Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Anksiyete Bozukluklarının Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

0 521

Anksiyete Bozukluklarının Fiziksel Belirtileri Nelerdir?Genellikle anksiyete bozukluğunu günlük endişe alışkanlıklarından ayırmaya çalışmakta zorlanılmaktadır. Anksiyete, aşırı bir korku ya da endişeyi içermektedir ve gelecekte karşılaşılabilecek bir durumun kaygılı beklentisiyle, kas gerginliği ve kaçınma davranışıyla kendini gösterir. Anksiyete bozuklukları, Genelleştirilmiş Anksiyete Bozukluğu, Obsesif-Kompülsif Bozukluk (OKB), Panik Bozukluk, Post-Travmatik Stres Bozukluğu (PTSB), Fobiler ve Sosyal Anksiyete Bozukluğu gibi çeşitli tiplere ayrılmaktadır.

Dünyadaki en yaygın zihinsel sağlık konularından biri olan anksiyete bozukluklarının semptom ve bulguları, kendini bazıları aşağıda sıralanan çeşitli fiziksel yollarla da göstermektedir:

1. Ağrılar:

Vücuttaki ağrılar, bu bağlamdaki araştırma literatürü sınırlı olmakla birlikte, migrenden, eklem ağrılarına kadar uzanan geniş bir yelpazede, yaygın anksiyete bozukluğu ya da genelleşmiş kaygı bozukluğu olarak adlandırılan durumun bir göstergesi olabilmektedir. Kaygı yaşayanların genellikle bu kas ağrıları nedeniyle istemeden öne eğik yürüdükleri ve çökkün bir beden duruşları olduğu bilinmektedir.

2. Akneler:

Yapılan araştırmalarda, yetişkinlerdeki sivilcilerin, yüksek düzeyde anksiyete yaşayanlarda daha sık ortaya çıktıkları bulunmuştur. Artan stres hormonları üretimi, yüzdeki derinin yağ üretimini de artırmaktadır. Kaygı ve akneler belirli koşullarda yaygınlaşan rahatsızlıklardır. Yeni Zelanda Otago Üniversitesi’nden araştırmacı Sandhya Ramrakha, bunun farkında olan dermatologların, akne problemiyle başvuran hastaların zihinsel sağlık durumlarının da değerlendirilmesine dikkat ettiklerini belirtiyor. Başka bir gözden kaçan faktör de, kaygının belirtisi ve aknenin nedeni olan sürekli yüzüne dokunup durma hareketleridir.

Anksiyete Bozukluklarının Fiziksel Belirtileri Nelerdir?3. Saç ve deri yolma:

Obsesif-kompulsif bozukluk, kontrol edilmesi zor dürtüsel eylemler ve takıntılı düşüncelerle karakterizedir. Kişi, zihinsel bir rahatlama duygusuna ulaşana kadar bir eylemi sayısız kez yineleyebilir. Eylemlerin örnekleri arasında, takıntılı kilit kontrolü, ritualistik çift sayılar veya simetri arayışı, gerçekçi olmayan hijyen standartları beklentisi (kendi evinden başka yerde tuvalete girememe, lokantada yemek yiyememe gibi) sayılabilir. OKB hastalarının bu mekanizmaları, spontan kontrol edilemez düşüncelerden veya dış fiziksel tetikleyicilerle harekete geçebilir. Bazı kompulsif eylemler, saç yolma (trikotilomani) veya deri yolma (psikojenik ekskoriasyon) gibi ciddi zarar verici davranışlara dönüşebilmektedir.

4. Uyku sorunları:

İstatistikler, kaygı ve uykusuzluk (insomnia) arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir ve kronik uyku sorunları anksiyete bozukluğu ile ilgili bir uyarı işareti oluşturabilmektedir. Anksiyete hastaları, bazen bütün gece deliksiz uyusalar bile, bu kez de gergin uyanır ve yerlerinde duramazlar. Kabuslar, Post-Travmatik Stres Bozukluğu olan kişilerde yaygın bir durumdur. Rüyaları, çoğunlukla kötü bir anıyı ya da olabilecek en kötü senaryoyu, bir yandan geçmişe diğer yandan geleceğe yönelik anksiyeteyi yansıtır. .

5. Kekemelik:

Sosyal kaygı, telefonda konuşmak veya bir toplantıya katılmak gibi, önceden olacakların tahmin edilemeyeceği durumlarda, konuşma ve etkileşim gerektiğinde ortaya çıkar. Sosyal kaygı duyan kişiler, diğer kişilerin yargılarını abartır. Yüz kızarması, kalp çarpıntısı, terleme, mide bulantısı, kekemelik ve ellerde titreme gibi çeşitli fiziksel belirtiler ortaya çıkar.

Kaynakça:
– Thomas H. Ollendick, John S. March, “Phobic and Anxiety Disorders in Children and Adolescents: A Clinician’s Guide to Effective Psychosocial and Pharmacological Interventions”, Oxford University Press, NY. (2004).
– David H. Barlow, “Anxiety and Its Disorders: The Nature and Treatment of Anxiety and Panic”, Guilford Press, London.

Yazar: Oben Güney Saraçoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku