Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Arkadaşlık ve Toplumsal Destek Sisteminin İşlevi

0 511

Hiç arkadaşınız olmadığını düşünelim. Düşünmesi bile ne kadar zor gelmiştir. Her anımızda yanımızda olan, desteğini hissettiğimiz, kendimizi güvenle açabildiğimiz, bizi en iyi tanıyan kişilerdir arkadaşlarımız.

8424_indirToplumsal desteğin en önemli parçaları, arkadaşlarımız, dostlarımız, ailemiz ve akrabalarımızdır. Hani deriz ya bir dostum olsun sırtım yere gelmez diye. Arkadaşlık sistemi bize destek ve güç sağlar. Yaşamın stresli olaylarında, omzumuza taşıyamadığımız yükler bindiğinde bize umut aşılarlar, gücümüzün bittiği yerde bize enerji ve güç takviye ederler adeta. Arkadaşların yeri ayrıdır ve aile içinde karşılanmayan önemli bir gereksinim ve destek kaynağımızdır. Akran grupları sosyal gelişimimizi destekler, bize destek olur, kendimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Özellikle çocukluk arkadaşlarımız bizim için unutulmazdır ve ilk anılarımızın kaynağı onlardır.

Bir sıkıntı ile karşılaştığımızı düşünelim, çoğumuz ailesine, arkadaşına koşar. Arkadaşlarımızın yanı sıra ailemizin yeri ve önemi bizim için vazgeçilmezdir. Aile stresli bir olayla karşılaştığında birbirine kenetlenir ve bu olay aile için bir nevi dönüm noktası bile olabilir. İlişkileri pekiştirir, destek sistemini devreye sokar, aile bireyleri birbirine destek olarak güç alırlar.

Yapılan bazı araştırmalara göre, aile, arkadaş, akraba gibi toplumsal desteği olan bireyler daha az psikolojik rahatsızlığa yakalanmakta, ya da her sorunun, rahatsızlığın kısa sürede üstesinden gelebilmektedir.

Bunun yanı sıra sosyal-toplumsal destek bireylerin ihtiyacı olan özellikler arasındadır ve Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde 3. Basamakta yer almaktadır. Herkesin sevilme, ait olma, yani toplumsal desteğe, arkadaşa, dosta ihtiyacı vardır. Bu sistem, bireyi stresin yıkıcı etkisinden koruyucu bir görev üstlenir. Bir kişiden bizi destekleyici bir davranış gördüğümüzde olumlu duygularımız açığa çıkar. Kendimizi bir gruba ait ve seviliyor hissederiz. Kendimizi güvende ve rahat hissederiz. Sorunlarımıza farklı bakış açılarından bakar yeni çözüm yolları buluruz.

Sosyal desteğin birçok çeşidi bulunmaktadır.

Duygusal destek: sevgi, hoşlanma, ait olma, korunma gibi desteklerdir.

Araçsal destek: para, araç gereç, materyal yardımı gibi somut yardımları içeren destek türüdür.

Bilgisel destek: sorunla başa çıkmaya yardımcı olan, sorunu anlamaya ve çözmeye yönelik destek türüdür.

Yaygın destek: diğer insanlarla vakit geçirmek, eğlenmek, rahatlamak, arkadaşlık ilişkilerinin bulunduğu sosyal destektir.

Stres üzerinde en etkili olan destek türleri ise; duygusal, araçsal ve bilgisel destek olduğu bulunmuştur.

Yazar:Sevde Alp

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku