Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bel Fıtığının Belirtileri ve Tedavisi

0 669

4927_bel_ftgGünümüzde çok sık rastlanan bu hastalık, doğru tedavi edildiği taktirde iyileşme oranı çok yüksek olduğu uzmanlar tarafından söylenir. Erken teşhis tedavi açısında büyük önem teşkil etmektedir. Erken teşhiste bulunan hastalara uygun tedaviye karar aşaması kısalır ve tedavi daha kısa sürede, olumlu sonuç verir. Cerrahilerin doğru bir zamanda tedavi etmesi, hastalar için çok önemlidir. Hastalık belirli evrelerden geçtikten sonra da kuvvetsizlik, uyuşukluk gibi belirtiler tam düzelemeyebilir. Bu aşamada erken teşhiste bulunan hastalar, bu belirtileri görme olasılığı düşüktür.

Bel fıtığı, vücudun yükünü dengeli olarak taşıyan disk denilen doku fıtıklaşarak, komşuluğunda bulunan bölgede sinirlere doğru yer değiştirir ve bunları baskı altında bırakması sonucunda oluşur. İnsanın vücudunu taşıyan önemli bölgedir. Bel fıtığı; eğilip bükülme, belin alt bölgesinde binen yük, zorlayıcı hareketler disk yapısının bozulmasına neden olur. Çeşitli kazalar az da olsa bel fıtığına neden olur. Bunun yanında ailesel yatkınlık, şişmanlık, genetik özellikler, yaş, omurga yapısı bel fıtığını oluşturmada diğer etkenlerdir.

Bel Fıtığını Belirtileri Nelerdir?4927_bel-fitigi-agrilari-teshisi-tedavisi
*İdrar kaçırma ya da idrar yapamama
*Bel ağrısı
*Bacaklarda, güçsüzlük, ayakta uyuşma az da olsa iğnelenme ve yanma hissi

Bel Fıtığı Nasıl Teşhis Konulur?
-Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak; manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi yöntemi ile inceleme
-Muayene
Genellikle bel fıtığı 8-12 hafta içinde gerilediğinden, ileri teknik olarak sadece ameliyat düşünen hastaların yapması önemlidir.

Bel Fıtığının Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
*Ameliyat
*Fizik tedavi ve rehabilitasyon
*İlaç tedavisi
*Epidural kateterizasyon
*Yatak Tedavisi

Bel Fıtığı Cerrahi Tedavisi Nasıldır?4927_bel_fitigi
Bel fıtığı ameliyatta omurga kemikleri arasında fıtıklaşıp, omurilik ve sinir dokusuna doğru yer değiştirir, sinir dokusunu baskı altında bırakır ve fıtık parçaların temizlemesi, çıkarılması ve sonunda dokunun rahatlatılmasıdır. Fıtıklaşan bölgeye ulaşmak için kesinlikle cerrahi yöntem olmalıdır. Fıtıklaşan bölgeye yapılan cerrahi yöntemler işlem ve sonuç bakımında önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Her doktor farklı cerrahi müdahalede bulunabilir. Bu kısımda önemli olan nokta yapılan müdahalenin başarıya ulaşmasıdır.

Bel fıtığının cerrahi başarısı, doğru hasta seçimi veya uygun endikasyon halinde, %95 oranına sahip olduğunu geriye kalan %5’lik kısımda ameliyat sonrası yakınmalar devam etme riski barındırmaktadır. Hastalar ameliyat sonrası, 15-20 yılda bilgisayarlı magnatik rezonans ve tomografi görüntüleme gibi tanının koyulması hastanın hastanede yatma süresini önemli derecede kısaltmıştır.

Bel Fıtığında Hastalara Tavsiyeler
*Ameliyata ihtiyaç olmayan durumlarda hastaların; ilaç tedavisi, istirahat ve sonrasında fizik tedavisi yapılması yeterlidir.
*Eğer bel ağrısı, bel fıtığı şüphesi var ise bunun teşhisi konulup ona göre hareket edilmelidir.
*Hastada eğer ameliyat gerekiyorsa, hastaya nasıl bir ameliyat olacağını, zamanlaması ne şekilde olması gerektiğini ve ameliyat sonrası nelere dikkat etmesi gerektiğini belirtilmelidir.
*Bel fıtığı ağrıların tam olarak teşhisi koyacak kişinin veya kurumun uzmanlaşmış olması öncelikli tercihiniz olmalıdır.

Yazar:Ismet Göksel Berber

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku