Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sakallı Akbaba

0 576

5052_1Yaşadığımız dünyada, tahmin edemeyeceğimiz kadar çok canlı türü bulunmaktadır. Birbirlerine benzeyen ya da birbirlerinden tamamen farklı özellik gösteren bir çok canlı türü yaşamaktadır. Canlı türlerinin sayıları hakkında, kesin bilgilere ulaşmak ne yazık ki mümkün değildir. Canlı türlerinin sayıları hakkında tahminlerden öteye geçmek mümkün değildir. Ortalama olarak dünya üzerinde 10 ile 30 milyon arasında canlı türünün yaşadığı tahmin edilmektedir.

Canlı sayılarının çok fazla olması, yapılacak olan bilimsel araştırmaları da zorlaştırmaktadır. Bu zorluklar canlıları sınıflandırma yöntemine gidilmesine neden olmuştur. Canlılar akrabalık derecelerine ve birbirlerine olan benzerliklere göre sınıflandırma yoluna gidilmiştir. Yapılan ilk sınıflandırmalar, canlıların dış görünüşlerine göre yapılmıştır. Canlı türlerinden bir tanesi de kuşgillerdir. Kuşlarda kendi arasında bir çok türe ayrılmıştır. Kuşlar, çok ilginç canlılardır onlara verilen en önemli özelliklerden bir tanesi de uçma yetenekleridir. Biz insanların sahip olamadığı sahip olabilmek için, en üstün teknoloji ile geliştirmiş olduğu araçları kullandığı uçma yeteneğine, kuşlar doğuştan sahip olmaktadır.

5052_3Canlılar hakkında ne kadar bilgi sahibi olursak olalım, her gün onlar hakkında daha ilginç bilgilere ulaşmaktayız. Sakallı akbabalar da uçma gibi üstün bir özelliğe sahiptir onları ilginç kılan sadece uçma yetenekleri değildir. Onları diğerlerinden farklı kılan diğer bir özellik ise onların beslenme şekilleridir. Sakallı Akbabalar diğer canlılardan farklı olarak beslenirken hayvanların etinden çok kemiklerini tercih ederler. Kemik yemeyi çok severler. Özellikle kemikler de bulunan ilikler besin yönünden çok zengindir, Bu akbabalar da en çok bu kemiklerde ki ilikleri severler.

İlk bakışta bir akbabanın kemik yiyebileceğine inanamayız hatta kendimizi sorgularız nasıl yiyebilirler diye çünkü akbabaların bu kemikleri parçalamak için gerekli malzemeleri yoktur. Onlar bir kemiği alır ve çıplak bir kayanın tepesine havalanır. Sonra kemiği aşağı bırakır. Bu işlemi kemik ikiye ayrılıncaya kadar en az 50 kere tekrarlar. Kuş, sonra bu kemik parçasını alır ve yutar.

5052_2Sakallı akbabaların, midelerinde ki sindirim asitleri çok güçlüdür. Kemiklerin sindirilmesinde asla zorluk çekmezler, hatta kemiğin bir ucu akbabanın ağzındayken midesine giden diğer ucu sindirilmiştir bile. Sakallı akbabalar, diğer akbabalar gibi kel değillerdir. Oldukça büyük ve güçlü canlılardır. Kanatları da çok güçlü ve büyüktür. Ortalama olarak 5 ile 7 kilo arasında değişirler. Daha çok kayalıklarda ki tiz çığlıklarıyla bilinirler.

Yazar:Hamza can

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku