Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ünlü Yazarların Büyüleyici ve Sıradışı İlgi Alanları

0 647

1. Agatha Christie: ArkeologÜnlü Yazarların Büyüleyici ve Sıradışı İlgi Alanları

İngiliz cinayet-gizem yazarı Agatha Christie oldukça maceralı bir hayata sahiptir. 1930’da ünlü arkeolog Max Mallowan ile evlenmiştir. Orta Doğu’da seyahat ederken Mallowan’a eşlik etmiş ve arkeolojik kazılarında ona yardımcı olmuştur. Bu deneyimlerden bazılarına ilham kaynağı olmuştur: Ölümle Randevu, Mezopotamya’da Cinayet, Doğu Ekspresinde Cinayet, Sonunda Ölüm Geldi. ”Come, Tell Me How You Live” adlı kitabında Suriye’deki arkeolojik kazı deneyimlerini anlatmış ve seyahatlerini belgelemek için çektiği fotoğrafları paylaşmıştır.

2. Victor Hugo: RessamÜnlü Yazarların Büyüleyici ve Sıradışı İlgi Alanları

Sefiller, Notre-Dame’ın Kamburu ile tanınan Fransız yazar Victor Hugo, yaşamı boyunca 4.000’in üzerinde çizim yapan yetenekli bir sanatçıdır. İlk başta, Hugo resme sadece bir eğlenceymiş gibi davranmıştır, ama sonunda onu daha ciddiye almış ve resimleri çağının önde gelen sanatçıları tarafından övgüyle karşılanmıştır. Resimlerinin edebi başarılarını gölgelemesinden korktuğu için onları özel olarak paylaşmıştır. Diğer birçok ünlü yazar Hugo’nun çizim sevgisini paylaşmıştır. Amerikan şairi E. E. Cummings her gün resim yapmış, yaklaşık 1.600 eskiz, çizim, suluboya ve yağlı boya resimlerinin yer aldığı bir birikim oluşturmuştur. J. R. R. Tolkien, T. S. Eliot, William Faulkner, Rudyard Kipling, Beatrix Potter ve William Makepeace Thackery gibi diğer yazarlar da kendi çalışmalarını resmetmişlerdir.

3.Sylvia Plath: Arı YetiştiricisiÜnlü Yazarların Büyüleyici ve Sıradışı İlgi Alanları

1962’de Amerikalı yazar ve şair Sylvia Plath ve eşi Ted Hughes (aynı zamanda başarılı bir yazar) arıcılık yapmaya karar vermişlerdir. Plath’ın babası, Otto, arılar konusunda uzmanlaşmış bir böcek bilimcidir. Plath, Haziran ayında annesine yazdığı bir mektupta, ”Bugün, tahmin et, arıcılar olduk! Geçen hafta yerel toplantıya gittik… Hepimiz maske taktık ve heyecanlıydık… Bay Pollard, beyaz ve yeşil boyadığımız şey için eski bir kovana sahip olmamızı sağladı ve bugün, sipariş ettiğimiz ve onları yerleştirdiğimiz uysal İtalyan melez arılarının sürüsünü getirdi… Çok cahil hissediyorum, ama okumak ve öğrenmek için elimden geleni yapmaya çalışacağım.” demiştir. Trajik ölümünden kısa bir süre önce, Plath, arıcılık konusundaki deneyimlerinden ilham alan arılar hakkında beş şiir dizisi yazmıştır.

4. Emily Dickinson: FırıncıÜnlü Yazarların Büyüleyici ve Sıradışı İlgi Alanları

Bir başka Amerikan şairi olan Emily Dickinson, mutfakta vakit geçirmeyi çok sevmiştir. Başarılı fırıncı 1856 yılında Amherst Cattle Show’da yuvarlak Hint ve Çavdar ekmeğiyle ikincilik kazanmıştır. Dickinson, ailesine ve arkadaşlarına ekmek ikramından hoşlanırmış ve hatta penceresinden kek sepetini aşağıdaki caddede bulunan mahalle çocuklarına bile indirmiştir. Yemek tarifleri ve yemek paketlerinin üstüne şiir karalamaları yapmıştır.

5. Leo Tolstoy: Satranç OyuncusuÜnlü Yazarların Büyüleyici ve Sıradışı İlgi Alanları

En bilinen epik romanları Savaş ve Barış ve Anna Karenina ile tanınan Rus yazar Leo Tolstoy da hevesli bir satranç oyuncusudur. Genç bir çocukken nasıl oynandığını öğrenmiş ve oyunlarının çoğunu dikkatle kaydetmiştir. Sıklıkla satranç oynadığı biyografi yazarı Aylmer Maude, Tolstoy için “Onun hakkında hiçbir kitap bilgisi yoktu, ama çok oynamış, uyanık ve yaratıcıydı.” demiştir.

6.Ernest Hemingway: Doğa İnsanıÜnlü Yazarların Büyüleyici ve Sıradışı İlgi Alanları

Nobel ödüllü yazar Ernest Hemingway dışarıda vakit geçirmeyi, avlanmayı ve balık tutmayı çok sevmiştir. Birkaç Afrika safarisine gitmiştir ve aynı zamanda Karayipler’de başarılı bir deniz balıkçısıdır. 1935’te, bugüne kadar yakalanmış en büyük kılıç balığını yakalamıştır. Maceraları birçok kitabı ve kısa öyküleri için ilham kaynağı olmuştur. Hemingway’in bir zamanlar “Hayat hakkında yazabilmek için önce onu yaşamalısın” dediği söylenmektedir.

7. Jack Kerouac: Kurmaca Oyun MeraklısıÜnlü Yazarların Büyüleyici ve Sıradışı İlgi Alanları

Amerikalı romancı ve şair Jack Kerouac gençken çeşitli kurmaca sporları icat etmiştir. Ayrıntılı istatistik ve analizlerle dolu bir defterle ve yetişkin olarak bile kurmaca beyzbol oyununu oynamaya devam etmiştir. Kerouac kendisi yetenekli bir atlettir. Kolombiya Üniversitesi’nde eğitim görürken futbol oynamış ve öğrenci gazetesi için spor makaleleri yazmıştır.

8.Mark Twain: MucitÜnlü Yazarların Büyüleyici ve Sıradışı İlgi Alanları

Nikola Tesla ve Thomas Edison’la arkadaş olan (Edison’un filmlerinden birinde bile rol almıştır.) Amerikalı yazar Mark Twain de bir şeyler icat etmek için elinden geleni yapmıştır. Onun üç farklı icadı patentlenmiştir: elastik kanca toka, kendinden yapışkanlı sayfaları olan bir karalama defteri ve “hafıza oluşturucu” olarak adlandırılan bir eğitim oyunu. Bu buluş özellikle 25.000’in üzerinde satmış ve başarılı olmuştur.

9. J. R. R. Tolkien: Yapay Dil MeraklısıÜnlü Yazarların Büyüleyici ve Sıradışı İlgi Alanları

Sevilen fantazi romanlar The Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı J.R. R. Tolkien, çok sayıda dil bilen ve Oxford Üniversitesinde Anglosakson öğreten parlak bir filologdur. Genç yaşlarında dil kurmaya başlamış ve bu tutku tüm yaşamı boyunca devam etmiştir. 1916’da, gelecekteki eşi Edith’e, üzerinde çalışmakta olduğu “anlamsız peri dili” ve onun gelişimi hakkında bir mektup yazmıştır. Bu hobisi sayesinde oluşturduğu Orta Dünya Mitolojisi’ni bitirmiştir. 1930 yılında yaptığı konuşmada “Gizli Bir Yardımcı” olarak konuşan Tolkien, “Dil ve mitolojinin yapılması birbiriyle bağlantılı işlevlerdir. Dil yapımız bir mitoloji doğuracak. ” demiştir.

10. Beatrix Potter: Mantar UzmanıÜnlü Yazarların Büyüleyici ve Sıradışı İlgi Alanları

Çocuk hikayeleri ve güzel sulu boya resimleriyle ünlü olan İngiliz yazar Beatrix Potter da doğal bilimlere, özellikle de botaniğe ilgi duymuştur. Mantarların çimlenmesi için bir teori geliştirmiş ve İngiltere’deki alglar ve mantarlar arasındaki sembiyotik ilişkiyi anlayan dünyadaki ilk kişilerden biri olmuştur. Ne yazık ki, o bir kadındır ve resmi bir bilimsel eğitimden yoksun olduğu için, pek çok bilimsel topluluk onun işini ciddiye almayı reddetmiştir. Araştırması, ölümünden sonra tam olarak takdir edilmiştir. Potter, ayrıntılı bilimsel çizimlerini Armitt Müzesi ve Kütüphanesi’ne bağışlamıştır. Mikologlar mantarları teşhis etmek için bugün bu çizimleri kullanmaktadırlar.

Kaynakça:

https://nicolebianchi.com/hobbies-of-famous-writers/

Yazar: Derya Demirörs

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku