Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Uluslararası Tren Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

0 419

Uluslararası Tren Yolculuğunda Dikkat Edilmesi GerekenlerYapılan istatistiki çalışmalar göstermektedir ki, insanlar her geçen yıl nüfus artışıyla da paralel olarak uluslararası seyahatlere daha da önem vermektedir. Her geçen yıl artışın yaşandığı uluslararası seyahatlerde çok sayıda turist, bir yerden bir yere belirli bir süre için seyahat gerçekleştirir. Bu seyahatler arasında kıtalararası seyahatler de bulunur. Ancak bu yine de seyahatlerin çoğunluğunun bölgesel olduğu gerçeğini değiştirmez. İnsanoğlu yaradılış süreci de nazara alındığında gezen ve arayan bir varlıktır. Modernleşse de bu özelliğinde hiç vazgeçmez. Her zaman arayış içinde olan insan türü, kendisini gezerek yeni yerler görerek günceller ve bilgi birikimi elde eder. İnsanoğlu, seyahatleri gereği, birçok bilimsel buluşun da mucidi olmuştur. Gemilerden, trenlere, arabalara ve uçaklara kadar çok sayıda taşıtın keşfi insanoğlunun seyahat merakından kaynaklanmıştır. Bu ulaşım enstrümanları arasında uçak son yüzyılda olduğu gibi en popüleri olsa da aslında bunun öncesinde tahtında tren oturmakta idi. Tren ya da başka bir ifadeyle demiryolu, günümüzde halen aktif olarak tercih ulaşım türleri arasındadır. Öyle ki, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Japonya bu alanda ön plana çıkar. Tren, sadece ulusal bazlı olmayıp, uluslararası arası hatlarda da kullanılır. Bu da ülkeleri birbirine bağlayan son derece faydalı bir hizmet olur. Trenlerin turistlerce aktif bir şekilde kullanımı 200 yılı aşan bir geçmişe sahiptir. Avrupa kıtasında yüzyıllardır var olan demiryolu hatları, bu sayede bütün kıtanın ulaşımını sağlar.

Uluslararası Tren Yolculuğunda Dikkat Edilmesi GerekenlerUluslararası anlamda birbirine bağlı olan demiryolları bu sayede ülkeleri birbirine bağlar ve gerek yerli halka gerekse de yabancılara ulaşım çeşitliliği sağlar. Türkiye, tarih boyunca yer aldığı coğrafya açısından hep son derece kritik bir öneme sahip olmuştur. Başka bir değişle, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Türkiye, demiryolu güzergahlarının kilit bir yerinde bulunur. Bu yüzden Avrupa’nın ve dünyanın en önde gelen hizmetlerinden biri olan İnterrail’e de üye olan Türkiye, bu sayede Avrupa’yla yakın bir ilişki kurmaktadır. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist bu demiryolu kullanarak uluslararası seyahate çıkmaktadır. Ülkemizde bunun başlangıç merkezi Sirkeci Garı’dır. Sirkeci Garı’ndan Avrupa’ya demiryolu vasıtasıyla seyahat etmeniz mümkündür. Ayrıca Haydarpaşa Garı’nı da hesaba katırsak, Türkiye hem batıda hem de doğuda demiryolu seyahatini uluslararası boyuta taşımıştır. Sirkeci Garı’ndan hareket ederek Birleşik Krallık’a kadar ulaşabilirsiniz. Başka bir ifadeyle İstanbul’dan Londra seyahatini demiryolu ile gerçekleştirebilirsiniz. Ancak demiryoluyla seyahat ederken dikkat etmeniz gereken çok sayıda önemli husus vardır. Bunlar arasında bilmeniz gereken en önemli olanı, seyahatlerin çok sayıda aktarma içerdiğidir.

Uluslararası Tren Yolculuğunda Dikkat Edilmesi GerekenlerBu aktarmalar dikkat edilmesi gereken ve de çok uzun süreler boyunca beklemeyi zorunlu kıldığından titizlikle planlama ister. Ayrıca Balkan coğrafyasında yer alan ülkelerde kullanılan trenler son derece eski olduğundan kış mevsiminde seyahat etmek son derece zorlu olacaktır. Bir de sahip olduğunuz biletin geçerliliği ve de kapsamı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Sahip olduğunuz valizinize ya da eşyalarınıza, uçak ve otobüslerden farklı olarak sürekli göz atmalısınız. Ancak Macaristan’dan itibaren son teknoloji trenlerle seyahat etme imkanına sahipsiniz. Öncelikle trenle seyahat ederken, bilmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunlar arasında Türklere uygulanan vizeler gelir. Ne yazık ki, Türkiye Avrupa Birliği’nde olmadığından, Bulgaristan’ın da Schengen Bölgesi’nde olmamasından ötürü Bulgaristan ve Romanya için ayrıca vize alınması yasal bir zorunluluktur. Çünkü demiryoluyla çıkış Türkiye Bulgaristan hattında mevcuttur. Başka bir ifadeyle Schengen vizeniz olsa dahi, Bulgaristan için ayrıca vize almanız gerekir. Yunanistan’la Türkiye arasında aktif bir demiryolu bağlantısı yoktur. Pasaportunuzun geçerlilik süresi de 6 aydan az olmamalıdır. Bu tarih Türkiye’den çıkış anında önem taşır.

Kaynakça:
http://www.seyahatteyim.com/avrupa-ulasim-tavsiyeleri/

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku