Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Akciğerlerin Mikrop Kapması Nelere Sebep Olur?

0 1.011

Akciğerlerin Mikrop Kapması Nelere Sebep Olur?Akciğer enfeksiyonu, akciğerlerin iltihaplanmasıdır ve oldukça rahatsız edicidir. Farklı sebeplerden dolayı akciğerler enfeksiyon kapabilir. Bu duruma alt solunum yolu enfeksiyonu da denir.
Bakterilerden kaynaklı akciğer enfeksiyonlarında öksürük, balgam, ateş, yorgunluk, titreme, ağrı görülür. Sıklıkla görülen bir enfeksiyon çeşididir. Bu enfeksiyonda ciltte de bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler sivilce, ciltte pullanma olarak ortaya çıkabilir.
Virüsten kaynaklı akciğer enfeksiyonlarında öksürük, ateş, burunda akıntı ve ayrıca boğazda ağrı da hissedilebilir. Bu enfeksiyonun ileri aşamalarında hırıltılı nefes alıp-verme sorunu ortaya çıkar.
Mantardan kaynaklı akciğer enfeksiyonlarında ateş, öksürük, boğazda ağrı, burunda akıntı, başta ağrı, yorgunluk, balgam, nefes almada zorluk görülür.
Akciğer enfeksiyonunu her yaştan insan yaşar. Bazı kişilerin ise bu enfeksiyonu geçirme ihtimali daha yüksektir. Bu kişiler öncelikle sigara içenlerdir. Sigara tüm vücudu olumsuz etkiler ama en çok akciğerleri etkiler. Hastalıklara kolay yakalananlar, kronik akciğer hastalığı olanlar, KOAH hastası olanlar daha çabuk akciğer enfeksiyonuna yakalanırlar.

Akciğerlerin Mikrop Kapması Nelere Sebep Olur?Akciğer ile ilgili rahatsızlıklarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Çünkü tedavi edilmez ise daha ciddi durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca akciğer enfeksiyonları bulaşıcı olduğu için bu rahatsızlığı geçiren kişilerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Özellikle toplu yerlerde vakit geçirenler hastalıkları süresince istirahat etmeli ve toplumun içine fazla karışmamalıdır.

Akciğer rahatsızlıklarında antibiyotik tedavisinin yanında öksürük şurubu, ateş düşürücü, viral ilaçlar verilir. Tabii bu tedavi tamamen doktor kontrolünde ve doktorun uygun gördüğü şekilde olmalıdır. Hastalığın seyri ve neden kaynaklı olduğu mutlaka araştırılır.
Akciğer enfeksiyonlarında tedaviye ek olarak evde yapılabilecek alternatifler de vardır. Ilık bir banyo yapmak, istirahat etmek, sarımsak yemek, yeşil çay içmek, sigara içmemek, ılık su içmek iyi gelebilir.

Sonuç itibariyle akciğerlerin mikrop kapması ile ateş, balgam, halsizlik, öksürük, boğazda ağrı, burunda akıntı, vücudun ağrıması, sızlaması ortaya çıkar. Akciğer enfeksiyonlarının etkisi kişiden kişiye değişir. Kimilerini daha az yıpratırken kimilerini daha çok etkiler. Akciğerlerdeki enfeksiyonla akciğerlerin işleyişi olumsuz etkilenir. Akciğerlerde oksijen dolaşımı yeterli olmaz ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Bu hastalıklar zatürre, akciğer yetmezliğidir.

Akciğer enfeksiyonu yaşlılarda daha sık görülür. Belli bir yaştan sonra vücudun hastalıklara karşı direnci azalır. Yaşlı bir kişinin akciğerleri enfeksiyon kapar ise solunumu güçleşir ve hırıltı ortaya çıkar.
Akciğer enfeksiyonu soğuk algınlığına bağlı olarak, bağışıklık sisteminin çökmesinden, dış etkilerden dolayı ortaya çıkabilir.

Akciğer rahatsızlıklarında bazen ayakta tedavi yeterli olmayabilir. Bu yüzden hastanede tedavi gerekir. Çocuklarda ateş ile ortaya çıkan akciğer iltihabı hemen kontrol altına alınmalıdır. Yetişkin ya da çocuk gerekirse solunum cihazına takılmalıdır. Hasta rahatlatılmalıdır.
Hastalığın kolaylıkla tekrar etmemesi için iltihabın tedavi ile tamamen ortadan kaldırılması önemli ve gereklidir.

Kaynakça:
https://multiyasam.com › Sağlıklı Yaşam
https://www.akciger.gen.tr/akciger-enfeksiyonu.html

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku