Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Aşırı Protein Tüketimi Ve Zararları

0 674

Aşırı Protein Tüketimi Ve ZararlarıProteinler, temel yapı taşı aminoasit olan ve bunların birleşmesiyle meydana gelen büyük moleküllü yapılardır. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin büyük bir kısmını bu organik molekül oluşturur ve bu hücreler sürekli kendilerini yenilemektedir. Durmadan devam eden bu olaylar sonucu vücudumuzdan bir miktar protein dışarı atılmaktadır. Ve vücudumuzun ihtiyacını temin edebileceği bir protein depolanan birimi yoktur. Sadece vücudumuz kriz anlarında (kısa süreli yetersizlikleri giderme amaçlı) kullanabilmek için eser miktarda yedek proteini depo edebilir.

Canlılar proteini, hayvansal gıda ve bitkisel gıdaları yiyerek temin etmektedirler.
Karbonhidrat ve yağlar proteini oluşturamaz. Vücudumuz proteini dışrıdan almak mecburiyetindedir.Aksi takdirde vucudumuzda yıkılan hücreler kendini yenileyemezler.
Vücudumuz da doku yıkımının fazlalaştığı durumlarda protein alımını arttırmamız gerekmektedir. Örneğin:

– Hamilelik ve lohusalık döneminde bireyin protein alımını arttırması gerekir.
– Büyüme geriliği olan çocuklarda protein
– Hastalıklarda vücudumuzdan protein atımı artabilir. Enfeksiyon oluşan hastalıklar da, ameliyatlardan sonra protein alımını arttırmalıyız.
– Vücut gelişimi ile ilgilenen kişilerde protein alımını bir miktar arttırmak gerekir.
Bireyin protein ihtiyacını yaşı, cinsiyeti, ağırlığına ve hastalıklarına (gut, kalp hastalığı, obezite..) göre değişmektedir.

Aşırı Protein Tüketimi Ve ZararlarıFazla protein almanın zararları nelerdir?

Her şeyin olduğu gibi et tüketiminin azı karar çoğu zarar diyebiliriz. Protein tüketimimiz sürekli hale geldiğinde doku ve organlarımızda hasarlara yol açabilmektedir. Bitkisel proteinlerin ( kuru fasülye, nohut, mercimek..) barındırdığı protein oranı hayvansal gıdalara göre ( kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt…) daha düşük miktarda içermektedir. Bu sebeple bitkisel protein kaynağı olan besinlerin tüketimiyle çok fazla vücudumuz zarara uğramaz. Tabi ki tabaklarca kuru fasülye, nohut gibi protein açısından zengin besinler tüketilmediği taktirde.Hayvansal protein kaynağı olan besinlerin aşırı tüketimi sonucu şu sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Aşırı Protein Tüketimi Ve Zararları Vücudumuzdaki fazla protein depolanamadığı için enzimler yardımıyla yağa dönüşüp yağ depolarımızda birikmeye başlar. Bunun sonucunda da obezite, iç organı yağlanmaları… ortaya çıkar.
– İhtiyacımız olandan fazla protein alınırsa idrarla kalsiyum atılımı fazlalaşır ve böbreklerde taş oluşumuna neden olabilir.
– Protein artıkları böbreklerde süzülerek idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Bu nedenle böbreklerin üre yapma ve atma yükü artacaktır.
– Eklem yerlerinde gut hastalığı oluşabilir.
– Hayvansal protein kaynaklarının fazla tüketimi, yapısında bulundurduğu fazlaca doymuş yağ ve kolesterol içeriği nedeniyle kalp damar hastalıklarının oluşmasına sebep olabilir.

Ne kadar protein aşırı kabul ediliyor?

Uzmanlar günlük alınması gereken kalori limitinin %20 ve daha fazlasını protein olarak hesapladıklarında bu beslenme programını “yüksek protein diyeti” diye adlandırmaktadır. Orta yaşlı bir insan için vücut kütlesinin 0,8’i kadar olan miktarını protein olarak almasını önermektedir. Buna göre 70 kilogram bir insanın günlük alması gereken protein miktarı 55-60 gram kadardır. Bir porsiyon 200 gram bir biftekte 50 gram protein bulunmaktadır.

Aşırı Protein Tüketimi Ve ZararlarıSonuç olarak:

Bireylerin alması gereken kalorinin %55 lik kısmını kaliteli karbonhidratlardan, %15-20 sini proteinlerden ve geri kalanını yağlardan alması gerekir. Tek tip beslenmeden kesinlikle kaçınılmalıdır. Özellikle vücut gelişimi ile ilgilenen bireyler protein takviye ürünlerinden ve haplardan kesinlikle kaçınmalıdır. Protein tozlarıyla oluşan kaslar yalancı şişme kaslardır ve ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bu yüzden kas oluşturmak isteyen bir uzmandan yardım alarak oluşturulan beslenme programı ile ihtiyacı olan protein miktarını almalıdır. Aksi taktirde sağlık sorunları oluşacak saçlar dökülüp, tırnaklarda kırılmalar ve yerini daha ciddi sağlık sorunları alacaktır. Özellikle böbrek hastalarının fazla miktarda protein alımından kaçınması gerekmektedir. Sadece hasta ve kilolu insanların değil sağlığı düzegün kişilerinde, sağlıklarını korumak amacıyla uzmanlardan destek alıp bu şekilde beslenebileceğini unutmamalıyız.

Kaynakça:
http://arsiv.dha.com.tr/proteinin-azi-karar-cogu-zarar_1208070.html
http://temelsafinaz.com/fazla-protein-tuketmenin-zararlari/
https://www.uplifers.com/asiri-protein-tuketimi-sigara-bagimliligi-kadar-zararli-olabilir/

 Yazar: Hatice Öztürk

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku