Tıpkı cildimizde olduğu gibi saçlarımızın durumu da genel iç sağlığımızın dışa vuran bir göstergesi olarak görülmektedir. Yani saçlarımızdaki her bir gözlem, genel sağlığımıza yönelik birtakım ipuçları içermekte ve bir yansıma görevi görmektedir.
Saç tellerimizi oluşturan her bir hücre, sağlık açısından kilit rol oynayan bazı besinler ile düzenli bir şekilde beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. Saçlarımızın parlak, güçlü ve hacimli kalabilmesi için protein, mineral ve vitaminlerinde dâhil olduğu aşağıda yer alan besin türlerini günlük diyetimize dengeli bir şekilde eklememiz gerekmektedir.
1. Protein
Saçlar proteinlerden oluştuğundan, günlük beslenme planımızda yeteri kadar protein tüketiyor olmamız saçlarımızın güçlü ve sağlıklı olması açısından oldukça önemlidir. Eğer diyetinizde yeteri kadar protein tüketmezseniz saçlarınız yüksek ihtimalle kuru, zayıf ve kırılgan olacaktır. Çok az miktarda protein içeren diyetler yapmak, saçlarınızın büyümesini azaltabilir ve hatta saç kaybına neden olabilir. Bu sebeple, sağlıklı ve güçlü saçlar için tüketeceğiniz öğünler arasında hindi, tavuk, balık, süt ürünleri, yumurta gibi muhteşem protein kaynakları ile bakliyat ve fındık gibi vejetaryen ürünleri tercih etmenizi önermekteyiz.
2. Demir
Saç gelişimi ve sağlığı için özellikle demir minerali çok büyük öneme sahiptir ve vücutta az miktarda demir bulunması saç kaybına neden olabilmektedir. Saç folikülleri kan aracılığıyla taşınan zengin besin kaynakları sayesinde gelişir ve büyürler. Demir seviyesi belli bir miktarın altına düştüğünde, anemi hastalığına yakalanma olasılığınız çok yükselir. Bu durumda saç foliküllerinin beslenmesini kısıtlar, saç büyüme evresini etkiler ve dökülmelere yol açar. Kırmızı et, tavuk ve balık gibi hayvansal ürünler biyolojik yararlanımı yüksek demir içerirler ve böylece gerekli demire vücudumuz kolayca erişebilir. Vejetaryenler ise demir depolarını mercimek, ıspanak, brokoli, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler ile dengede tutabilirler.
3. C Vitamini
C vitamini demirin emilimine yardımcı olur. Bu sebeple, C vitamini açısından yüksek besinleri demir açısından zengin besinler ile birlikte tüketmek oldukça iyi bir fikirdir. Vitamin C aynı zamanda vücut tarafından kullanılabilen oldukça etkili bir antioksidandır. En iyi C vitamini kaynakları ise karakuş üzümü, yaban mersini, brokoli, guava, kivi, portakal, papaya, çilek ve tatlı patatestir. C vitamini ayrıca, saç tellerini besleyen kılcal damarları güçlendiren kolajen üretimine de yardımcı olmaktadır.
4. Omega-3
Omega-3 yağ asitleri vücudumuzun üretemediği yağlardır ve mutlaka beslenme rutinimiz aracılığıyla alınması gerekmektedir. Omega-3 saç derisini tutan hücrelerde bulunur ve saç derisi ile saçlarınızı nemlendiren yağları temin eder. Dışardan vücudunuz için gerekli omega-3 miktarını alabilmek için somon balığı, ringa balığı, sardalya, alabalık ve uskumru gibi yağlı balıklar ile avokado, kabak çekirdeği ve ceviz gibi bitkisel kaynakları beslenme rutininize dâhil etmenizi şiddetle öneriyoruz.
5. A Vitamini
Vücut tarafından sebum yapabilmek için A vitaminine ihtiyaç duyulmaktadır. Sebum, yağ bezeleri tarafından üretilen yağlı bir maddedir ve sağlıklı bir saç derisi için gerekli doğal bakımı sağlamaktadır. A vitamini; havuç, kabak ve tatlı patates gibi yüksek oranda beta karoten içeren turuncu/sarı renkli sebzeler ile hayvansal ürünlerde bulunmaktadır.
6. Çinko ve Selenyum
Saç derisinin korunması için çinko ve selenyum başta olmak üzere birçok minerale ihtiyaç duyulmaktadır. Çinko eksikliği saç dökülmesine sebep olmasının yanı sıra saç derisinin kuru ve pul pul olmasına yol açar. Kepekli tahıllar, istiridye, sığır eti ve yumurta başlıca çinko kaynakları arasında yer almaktadır.
7. E Vitamini
Güneş cildimize zarar verebildiği gibi saçlarımıza da zarar verebilmektedir. Bu nedenle, saçlarımızı bu tür zararlardan korumak için yeterli miktarda E vitamini açısından zengin besinler tükettiğimizden emin olmalıyız. Kuruyemişler E vitamini açısından en önde gelen kaynaklardandır ve E vitamininin yanında çinko ve selenyum da içermektedir. Dengeli bir diyette kuruyemişlerin de porsiyon kontrolü yapılmak suretiyle tüketilmesi gerekmektedir.
8. Biyotin
Biotin, suda çözünebilen bir B vitamini türüdür. Yeterli miktarda Biyotin almazsak saçlarımız kırılgan bir yapıya sahip olabilir ve sonuç olarak saç dökülmeleri meydana gelebilir. Tam tahıllı gıdalar, ciğer eti, yumurta sarısı ve soya unu en iyi biyotin kaynakları arasında yer almaktadır.
Doğal Tedavi Önerisi
Her iki haftada bir kullanmak üzere kendi derin ve besleyici maskenizi yapabilirsiniz. Bir yumurta sarısı ile birlikte yarım bir avokado ve bir kaşık balı karıştırın. Nemlendirilmiş ve temiz saçlarınıza masaj yaparak yedirin ve 30 dakika bekledikten sonra iyice durulayın.
Kaynakça:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-eat-healthy-hair
Yazar: Fatih Kokoç