Alibey Adası ya da Cunda, idari bakımdan Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Türkiye’nin Ege Denizi’nde bulunan 4. büyük adasıdır. Hemen akıllara adaya neden Alibey Adası ismi verilmiştir diye geliyor… Kurtuluş Savaşı’nda padişahın ‘Yunanlara teslim olun’ emrine karşı gelerek silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin kumandanı Yarbay Ali Çetinkaya’ya ithaftır. Ada daha önce şuan tatilcilerin daha çok kullanmayı tercih ettiği Cunda ve Moshonisia (Kokuluada) isimleriyle tanınıyordu.
Alibey Adası son yıllarda yerli turizm merkezleri arasına girmiştir. Özellikle sahil şeridindeki balık lokantaları ile bilinir. Balık lokantaları çok sıcak ve eğlencelidir. Günlük tekne gezileri sayesinde civar adalara ve adanın karadan ulaşılması zor bölgelerine gitmek mümkündür. Günü birlik seferlerden en çok ilgi göreni Midilli Adası’na olan seferlerdir.
Alibey Adası doğal güzellikleri ve tarihi yapıları nedeniyle koruma altına alınmış ve 1976 yılında Ayvalık ve çevresindeki 17.900 hektarlık alan doğal ve tarihi sit alanı olarak kabul edilmiştir.
Adı Ayvalık ile bütünleşmiş olan bu adayı Rumlar Nesos olarak adlandırıyorlar. Cunda’yı dolaşırken Taş Kahve’de çay içmeyi kesinlikle unutmayın.
Ayvalık’ı açık denize kapayan bu adaya 1896 yılında inşa edilen bir köprü sayesinde karayolu ile geçilebiliyor. Yaz aylarında Alibey Adası’na geçişi akşam saatlerine bırakırsanız bu köprüde oyalanma ihtimaliniz de oldukça yüksek, yaz aylarında Ayvalık’tan Alibey Adası’na her saat başı motor seferleri de yapılmaktadır. Adaya girişte ilk bulduğunuz otoparka aracınızı bırakıp keyifli yürüyüşe başlayabilirsiniz.
Cunda Adası’nın ziyaretçi çeken en önemli detaylarından biri; mezeleri ve yemekleri… Adada pek çok balık çeşidini, deniz mahsülünü tadabilmek mümkün. Levrek, mezgit, çipura en çok tüketilen lezzetler. Balık çeşitleriyle beraber adada rağbet gören diğer yiyecekler ise; has zeytinyağı ile yapılmış Cunda mezeleri.
Kaynakça:
tr.wikipedia.org/wiki/Cunda_Adas%C4%B1
Yazar:GÖrkem Bulal