Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Üretim Kavramı

0 721

En genel bakış ile üretim “ekonomik değeri olan mal ya da hizmetlerin oluşturulmasını sağlayan faaliyetler tümü” olarak tanımlanabilir. Burada önemli olan üretim sonunda ortaya çıkan mal ya da hizmetin ekonomik bir değerinin olması ya da bir değer yaratmasıdır. Örnek vermek gerek görülürse bir ağacın dalını koparmak, koparılan ağaç dalının herhangi bir şahsa faydası varsa üretim olarak algılanabilir. Bezer olarak yakılan kömürden arta kalan cürufun hiç kimseye bir faydası olmadığından bu yakma eylemi üretim olarak nitelendirilmez.

Üretim KavramıÜretim en yalın tanımıyla “yaratılan değer”, “ekonomik bir anlamı olan herhangi bir şeyi ortaya çıkarmak için ortaya konan faaliyet” şeklinde de düşünülebilir. Üretim sözcüğü sadece bir ürünün ortaya çıkması ya da yaratılması amacıyla yapılan faaliyetler için değil, bunun yanı sıra bir ürüne değer katmak, değerini artırmak amacıyla yapılan faaliyetler için de kullanılır. Üretim fayda yaratmak ya da mal ve hizmetlerin faydasını arttırmaktır. Üretim başlıca dört yolla gerçekleştirilir.

1.Biçim değişikliği yoluyla (ağaçtan sandalye…)
2.Yer değişikliği yoluyla (Nakliye…)
3.Zaman değişikliği yoluyla (Soğuk hava depoculuğu …)
4.El değiştirme yoluyla (ticaret…)

Üretim kavramı ekonomistler ve mühendisler tarafından ayrı şekillerde tanımlanır. Ekonomistler değer yaratmayı üretim olarak görürken mühendisler üretimi bir varlık üzerinde onun değerini arttırmak için yapılan fiziksel değişiklik yapmak olarak tanımlarlar. Sonuç olarak üretim; temel amacı topluma değer yaratmak olan ve insan gereksinimlerinin, doğa tarafından tam anlamıyla karşılanmaması sonucu ortaya çıkan ve insanlar tarafından tasarlanan bir aktivitedir.

Bu ve bunun gibi tanımların sayısı artabilir. Ancak üretimim temel amacı topluma değer yaratmasıdır. Diğer bir deyişle, üretim sistemleri salt fiziksel üretimleri içeren sistemlerce sınırlandırılmamıştır. Hizmet üreten sistemlerde kayıtların fiziksel ya da kimyasal halinde bir değişiklik söz konusu olmamakla beraber yine topluma bir değer yaratılmasıdır; bundan dolayı bu sistemler de üretim sistemi olarak düşünülürler.

Yazar:Oguzhan Sahna

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku