Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yapay Zekadan Korkmamıza Sebep Olacak 10 Neden

0 431

Yapay Zekadan Korkmamıza Sebep Olacak 10 NedenSürekli değişen teknolojiye tamamıyla ayak uydurmak neredeyse imkansız hale geldi. Gün geçtikçe ivmesi de artan teknolojik gelişmelerde bugünün önemli buluşları hemen yarın bile eski haber haline gelebiliyor. Bu kadar yoğun araştırmaların ve buluşların üst üste geldiği dönemde şüphesiz yapay zeka çalışmaları hepimizin ilgisini çekiyor. Bu yazımızda daha önceden incelediğimiz yapay zekanın insan hayatını nasıl kötü etkileyebileceği üzerinde duracağız. Henüz yapay zeka hakkında tam bir fikriniz yoksa bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Peki gerçekten yapay zeka ürünleri bizim için tehlikeli midir? Tehlikeleri nelerdir? Bu gibi soruları merak ediyorsanız yazımızı madde madde okumanızı tavsiye ediyoruz.

1. Kendi Kendine Sürülebilen Araçlar Sizi Öldürebilir

Aracınızla bir yolculuğa çıktığınızı varsayalım. Küçük bir çocuk aniden önünüze atladı ve siz frenlere basarsanız da işe yaramayacak mesafedesiniz. Bu durumda karşınıza iki seçenek çıkar. İlki direksiyonu çevirmemek ve frenlere basıp kendi hayatınızı riske atmamak, ikincisi ise direksiyonu duvara ya da köprüye doğru çevirip kendini öldürmek. Siz olsanız hangisini seçerdiniz? Bu soruya çoğu insan arabayı duvara çevirmek ve çocuğun hayatını kurtarmak diye cevap verir. Bu burada açık bir parantez olarak kalsın ve durumu değiştirelim. Bu sefer aracınız yapay zeka tarafından kendiliğinden sürülüyor ve siz de içinde yolcusunuz. Bu durumda soruya yanıt veren çoğu insan yapay zekanın duvara sürmesini ve kendi hayatını riske atmasını istemediğini belirtti. Buradan karşımıza başka bir soru çıktı: Arabalar ne yapar? Kendiliğinden sürülmeye programlanmış arabaya hangi özellikleri yükleyeceğiz. Mercedes-Benz’in ana şirketi olan Daimler AG’nin bir yöneticisi, kendi kendine sürüş araçlarının “yolcuyu her ne pahasına olursa olsun koruyacağını” belirtti. Bu da demek oluyor ki aracınız çocuğu kurtarmak yerine sizi kurtarmaya odaklanacaktır. Hiçbir şirket böyle bir durumda yapay zekaya karar aldırmak istemez ve tek yönlü düşündürtür.

Diğer bir taraftan ise Google kendi kendine sürülen araçlarda tehlike anında çevresindeki en yumuşak nesneye doğru yönlendirmenin yapılabileceğini bildirmiştir. Bu durumda farklı şirketlerin ürettikleri yapay zeka programları birbirleri arasında çatışmayacak mıdır. Google’un yazılımı ve Mercedes’İn makine desteği ile bir araç üretildiğinde ortaya çıkabilecek etik durumları hiç düşündünüz mü?

2. Robotlar İnsan Haklarını Talep Edebilir

Yapay zeka sayesinde öğrenme yoluyla robotların kendini geliştirmesinin mümkün olduğu bilinmektedir. Böyle bir durumda robotlar kendilerini insanlarla eşit statüye sokmak isteyebilir. Bilim kurgu filmelrinde gördüğümüz robot aileleri çok uzak hayal olmaktan çıkabilir. Robotlar böyle bir durumda konut, sağlık yardımı ve hatta oy hakkı bile talep edebilirler. Hepinizin bildiği üzere daha yakın zamanda dünyada ilk defa bir robota vatandaşlık verildi ve bu talep gelmeden gerçekleştirildi. Kendi kendini programlayabilen ve sürekli geliştiren robotların ise böyle haklardan çok daha fazlasını talep etmelerini düşünmek çok da ütopik olmayabilir. Yapay zeka tarafından biri ya da birileri tarafından oluşturulan robotun üreticisinden daha fazla hakka sahip olduğunu düşünmeniz durumun korkunçluğunu gözler önüne seriyor galiba.

Yapay Zekadan Korkmamıza Sebep Olacak 10 Neden3. Katil Robotlar Oluşabilir

Katil robotlar derken insanların müdahalesi ve isteği dışında tamamen kendi sistemleri doğrultusunda etik ve pratik algıdan yoksun olan robotların birini öldürme isteği gerçekleşmesi durumunda neler yaşanabileceğini hiç düşündünüz mü? Özellikle savaşlarda kullanılmak üzere geliştirilen yapay zekalı robotlar bir yerden sonra kullanıcısının emrinden çıkıp cinayet makinalarına dönüşebilir ve bunu engellemek için insanların yeterli gücü olmayabilir.

4. Savaş Robotları Saf Değiştirebilir

Yapay zekanın hızla gelişmesiyle birlikte ülkeler yüksek bütçeleri yapay zeka ve savunma sanayi üzerine harcamaya başladı. Her ülke kendi yapay zekasını üretip çeşitli savaş malzemesine entegre etmeye çalışıyor. Fakat yapay zekayı bir savaş robotuna yüklediğimizde ve yapay zekanın karar verme mekanizması olduğundan saf değiştirebilme ihtimali doğar. Düşünsenize ülkenin bin bir uğraşla ürettiği savunma robotu kendi ülkesini tehdit olarak algılayıp var gücüyle saldırıyor. Bu gibi durumların açacağı yaralar çok büyük olabilir. Özellikle robotların etik kavramı konusunda zayıf olduğunu düşünürsek yapay zekanın ucu distopyaya kadar gidebilir.

5. Sosyal Medyada Gündem Yaratacak Bot Hesaplar Kurnazlaşabilir

Güney California Üniversitesi ve Indiana Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmalar, tüm Twitter hesaplarının yüzde 15’inin (48 milyon) botlar tarafından işletildiğini gösteriyor. Twitter, rakamın yüzde 8,5 civarında olduğu konusunda ısrar ediyor. Açık olmak için, tüm bu botlar kötüye değil. Bazıları gerçekten faydalıdır. Örneğin insanları doğal afetlerden haberdar eden botlar var. Bununla birlikte, özellikle Rusya tarafından, propaganda için kullanılan bazı botlar da var. Araştırmalara göre Rusya özellikle ABD seçiminde propoganda ve kaos içgüdüleriyle bot hesaplar kullandı. Araştırmacılar bunun ilk defa ABD seçimlerinde kullanılmadığını belirtiyor. Ve burada kullanılan botlarda yapay zeka mevcut olduğundan bot güvenlik testlerini çok rahat geçebilecek zekaya sahip oldukları düşünülüyor. Bu gibi durumlarda artık sıcak savaş ve hatta soğuk savaşın bile azalıp ülkelerin birbirlerini sosyal medya üzerinden çökertmeye başladığı bir tarih aralığına girdik diyebiliriz. Düşünsenize bir ülke başka ülke adına bot olduğu belli olmayan botlarla günden yaşatıyor ve Twitter bunu fark edemiyor. Ülkede çıkartılabilecek kaosun farkında mısınız?

Yapay Zekadan Korkmamıza Sebep Olacak 10 Neden6. Makineler İşimizi Devralacak

Şüphesiz, makinalar bir gün işlerimizi devralacak. Bununla birlikte, fark etmediğimiz şey ne zaman ve ne derece olacağıdır. Dünyanın en iyi danışmanlık firması tarafından açıklanan bir bilgiye göre, robotlar Japonya’daki işlerin yüzde 21’ini, Birleşik Krallık’taki işlerin yüzde 30’unu, Almanya’daki işlerin yüzde 35’ini ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki işlerin yüzde 38’ini çok değil 2030 yılına kadar devralacak. Beklentiye göre gelecek yüzyılda çoğu ülkede insanların işlerinin yarıdan fazlası robotlar tarafından gerçekleştirilecek. En çok etkilenen sektör ulaştırma ve depolama olacak ve işgücünün yüzde 56’sı makine olacak. Bunu, imalat ve perakende sektörleri izlemektedir ve burada makinelerin mevcut tüm işlerin yüzde 46’sı ila 44’ünü alması beklenmektedir.”Ne zaman” diye bahsedilirken, makinelerin 2027 yılına kadar kamyonlar kullanacağı ve 2031 yılına kadar perakende satış mağazalarına gideceği öngörülüyor. 2049’da kitap yazacaklar. Makine müdahalesinden yalnızca birkaç meslek serbest kalacak.

7. Robotlar Sahtekarlığı Öğreniyor

Günümüzde insan stilinde, robotlar hilekarlık öğreniyor. Bir deneyde Georgia Teknoloji Enstitüsündeki araştırmacılar, robotların diğer insanları veya robotları aldatmaya veya almamasına karar vermesine izin veren bir algoritma geliştirdi . Robotlar aldatma güzergahını kullanmaya karar verdiyse, araştırmacılar robotun insanları aldatmaya nasıl karar verdiklerini belirten bir algoritma içererek, aldatılmış kişinin veya robotun aldatılma ihtimalini azaltacağı bir algoritma dahil ettiler.Deneyde, bir robot sahadaki diğer robotları yanlış yönlendirmek için rastgele farklı yollar kullanıp asıl hedef olan odaya diğer robotların girmemesini sağlıyor. Böyle bir algoritmanın daha da ilerletilebileceiğini düşündüğümüzde dünyayı kandıran robotların geleceğini görmek çok da uzak ihtimal olmaz.

8. Yapay Zeka Firmaları Tekelleşiyor

Daha büyük şirketler endişe verici bir oranda daha küçük yapay zeka girişimlerini satın alıyor. Mevcut trend ile, çok az sayıda şirket tarafından kontrol edilen yapay zeka şirketlerinden bahsetmek mümkün. Apple, Facebook , Intel, Twitter, Samsung ve Google gibi şirketler, beş yıl içinde 140 yapay istihbarat şirketi satın almıştı.2017 yılının ilk üç ayında, büyük teknoloji şirketleri 34 yapay zeka girişimini satın aldı. Daha da kötüsü, yapay zeka alanındaki en iyi bilim insanları kiralamak için çok para harcıyorlar. Bu kontrol edilmezse, nereye gittiğimizi tahmin edebilirsiniz. Yakın gelecekte insanları devletler ve hükümetler değil şirketler daha bariz bir şekilde yönetecek. Yapay zeka gibi büyük bir gücü tekelinde tutan şirketlerin gazabından korkan devletler olacaktır.

9. Akıl ve Mantıkta İnsanları Geçecekler

Yapay zeka iki gruba ayrılır: güçlü ve zayıf yapay zeka. Çevremizdeki yapay zeka ürünleri genelde, zayıf yapay zeka olarak sınıflandırılmıştır. Buna, akıllı yardımcılar ve 1987’den beri satranç ustalarını yenen bilgisayarlar gibi gelişmiş yapay zekalar dahildir. Güçlü ve zayıf yapay zeka arasındaki fark, akıl yürütme ve insan beyni gibi davranma yeteneğidir .Zayıf yapay zeka genelde bu görevi bize ne kadar karmaşık gelirse gelsin programladıkları şeyi yapar. Yelpazenin diğer ucundaki Güçlü yapay zekalar, insanların bilinç ve akıl yürütme yeteneğine sahiptir. Programlamanın kapsamı ile sınırlı değildir ve insan girdisi olmaksızın ne yapacağına ve neyi yapmayacağına karar verebilir. Şu an için tam anlamıyla güçlü yapay zeka mevcut değil, ancak bilim adamları on yıl içinde etrafımızda çokça olacağını öngörüyor.

Yapay Zekadan Korkmamıza Sebep Olacak 10 Neden10. İnsanlığa Savaş Açabilir

Tıpkı Terminator filminde olduğu gibi dünyanın da bir yapay zeka kıyametiyle sonuçlanabileceği korkuları var . Yapay zekanın bize zarar verebileceği yönündeki uyarılar, rasgele bir söylem veya komplo teorisyenlerinden ibaret değil, Stephen Hawking, Elon Musk ve Bill Gates gibi ünlü uzmanlardan söylemlerini bu konuda dinlemek gerekiyor. Bill Gates, yapay zekanın bizim kontrolümüz altında kalması için çok zeki olmamız gerektiğini düşünüyor. Stephen Hawking de aynı görüşü paylaşıyor. Yapay zekanın aniden bir gecede insanlığı geçeceğini düşünmüyor. Aksine, makinelerin bir anda değil de zaman içerisinde yetkinleşerek bizi yok edeceklerine inanıyor. Yapay zeka ile olan çatışmalar hedeflerimizin artık bizimle uyumlu olmadığı an başlayacak diye devam ediyor Stephen Hawking. Elon Musk, yapay zekanın çoğalmasını “şeytanın dünyaya çağırılması” gibidir şeklinde bir açıklama yaptı. Musk yapay zekanın insanlığın en büyük tehdidi olduğuna inanıyor. Yapay zeka kıyametini önlemek için hükümetlerin kar amacı gütmeyen şirketlerin “çok aptalca bir şey” olmadan önce yapay zeka gelişimini düzenlemeye başlamalarını önerdi .

Kaynakça:
http://listverse.com/2017/12/04/top-10-scary-facts-about-artificial-intelligence/

Yazar:Efe Cuma Yavuzsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku