Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Periodontit Nedenleri, Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

0 695

Periodontit, dişlerinizi destekleyen kemiklerin ve bağların bir enfeksiyonu veya iltihaplanmasıdır. Aynı zamanda bir çeşit diş eti iltihabı olarak da bilinmektedir. Sorun diş etlerinden dişlerin destek yapılarına yayılır. Dişlerinizin gevşemesine ve hatta düşmesine neden olabilir. Durum oldukça yaygındır ancak belirtileri göz ardı edilmemelidir.

Periodontit Nedenleri, Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Periodontit Nedir?

Periodontit, dişlerinizi yerinde tutan bağların ve kemiklerin enfeksiyonu veya iltihaplanmasıdır. Genellikle plak ve tartar birikimi nedeniyle diş etlerinizdeki diş yuvaları geliştiğinde ortaya çıkar. Periodontitin çeşitli tipleri ve evreleri vardır:

1. Kronik periodontit en sık görülen tiptir. Çoğunlukla yetişkinleri etkiler ve kötü ağız hijyeni ve plak birikiminden kaynaklanır.
2. Agresif periodontit çocukluk veya genç erişkinlik dönemlerinde başlayabilir ve tedavi edilmediği sürece kemik hasarı ve hızlı diş düşmelerine / kayıplarına neden olabilir.
3. Nekrotizan periodontal hastalık, diş etlerine kan ulaşamaması ve diş destek yapılarının doku ölümüne ve ciddi enfeksiyonlara neden olduğu durumlarda ortaya çıkar. Çoğunlukla zayıf bağışıklık sistemi veya yetersiz beslenme gibi diğer sağlık sorunları olan kişilerde olur.

Periodontit Nedenleri, Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Periodontit Belirtileri

Şişmiş veya kabarık olan diş etleri
Kırmızı veya mor ve parlak diş etleri
Fırçalarken veya yediğinizde dişeti kanaması
Uzun görülen dişler
Dişlerden uzaklaşan diş etleri
İhale veya ağrılı diş etleri
Dişler arasında gelişmekte olan yeni boşluklar
Hassas dişler
Gevşek dişler veya düşmüş dişler
Ağız kokusu
Çiğnerken veya fırçalarken ağrı oluşması

Periodontit Aşamaları

Periodontit Nedenleri, Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Periodontit hastalığı genelde aşamalı bir şekilde oluşur. Dört ana aşama şunlardır:
1. Diş eti iltihabı – bu sadece dişleri destekleyen bağ veya kemiğe ulaşmayan diş etlerinin iltihaplanması veya enfeksiyonudır. Semptomlar çoğunlukla diş etlerinden akan kandır.
2. Erken periodontit – Erken evre periodontal hastalık, diş etlerinin dişlerden uzaklaşmasına ve bakterilerle doldurabilen küçük ceplere neden olmasına neden olur. Bu, bazı durumlarda dişeti ağrısı ve kanamaya ve bazı kemik kayıplarına neden olur.
3. Orta periodontitis – Erken periodontit tedavi edilmediği zaman olur. Dişeti kanaması ve ağrısına, diş etlerine ve gevşek dişlere neden olur.
4. İleri periodontitis – Hastalığın bu ciddi şekli dişlerinizin (diş etleri, bağlar ve kemikler) destek yapılarını bozar. Ağızda çiğneme ve kötü bir tat verirken diş kaybına, kötü nefese, şiddetli ağrıya neden olur.

Periodontit Nedenleri & Risk Faktörleri

Periodontit nedenleri arasında kemik enfeksiyonu ve inflamasyon bulunur. Diş eti iltihabı düzgün bir şekilde tedavi edilmediğinde, periodontal hastalığa neden olabilir. Bunun nedeni bakterilerin diş üzerinde kalması ve plak oluşmasıdır. Plak temizlenmezse, tartar veya kalkülüs denilen dert bir maddeye dönüşür. Bu, şişmiş, tahriş olmuş diş etlerinin uzamsal boşluklar geliştirmesine ve bakterilerin dişlerden dişlere doğru yayılmasına izin verir. Bu, temizlemeyi zorlaştırır ve sıkışan tartar diş hekimi tarafından temizlenmezse durum periodontit vakasına doğru ilerler.

-Kötü ağız hijyeni
-Dişeti iltihabı
-Yaşlılık
-Düzenli diş sağlığı kontrolü yapmamak
-Erkek olmak
-Yoksulluk içinde yaşamak
-Liseden daha az eğitime sahip olmak (eğer bir yetişkinseniz)
-Sigara veya çiğneme tütünü kullanmak
-Uyuşturucu veya alkol bağımlılığı
-Şişmanlık
-Diyabet, Crohn hastalığı, romatoid artrit, lösemi, HIV / AIDS ve diğer bazı hastalıklar
-Bağışıklık fonksiyonunuzu azaltan veya ağız kuruluğuna neden olan ilaçlarla tedavi olmak
-Hamileliğin, doğum kontrolünün veya menopozun neden olduğu hormon dalgalanmaları
-Kötü beslenme veya C vitamini eksikliği
-Genetik
-Çarpık dişler
-Stres
-Gevşek veya arızalı dolgular

Periodontit İçin Cerrahi Tedaviler

1. Cep küçültme veya flep ameliyatı
Periodontist (periodontal sağlık konularında uzmanlaşmış bir diş hekimi) dişlerin köklerini daha iyi temizlemek ve kemiği düzletmek için diş etlerinde kesintiler yapar. Bu, dokunun iyileşmesine yardımcı olur ve diş etleri tekrar birleştirildikten sonra diş etlerini temizlemeyi kolaylaştırır.
2. Diş Eti Greftleri
Diş etlerinin çekilmsi dişlerinizin çok fazla açıkta kalmasına neden olabilir. Ağzınızın veya bir donörün damağından alınan doku, meydana gelen diş eti boşluklarını doldurmak için dişetinize eklenebilir. Ayrıca diş etlerinin görünümünü de geliştirebilir.
3. Kemik Greftleri
Dişlerinizi yerinde tutan kemik hasar görmüşse, dişlerinizi yerinde tutmaya yardımcı olmak için küçük kemik parçaları kendiniz veya insan yapımı kemik veya donör kemiğinden alınabilir. Eklenen kemik, kendi vücudunuzun kemiğini yeniden oluşturmak için bir destek yapısı olarak da çalışabilir.
4. Doku Büyütme
Kemik ve dokunun yeniden canlandırılması için diğer seçenekler, kemik ve dokunun rejenerasyonunu yönlendirmek için kemik ve diş arasında özel bir bariyeri kullanmayı içerir. Alternatif olarak, dokuya uyarıcı jel proteinleri veya kolajen matrisleri verilerek güdümlü olarak sağlıklı doku ve kemik büyümesini hızlandırmaları gerekebilir.

Periodontit İçin Doğal Yöntemler

Erken periodontal hastalık için birçok periodontit tedavisi ilaç içermez. Eğer periodontit için geleneksel tedaviyi tamamlamak isterseniz, bu diğer doğal seçenekleri göz önünde bulundurun:

1. Ağız hijyeni rutininizi hızlandırın
-Her gün en az iki kere dişlerinizi fırçalayın. Diş fırçalarken doğru diş fırçalama tekniklerini uygulayın.
-Dişinizi fırçalarken, dilinizi arkadan öne doğru fırçalamayı unutmayın.
-Dişlerinizi fırçalarken en arkalarda bulunan azı dişi ve dişlerin arka kısmını fırçalamayı unutmayın.
-Diş fırçanızı en az 3 ayda bir değiştirin.
-Probiyotik bir diş macunu düşünün, çünkü bazı erken araştırmalar probiyotik ağız ürünlerinin plakla etkili bir şekilde savaşabileceğini ileri sürmektedir.
-Gıda parçacıklarını ve bakterileri temizlemek için günün sonunda diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.
2. Doğal Antimikrobiyal Gargara Kullanın
Bitkisel ağız gargaraları güçlü antibakteriyel ve antimikrobiyal etkilere sahip olabilir. Çeşitli çalışmalarda, periodontit belirtilerini ve semptomlarını azalttıkları görülmektedir. Çoğu durumda, periodontitli insanlara tavsiye edilen geleneksel ağız gargaraları kadar iyi performans gösterirler. Kullanabileceğiniz bazı karışımlar:
-Tuzlu su
-Birkaç damla limon suyu esansı yağı veya çay ağacı yağı ile bir bardak ılık karışımı
-Hidrojen peroksit (yüzde 3), su ile eşit oranlarda artı bir miktar bal ve birkaç damla temel nane yağı
-Sulandırılmamış aloe vera suyu
3. Beslenmenizi Kontrol Edin
Yüksek karbonhidratlı besinler, ağızdaki bakterilerin gelişimini hızlandırabilir. Bununla birlikte, bir kez meydana geldikten sonra periodontit ile mücadele edecek bir diyet için resmi bir öneri yoktur. Araştırmalar, ideal periodontit diyetinin muhtemelen genel bir dengeyi içerdiğini, ancak şunları içermesini önermektedir:
-Düşük miktarda rafine şeker
-Yüksek lif, meyve ve sebze
-Balık yağları
-Antioksidan açısından yüksek gıdalar (brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, kivi, bitter çikolata, avokado, enginar)
**C vitamini açısından çok düşük bir diyet de dahil olmak üzere bazı vitamin eksiklikleri, kemik kaybı, diş çürümesi , diş eti iltihabı ve diğer ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir.
4. Yaşam Tarzında Değişiklik Yapmak
-Sigara içmek diş eti hastalığı ve diş kaybı için önlenebilir risk faktörlerinden biridir. Sigarayı bırakmak iyileşmenizi kolaylaştırır.
-Özellikle kronik stres periodontiti kötüleştirebilir. Bağ ve kemiklerin tahribatına neden olabilir. Bu nedenle hayatınızdaki stresi azaltmanız önerilir.

Yazar: Yunus Yeşilmen

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku