Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Küresel Isınmaya Karşı Uzay Aynası Projesi

2 600

Küresel Isınmaya Karşı Uzay Aynası ProjesiUzay aynası projesi, küresel ısınmanın etkilerini azaltmak ve dünyadaki iklim koşullarının bozulmasını önlemek amacıyla iklim mühendisleri tarafından ortaya atılmış bir projedir. Uzay aynaları ile dünyanın yörüngesine yerleştirilecek aynalar aracılığıyla güneş ışınları geriye yansıtılacak ve böylece yeryüzüne daha az güneş ışığı ve güneş kaynaklı radyasyon ulaşması sağlanmış olacaktır.
Küresel ısınmayı durduracak veya etkilerini azaltacak projeler üzerinde çalışan iklim mühendislerinin geliştirdikleri yöntemleri iki ana başlık altında sınıflandırmak mümkündür. Bunlardan birincisi atmosferde yer alan karbondioksit miktarını ve karbon salınımını azaltmaya yönelik olan yöntemlerdir. Okyanus gübrelemesi gibi yöntemler bu başlık altında sınıflandırılmaktadır. İkincisi ise, dünyayı ısıtan güneş ışınları kaynaklı radyasyonu önlemeye yönelik olan yöntemlerdir. Uzay aynası projesi bu sınıfa girmektedir.
Uzay aynası projesi fikri, ilk olarak 1980’li yıllarda, yaşam için uygun olmayan Venüs gezegeninin iklimini serinletmek amacıyla ortaya atılmıştır. Fikir 2001 yılında, Lowell Wood isimli bir bilim adamı tarafından küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için önerilmiştir. Lowell Wood, konuya ilişkin yaptığı çalışmaların sonucunda, yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının sadece %1’inin geri yansıtılması sonucunda, atmosferdeki karbondioksit miktarı azalmasa bile iklimin istikrarlı hale getirilebileceğini ortaya koymuştur. Dünyaya gelen güneş ışınlarının %1’lik kısmını geri yansıtabilmek için yaklaşık 1.600.000 km2 toplam büyüklüğe sahip bir veya birden fazla aynanın dünya yörüngesine yerleştirilmesi gerekmektedir. Uzay aynası projesi, bu büyüklükteki bir aynayı dünya yörüngesine yerleştirmek mevcut teknolojik olanaklarla oldukça zor ve pahalı olduğu için, iklim mühendisleri tarafından şimdilik en son çözümlerden birisi olarak düşünülmektedir. Uzay aynası projesine ilişkin, bazı bilim adamları tarafından, atmosferin yüksek katmanlarında sabit şekilde duracak ve dış yüzeyleri yansıtıcı özelliğe sahip büyük balonların da aynı etkiyi yaratacağı fikri ileri sürülmüştür. Bu durumda projenin uygulanması oldukça kolay hale gelecektir.

Küresel Isınmaya Karşı Uzay Aynası ProjesiUzay aynası projesine ilişkin yapılan iklim modelleme çalışmaları sonucunda, projenin gerçekleştirilmesi durumunda, ekvator ve tropik bölgelerde soğuma sağlanabileceği ancak projenin kutuplardaki ısınma ve bunun sonucunda buzulların erimesi problemine çözüm sağlamadığı ortaya konulmuştur. Dolayısıyla uzay aynası projesi yapılsa bile, küresel ısınma kaynaklı deniz sularındaki yükselme gibi bazı problemlere çare olamayacaktır. Uzay aynası projesini küresel ısınmayı önlemeye yönelik karbon salınımını azaltacak kalıcı çözümler bulunana kadar, küresel ısınma etkilerini hafifletecek bir çözüm olarak düşünmek daha uygun bir yaklaşım olacaktır.
Uzay aynası projesi iklim mühendisleri tarafından son dönemde ortaya konulmuş olan ilginç projelerden birisidir. Diğer iklim mühendisliği projeleri gibi, uzay aynası projesinin de uygulanması durumunda öngörülemeyen bazı problemlere yol açması söz konusu olabilecektir.

Küresel ısınmanın asıl sebebi olan, insanların yol açtığı karbon salınımı azaltılmadıkça, uzay aynası gibi iklim mühendisliği projeleri sadece iklim bozulmasını biraz geciktirmekten öteye geçemeyecektir. Önemli olan iklim mühendisliği projelerinin dünyamıza kazandıracağı zamanı etkili şekilde kullanıp, karbon salınımını azaltacak önlemlerin bir an önce tüm ülkeler ve insanlar tarafından uygulamaya konulması gerekmektedir.

Kaynakça:
https://www.ft.com/content/a187f0ac-21e7-11e3-9b55-00144feab7de
https://www.newstatesman.com/sci-tech/2014/12/problem-keeping-earth-cool-space-mirrors-and-fake-volcanic-eruptions
https://en.wikipedia.org/wiki/Space_mirror_(climate_engineering)

Yazar: Mehmet Umut Pişken

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. Hüseyin Üçler diyor

    Uzayda güneş ışınlarını geriye veya yeryüzün de istenilen bölgeye yansıtma çalışmasını şubat 1989 da başlatmıştım. Güneş enerjisinden beslenenen elektro motorla hareketli ayna panellerriyle dünyanın istenilen noktasını aydınlatılması vua ısı ve iklim değişliği oluşturulması fikrini Selçuk Üniversitesi myo elektronik bölümünden mezun olduktan sonra yazmıştım taslak halinde orjinal çizimlerim ve çalışma sistemleri çevreye ve iklime yapacağı etkileri açıklamıştım. ancak bunu ne bir internet ortamında nede bir bilimsel toplantıda dile getirme fırsatım olmamıştı. Taaki bu yukardaki yazınızı okuyana kadar. Bir de TRT habere belgeleri yollamıştım orjinal şekliyle. Orada da dikkate alınıp alınmadığını bilemiyorum. Çinin ay yüzeyini ayne ile kaplama projesini duyana kadar istenildiği anda bu kınuda bilgilerimi paylaşabilirim. Hüseyin Üçler Elektronik teknikeri Avusturya.

    1. mehmet diyor

      hüseyin bey bu konuyla ilgili benimde yüzeysel çalışmalarım oldu, bahsettiğiniz sistemi daha önce denemişler diye biliyorum (çin veya amerika) ancak uzaya gönderme ve orada kurma gibi maliyet sorunları yüzünden proje rafa kaldırılmış diye okumuştum, bunun üzerine bu gönderme ve kurma maliyetleri minimuma düşürecek bir yöntem buldum ama bu konuda eğitimim olmadığı için sonuçlandıramamıştım , kendi branşımda (tekstil) dokuma makinalarında yeni bir yöntemle kumaş dokunmasını sağlayan bir buluş yapmış ve incelemeli patent almış biri olarak bahsettiğim ayna konusunda branşım olmadığı için ciddiye alınmıyorum , halbuki bulduğum yöntem sayesinde çok çok ucuza mal edilebildiği gibi sistemin çalıştırılması ve uzayda olası sorunlar karşısında pratik çözümler sunabilmesi açısından çok orjinal bir fikir barındırıyor, bu konuda fikir alışverişi için [email protected] dan mail atarsanız sevinirim

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku