Kahvenin tarihi M.S. 850 yılına kadar dayanmaktadır. Çok gariptir ki kahveyi ilk keşfeden insanlar değil keçilerdir olup, Etiyopya’da bir çoban keçilerinin bir meyveyi yedikten sonra davranışlarındaki değişikliği fark etmişlerdir. Çoban keçilerin bu meyveyi yedikten sonra daha canlı ve enerjik olduğunu gözlemlemiştir. Çobanın ilgisini çeken bu meyvenin insanlara ulaştığı ilk olaydır. Bu olaydan sonra kahveyi rahipler denemişlerdir. Yalnız rahipler bu denemeden memnun kalmamışlar kahve meyvesini acı ve tatsız bulmuşlardır. Kahveden hoşlanmayan rahipler kahve meyvelerini ateşe atıp yakmaya kalkınca yanmış kahvenin kokusu ve aroması onları mest etmiştir. Bizim içtiğimiz kahveye en yakın şeklini rahipler bu olaydan sonra denemişler. Kavrulmuş kahveyi demleyip içmişlerdir. Kahve rahiplerin çok hoşuna gitmiş, sabahlara kadar uyumadan dinç bir şekilde kalmalarını sağlamıştır. Kahve Allah’ın insanlara bir lütfu olarak görülmüş ve hızla yayılmaya başlamıştır. M.S. 1000 yıllarında kahve meyvesi Yemen’de bilinçli olarak üretilmeye başlamıştır. Kahveyi bizlere tanıştıran ilk hükümdar Kanuni Sultan Süleyman Han’dır. Yemen valisi olan Özdemir Paşa kahveyi Kanuni ve Hürrem Sultana sunmuş beğenilince kısa sürede saraya ve tüm İstanbul’a yayılmıştır. Rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultana sarayda hizmet eden görevi sadece doğru kahve pişirmek olan en az kırk görevli vardır. Haremde ise cariyelere özel kahve pişirme dersleri verilmiştir.
İstanbul’da ilk kahvehane 1550 yılında Tahtakale’de açılmış olup kahvehaneler güncel konuların tartışıldığı, fikir alış verişlerinin yapıldığı, şiirlerin okunduğu bir yer olarak hizmet vermiştir.
Kahvenin Avrupa gidişin yaklaşık 1600’lü yıllar olduğu bilinmektedir. Venedikli tüccarlar İstanbul’da tanıştıkları kahveyi Avrupa’ya taşımışlardır. Avrupa’da da çok beğenilen kahve Türk Kahvesi adıyla anılmıştır. Günümüzde kahve tüketiminin Avrupa’da çok daha fazla olduğu yapılan araştırmalarda açıkça gözlenmiştir.
Günümüzde Arabistan, Hollanda, Brezilya, Karayip Adaları, Orta ve Güney Amerika kahve üretimin en yaygın olduğu bölgelerdir.
Yazar: Meltem Yıldırım