Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kahveyi Daha Sağlıklı Hale Getirmenin 8 Yolu

0 464

Kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Birçok sağlık uzmanı, bunun en sağlıklı içeceklerden biri olduğuna inanmaktadır. Zaten sağlıklı olan kahveyi daha sağlıklı hale çevirebilecek ipuçları aşağıdadır:

1-Saat 14.00’ten Sonra Kafein Alınmamalıdır

Kahveyi Daha Sağlıklı Hale Getirmenin 8 YoluKahve zengin bir doğal kafein kaynağıdır. Kahvenin popüler hale gelmesinde kafeinin uyarıcı rolü büyüktür. İçen kişiye enerji artışı verir ve yorgun hissedildiğinde uyanık kalınmasına yardımcı olur fakat günün ilerleyen saatlerinde kahve içilirse, uykuya müdahale edebilir. Öğleden sonra ve akşamları kahve içilmemelidir çünkü uyku kalitesini bozabilir. Bu yüzden kafeinsiz kahve veya kahveden çok daha az kafein içeren bir fincan çay tercih edilmelidir. Tercihen saat 14.00’ten sonra kahveden uzak durulmalıdır ancak herkes kafeine eşit derecede duyarlı değildir ve bazı insanlar günün geç saatlerinde kahve içmiş olsalar bile iyi uyuyabilir.

2- Kahveye Az Şeker Konmalıdır

Kahve sağlıklı olmasına rağmen kolayca zararlı bir şeye dönüştürülebilir. Bunu yapmanın en kolay yolu, içine fazlaca şeker koymaktır. Eklenen şeker, tartışmasız modern diyetin en kötü bileşenlerinden biridir. Şeker, esas olarak yüksek oranda früktozdan dolayı, diyabet ve obezite gibi ciddi hastalıklarla bağlantılıdır. Kahveyi tatlandırıcı olmadan içmeyi sevmeyenler, stevia gibi doğal bir tatlandırıcı kullanabilir.

3- Kaliteli Bir Marka, Tercihen Organik Kahve Seçilmelidir

Kahvelerin kalitesi, işlenme yöntemlerine ve çekirdeklerin nasıl üretildiğine göre büyük oranda değişebilir. Kahve çekirdeklerine sentetik pestisitler ve asla insan tüketimi için tasarlanmamış diğer kimyasallar püskürtülmüş olabilir. Şu anda pestisitlerin üretimde düşük seviyelerde kullanıldığında zarar verdiklerine dair sınırlı kanıt bulunmaktadır. Yine de, kahvenin pestisit içeriğinden endişe ediliyorsa, organik kahve çekirdekleri satın alınabilir. Organik kahve biraz pahalı olsa da kalite bakımından üstündür. Pestisit barındırmaz, çekirdek yapısı diğerlerinden daha büyüktür, içecek haline getirildiğinde gerçek kahve aroması ortaya çıkar.

4- Çok Fazla İçmekten Kaçınılmalıdır

Makul miktarda kahve içmek sağlıklıdır fakat fazla miktarda kahve içmek sağlıkla ilgili genel faydalarını azaltabilir. İnsanların duyarlılığı değişse de aşırı kafein alımının birçok olumsuz etkileri olabilir. Genel olarak günlük alınan kahve miktarının vücut ağırlığının her kilogramı başına 2,5 mg’ı aşmaması önerilir. Mesela bir fincan kahvede hemen hemen 95 miligram kafeinKahveyi Daha Sağlıklı Hale Getirmenin 8 Yolu bulunduğu düşünülürse 80 kilogramlık bir kişi günde 2 fincan kahve içebilir. Buna rağmen günde çok daha yüksek miktarlarda kafein (yaklaşık 4–6 bardağa karşılık gelen 400–600 mg) alan çoğu insanda herhangi bir olumsuz yan etki görülmeyebilir. Kahve içmenin riskleri ve faydaları dengelenmeli, vücudu dinleyerek rahatça tolere edilebilecek miktardan daha fazlası tüketilmemelidir.

5- Kahveye Biraz Tarçın Eklenebilir

Tarçın, kahvenin aroması ile uyumludur. Çalışmalar, tarçının diyabetiklerde kan şekerini, kolesterolü ve trigliseritleri azaltabildiğini göstermektedir. Bir lezzete ihtiyaç varsa kahveye bir miktar (1/2 çay kaşığı) tarçın eklenebilir fakat çok fazla koyulmamalıdır. Az miktarda tarçın sağlıklı olsa da fazlası bazı olumsuz yan etkilere neden olabilir. Seylan tarçını daha faydalıdır. Tarçın eklenerek kahvenin antioksidan seviyesi yükselir, bağışıklık güçlenir.

6- Az Yağlı ve Yapay Kremalardan Kaçınılmalıdır.

Ticari olan az yağlı ve yapay kremalar işlenmiş olma eğilimindedir ve şüpheli bileşenler içerebilir. Bununla birlikte, süt ürünü olmayan kahve kremalarının sağlık etkileri hakkında fazla bir araştırma yoktur. İçerikleri markalara göre değişebilir ve bazıları daha sağlıklıdır ama yine de doğal gıdalar genellikle daha iyi bir seçimdir. Süt ürünü olmayan bir krema yerine, kahveye, tercihen otla beslenen ineklerden elde edilen tam yağlı bir krema ya da süt eklenmesi düşünülebilir. Çalışmalar süt ürünlerinin bazı önemli besinleri içerdiğini göstermektedir. Örneğin, süt ürünleri mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır, osteoporoz ve kemik kırığı riskini azaltabilir. Bundan başka, otla beslenen ineklerin sütü, kemik sağlığının iyileşmesiyle de bağlantılı olan bir miktar K vitamini içerir.

7-Kahveye Biraz Kakao Eklenebilir

Antioksidan yüklü olan kakao, kalp hastalığı riskini azaltabilir. Biraz daha fazla lezzet için kahveye bir parça (1 fincan kahveye 1 tatlı kaşığı) kakao tozu eklenebilir. Anti-inflamatuar etkisi de olan ve iyi kolesterolü artıran, kötü kolesterolü düşüren kakao tansiyonu da dengeler.

Kahveyi Daha Sağlıklı Hale Getirmenin 8 Yolu8- Bir Kağıt Filtre Kullanılarak Kahve Demlenebilir

Demlenmiş kahvede, kanın kolesterol düzeyini yükseltebilen kafestol (bir diterpen’dir) adlı bir madde bulunur. Kahveyi bir kağıt filtre ile demlemek, kafestol seviyesini azaltır fakat kafein ve yararlı antioksidanlar geçebilir. Kafestol tamamen kötü değildir, farelerde yapılan son çalışmalar kafestol’ün anti-diyabetik etkileri olduğunu düşündürmektedir.

Kaynakça:

https://sagligabiradim.com
https://www.healthline.com

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku