedaviyi almalarını sağlamaktır, böylece bu acı verici durum mümkün olan en kısa sürede düzeltilebilir.

Kaynakça:

lenus.ie
ncbi.nlm.nih.gov
colgateprofessional.com
doi.org
nhs.uk

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku