Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yeryüzündeki 7 Temel Magma Türü

0 574

Dünya yüzeyinin altındaki magma veya sıcak erimiş kaya, ortalama 1300 derece F ila 2400 derece F veya 700 derece C ile 1300 derece C arasında bir ortalama sıcaklığa sahiptir. Magma, bulunduğu ortamın tipine bağlı olarak oluşur. Magma tipik olarak dünya yüzeyinden veya düşük basınçlı ve yüksek sıcaklığa sahip bölgelerde birkaç kilometre bulunur. Jeologlar, magma türlerini, gaz içeriklerini, sıcaklıklarını ve viskozitelerini etkileyen silika içerikleri ile tanımlarlar.

Andezitik Magma

Özellikleri söz konusu olduğunda, ısı, akışkanlık ve gaz içeriği, andezitik magmanın ortada olduğu düşünülmektedir. % 55 ile % 65 arasında bir silika içeriğine sahiptir ve sodyum, potasyum, demir, kalsiyum ve magnezyum içeriğinin ortalama olduğu kabul edilir. Andezitik magma soğuduktan sonra andezit kayası olur. Magma, diğer volkan tipleri kadar kısır olmasa da hafif patlayıcıdır ve patlayıcı püskürmelerinden kaynaklanan hatalar nedeniyle küçük ila orta büyüklükteki depremlerde bulunur. Andezitik magmanın güzel bir örneği Oregon’daki St. Helens Dağı’nın patlamasıdır.

Yeryüzündeki 7 Temel Magma Türü
Bazaltik Magma

Bazaltik magma % 45-55’lik bir silis birikimiyle, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi minerallerde yüksektir ve potasyum ve sodyum içeriği ise oldukça düşüktür.
Bazaltik magmaya yaklaşmak çok zordur, bu yüzden bu tip magmanın kesin ölçümleri mümkün değildir. Bazaltik magma, suyun akışkanlığına yakın bir yerde olmamasına rağmen, diğer magma türlerinden daha fazla sıvıdır. Aslında bazaltik magma sudan kabaca 10.000 ile 100.000 kat daha az sıvıdır. Aynı zamanda çok düşük bir gaza sahiptir ve Havai dahil tüm dünyadaki sıcak noktalarda bulunur. Bazaltik magma soğuduktan sonra bazalt kaya haline gelir.

Felsik Magma

Var olan tüm magma türlerinden felsik magma, içinde en fazla silikaya sahiptir. Felsik magmada silis yüzdesi % 65 ile% 70 arasındadır ve bu nedenle, aynı zamanda en yüksek viskoziteye (gooiness) ve gaz içeriğine sahiptir.
Yeryüzündeki 7 Temel Magma TürüFelsik magma çok kalın olmasına rağmen çöküktür, bu da bazen volkanın magma odasında gaz kabarcıkları alması anlamına gelir. Bu kabarcıklar, lavların havaya sıçramasına ve sonunda riyolit ve dasit kayalarına dönüşmesine neden olacak son derece tehlikeli püskürmelere neden olabilir. Felsik magma, ara sıra magmaya benzer, çünkü her ikisi de kabaca yayılan ve daha sonra kaya oluşumlarına neden olan yapışkan, kalın lavlara sahiptir.
Felsik magma, deniz suyu ve yeryüzü kabuğu birleştiğinde, kabuğun erimesine neden olur. Magnezyum, kalsiyum ve demir içeriği düşüktür, ancak hem sodyum hem de potasyum bakımından yüksektir. Magmanın ayrıca çok fazla dengesiz gazları ve erimiş kayaları vardır ve daha büyük volkanlarda bulunan çöküntü veya kraterler olan çok büyük kalderalar oluşturabilir. Yellowstone Parkında büyük bir kaldera görülebilir ve bu kraterler genellikle bir volkanın magma odası boşaldığında oluşur.

Orta Kısım Magması

Felsik magma kadar yüksek bir silika içeriğine sahip olmamasına rağmen, ara magma kabaca % 60 silikadır, bu yüzden hala çok fazla silika içerir. Bununla birlikte, felsik magma gibi, ara magma da çok kalın ve çok yapışkandır. Orta seviye magma, yeryüzünün yüzeyinin altındayken basınç oluşturma eğilimindedir ve daha sonra lav olarak salınır. Orta dereceli magma, ısı içeriği nedeniyle sıklıkla andezite dönüşür ve bunlar, adını Güney Amerika’daki And Dağları’ndan alan kayalardır.

Mafik Magma

Sadece % 50 silikadan oluşan mafik magmanın silis içeriği çok düşük olarak kabul edilir. Bununla birlikte, düşük gaz içeriği ve çok fazla yapışkanlık ile birlikte çok miktarda magnezyum ve demir içerir. Tabii ki bu faktör aynı zamanda en akıcı magma türlerinden biri olmasına izin verir ve hem çok hızlı hareket eder hem de agresif olmayan bir şekilde püskürür. Sonunda lav koyu renkli ve çok ağır olan bazalt denilen bir kayaya soğur. Renk, magmada bulunan magnezyum ve demir miktarından kaynaklanmaktadır, çünkü bu minerallerin ikisi de çok koyu renklidir. Ayrıca bazalt yer kabuğunda bulunan çok yaygın bir kayadır ve aynı zamanda sıcak noktalar tarafından geliştirilen volkanik adalarda da bulunur. Hawaii’de bulunan adalar, mafik magmadan oluşan püskürme sonuçlarına mükemmel bir örnektir.

Rolitik Magma

Rolitik magma, bazaltik magmanın ve silisli başka bir materyalin kombinasyonu ile oluşturulur. Ayrıca, dünyanın sialik katmanının bölümleri eritilerek de oluşturulabilir. Magma, silika içeriği yüksek ve çok jelatinli olan riyolitten yapılmıştır. Akışı, tüpünden çıktığı zaman diş macununa benzer, sıklıkla toplanır ve lav kubbeleri oluşturur. Rolitik magma bazen gaz bakımından zengindir ve bu olduğu zaman havaya şiddetle sıçrayabilir. Bu gibi durumlarda, hafif ve hafif renkli katı magma olan pomza oluşur. Diğer durumlarda, riyolit lav çok gözenekli ve obsidyen adı verilen koyu renkli cam benzeri bir malzeme oluşturabilir. Aslında, riolit, volkanlar söz konusu olduğunda granite benzemektedir.

Ultramafik Magma

Yeryüzündeki 7 Temel Magma TürüKomatiit magma olarak da bilinen bu magma türü, gezegenin daha düşük sıcaklıklarından dolayı bugün hiçbir yerde bulunmamaktadır. Ultramafik magma çok sıcak olmakla birlikte çok hızlı akmıştır ve akış hızı neredeyse bir su kadar hızlı olup bir volkanın altına akmıştır.

Lav ve Magma Arasındaki Fark Nedir?

Lav, bir volkandan çıkan sıcak gazların ve erimiş kayaların bir karışımıdır ve magma bir volkandan çıktığında, buna lav denir. Magma, erimiş kayadan oluşan ve yer kabuğunun derinliklerinde bulunan malzemenin adıdır, volkanlara kadar olan geçitlere sahip odalarda bulunur ve yanardağlardan fışkırmaktadır.

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku