Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yemek Yerken Su İçmek İyi ve Doğru Mudur?

0 486

Hepimiz biliyoruz ki vücudumuzun üçte ikisi sudan yapılmıştır, su yaşamın özüdür. Yemek yemeden 3 hafta yaşanabilse de susuz sadece bir hafta yaşanabilir. Vücudun hidrasyon seviyesini düzenlemekten ve gündüz yorgunluğunu atmadan, sindirimdeki temel rolüne kadar, bu renksiz sıvı vücudun fizyolojik işlevlerinin sürdürülmesini sağlar. Uzmanlar, bütün hastalıkları uzak tutmak için günde 3–4 litre su almanın zorunlu olduğunu öne sürmektedir ancak, bu miktarda suyu ne zaman tüketilmelidir? Yemek yerken su içilebilir mi?

Yemek sırasında su içmenin gerekip gerekmediği hakkında tartışılan iki farklı düşünce vardır ve bu tartışma uzunca bir süredir devam etmektedir. Bazılarına göre yemeklerle birlikte su gibi sıvılar içmek sindirimin için kötüdür, toksinlerin birikmesine ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bir görüşe göre de yemek sırasında su içilmesi olumsuz bir sonuç yaratmaz. Farklı görüşler olduğu için doğal olarak, yemekle birlikte içilecek bir bardak suyun olumsuz etkileri olup olmadığı merak edilmektedir. Bu makale, yemeklerle beraber sıvı alımının sindirimi ve sağlığını nasıl etkilediğine dair kanıta dayalı bazı bilgiler sunar.

Su Neden Önemlidir?

Yemek Yerken Su İçmek İyi ve Doğru Mudur?Beynin % 85’i sudan oluşur. Su, aracın yakıtına benzer; insan vücuda yakıt olmadan, sadece sabit bir araç sayılır. Baş ağrılarından, sivilcelerden ve hatta kabızlıktan kurtulmak için su içilmesi önerildiğini birçok kişi duymuştur. Su, kendi başına bir tedavidir. Gereksinimi kadar su alan bir kişi baş ağrısını, eklem ağrılarını, yorgunluğu ve daha fazlasını kolayca yenebilir. Yetersiz su alımı kısa süreli hafızaya, bilişsel ve analitik becerilerin düşmesine ve öğrenmede zorluğa yol açabilir.

Su ve Sindirim

Sıvılar, büyük miktardaki yiyecek parçalarının parçalanmasına yardımcı olarak, yemek borusundan ve mideden aşağı kaymalarını kolaylaştırır, kabızlığı ve şişkinliği önler. Aslında mide, sindirim sırasında mide asidi ve sindirim enzimleriyle birlikte su salgılar. Enzimlerin düzgün çalışması için bu suya ihtiyaç vardır. Su sadece sindirim sisteminin çalışma şeklini geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda metabolizmayı da artırır. Ayrıca, su çözünür liflerin sindirimine yardımcı olduğu için kabızlık için mükemmel bir tedavi görevi görür. Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır ve yumuşak dışkı oluşumuna yardımcı olur.

Susuzluk ve Açlık Hissi

Susuzluk bazen açlıkla karıştırılır. Açlık hissedenler bir bardak su içmeli ve eğer açlık hala devam ederse yemek yemelidir. Susuzluğun açlık olarak değerlendirilmesi gibi sık yapılan hatalar susuzluğun giderilmesini engeller ki bu da sindirimi etkiler. Tüketilen gıdalardaki besin maddeleri su yardımıyla parçalanmakta ve metabolik işlemler için emilmektedir. Su sayesinde toksinler de vücuttan atılır.

Asitlik ve Sindirim

Sindirim sürecini yürüten birincil faktör asitliktir. İnce bağırsak alkali bir yapıya ihtiyaç Yemek Yerken Su İçmek İyi ve Doğru Mudur?duyarken, kalın bağırsak fonksiyonlarını yerine getirmek için asitliği gerektirir. Tüm süreci devam ettirmek için mide her zaman belirli bir asit seviyesine ihtiyaç duyar.
Sindirim sisteminin bir bölümü olan midenin iki temel görevi için su gerekir:
*Mide zarından hidroklorik asit
*Mukoza üretimi
Asit ve mukus üretimi olmazsa mide ülseri gelişebilir. İşte bu yüzden vücutta yeterli su ile iyi bir pH seviyesinin korunması gerekir.
Peki, yemekten önce su içilirse ne olur? Birçok iddiaya göre öğünle birlikte içilen su mide asidini ve sindirim enzimlerini sulandırır ve vücudun yiyecekleri sindirmesini zorlaştırır. Gerçek şudur ki, asitlik seviyelerini hiçbir şekilde etkilemez. Tek yaptığı iştahı biraz bastırmaktır.

Alkol ve Asitli İçecekler

Bazı insanlar, yemeklerle birlikte asitli veya alkollü içecekler içmenin tükürüğü kuruttuğunu, vücudun yiyecekleri sindirmesini zorlaştırdığını iddia eder. Alkol alınmasının tükürüğün salgılanmasını azalttığı, asitli ve gazlı içeceklerin ise artırdığı bilinmektedir. Son olarak, ölçülü olarak tüketildiğinde alkol veya asitli içeceklerin, besinlerin sindirimini veya emilimini olumsuz yönde etkilediğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

Sıvılar ve Sindirim Hızı

Yemeklerle sıvı içmeye karşı olan popüler argüman sıvıların katı gıdaların mideden çıkış hızını arttırdığını belirtir. Bu, yemeklerin mide asidi ve sindirim enzimleri ile temas süresini azalttığını, kötü sindirime neden olduğunu düşündürür. Ancak, bilimsel araştırmalar bu Yemek Yerken Su İçmek İyi ve Doğru Mudur?iddiaları desteklememektedir. Yemekten önce veya yemek yerken su tüketmenin yiyecekleri doğrudan bağırsağa doğru ittiği düşüncesi doğru değildir. Su sindirim sürecini hiçbir şekilde hızlandırmaz. Mide boşalmasını analiz eden bir çalışma, sıvıların sindirim sisteminden katılardan daha hızlı geçmesine rağmen, katı gıdaların sindirim hızı üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gözlemlemiştir.

Suyun İştah ve Kalori Alımıyla İlgisi

Yemeklerle birlikte su içmek, besinlerden alınan ısırıklar arasında duraklamaya yardımcı olur, açlık ve dolgunluk sinyallerini kontrol etmek için vücuda süre tanır. Bu, aşırı yemek yemeyi önler ve hatta kilo vermeye yardımcı olur. Yapılan 12 haftalık bir çalışma, her öğünden önce 500 ml su içen katılımcıların, içmeyenlerden 2 kg daha fazla ağırlık kaybettiğini göstermiştir.

Risk Altındaki Popülasyonlar

Çoğu insan için, yemeklerle birlikte sıvı içmek sindirimi olumsuz yönde etkilemez.
Bununla birlikte kişilerde gastroözofageal reflü hastalığı varsa, yemek yerken içilen sıvılar olumsuz etki gösterebilir. Bunun nedeni sıvıların mideye hacim katması, fazla yemiş gibi mide basıncını artırmasıdır. Bu durum gasrtroözofageal reflü hastalarında asit reflüye yol açabilir.

İçmek ya da İçmemek

Belki de sorun içmek ya da içmek değil; ne zaman içeceği olmalıdır. Sık sık su içmeden yemeklerini bitiremeyen arkadaşlarımız ve aile üyelerimiz, ayrıca her yemekten sonra sadece su içen birileri vardır. Yemek sırasında su içmek mideyi aşırı doldurur. Görüşler midenin sadece Yemek Yerken Su İçmek İyi ve Doğru Mudur?yarısını dolu tutmak yönündedir. 30–60 kuralına sadık kalınmalıdır. Yemekten 30 dakika önce ve yemek yedikten sonra 60 dakika sonra biraz su içilmelidir. Arada hiçbir şey yasak değildir, ancak yemek yerken su içmek sadece tüm şehri yutmuş gibi hissettirir.

Su içmekle ilgili sert kurallar yoktur, her şey doğru miktarda su içmekle ilgilidir. Yiyeceklerle birlikte içilen suyun veya çayın sıcaklığına da dikkat edilmelidir. Yemekler ılıksa, suyun aşırı soğuk ve tersi olmadığından emin olunmalıdır. Açıkçası, en önemlisi, gün boyunca yeterli su alımını sağlamaktır. Yemeklerle birlikte sıvı içilmesi söz konusu olduğunda, karar kişiyi en iyi hissettirenden yana olmalıdır.

Kaynakça:

https://sagligabiradim.com
https://www.stylecraze.com
https://www.healthline.com

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku