Asit reflü alt özofagus sfinkteri mideden özofagusu kapatamazsa oluşur. Bu, midenizdeki asidin özofagusunuza geri akışını sağlayarak, tahrişe ve ağrılığa yol açar. Ağzınızda ekşi bir tat, göğüste yanma hissi ya da yiyeceklerin boğazınızı geri getirdiğini hissedebilirsiniz. Bu durumla yaşamak rahatsız edici olabilir. Seyrek reflü, reçetesiz (OTC) ilaçlar ile tedavi edilebilir. Bunlardan bazıları diğer bileşenlerle birleştirilmiş magnezyum içerir. Magnezyum midenizdeki asidi nötrleştirmeye yardımcı olabilir. Asit reflü semptomlarından kısa süreli rahatlama sağlayabilir.
Daha yüksek magnezyum alımı daha büyük kemik yoğunluğu ile ilişkilidir. Hipertansiyon riskini azaltabilir. Magnezyum ayrıca diyabet riskinizi azaltabilir. Magnezyum, kemik oluşumu da dahil olmak üzere vücudunuzun bazı işlevlerinde önemli bir rol oynar. Kemiğin kalsifiye edilmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda vücuttaki D vitamini de aktive olur. D vitamini sağlıklı kemiklerin önemli bir bileşenidir. Mineral ayrıca kalp sağlığında da rol oynar. Magnezyum tüketimi, düşük bir hipertansiyon ve ateroskleroz riski ile ilişkilendirilmiştir.
Ayrıca diyabet riskini azaltabilecek karbonhidrat ve glikoz metabolizması üzerinde de bir etkisi vardır. Daha yüksek tüketim, insülin hassasiyetinizi de azaltabilir. Magnezyum asit reflü için reçeteli ilaçlarla kombinasyon tedavisi olarak desteklendiğinde, magnezyum eksikliğini de azaltabilir. Ara sıra asit reflü için birçok reçetesiz ve reçeteli tedavi seçeneği bulunmaktadır. Magnezyum, asit reflü için birçok tedavide bulunan bir maddedir. Antasitler sıklıkla magnezyum, alüminyum ve kalsiyumu hidroksit veya bikarbonat iyonları ile birleştirir. Bu karışım asiti nötralize edebilir ve semptomlarınızı hafifletebilir. Magnezyum ayrıca proton pompa inhibitörleri gibi diğer tedavilerde de bulunabilir. Proton pompa inhibitörleri, midenizin asit miktarını azaltır.
Bir başka çalışmada yemek borusu iyileştirici veya semptomları azaltmak için kullanılmıştır. Magnezyum katılımcılar tarafından kolayca tolere edilmiştir. Bazı insanlar magnezyum tüketildikten sonra yan etkiler yaşayabilir. Çocuklar ve böbrek hastalığı olan kişiler için antasitler önerilmez. Proton pompa inhibitörleri uzun süreli kullanım için önerilmez. Magnezyum genellikle iyi tolere edilmesine rağmen, bazı insanlar yan etkilere maruz kalabilir. Magnezyum kendi başına ishale neden olabilir. Bununla mücadele etmek için, alüminyum genellikle asit reflü ilaçlarına dahil edilir. Alüminyum kabızlığa neden olabilir.
Bir dezavantajı, alüminyum içeren antasitlerin, osteoporoza yol açabilen kalsiyum kaybına neden olabilmesidir. Antasitler sadece ara sıra asit geri akışını hafifletmek için kullanılmalıdır. Mide asidinin, magnezyumun midede emilmesine yardımcı olması için gereklidir. Antasitler, proton pompa inhibitörleri ve diğer asit bloke edici ilaçların kronik kullanımı genel mide asidini azaltabilir ve zayıf magnezyum emilimini devam ettirebilir.
Aşırı magnezyum takviyesi veya günde 350 miligramın üzerinde kullanımı (mg), ishal, mide bulantısı ve mide krampı ile sonuçlanabilir. Güvenliği bozulan böbrek fonksiyonu olanlarda daha fazla yan etkiler görülür. Bunun nedeni böbreklerin aşırı magnezyumun yeterli bir şekilde dışarı atılamamasıdır. Ölümcül reaksiyonlar, günde 5,000 mg’ın üzerinde dozlarda tanımlanmıştır. Reçeteli ilaçlar asit reflüsü için tek tedavi değildir. Yaşam tarzınızda ayarlamalar yapmak, semptomlarınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Semptomları azaltmak için şunları yapabilirsiniz: Daha küçük yemekler tercih edilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı, kilo vermek, yatağınızın başıyla oranı olarak 6 inç yüksekliğinde uyumak, gece geç saatlere kadar atıştırmamak, semptomlara neden olan ve onları yemeden yiyecekleri takip etmek, dar giysiler giymekten kaçınmak.
Semptomlarınızı azaltmaya çalışabileceğiniz alternatif tedaviler olabilir. Bunlar Türkiye Gıda ve İlaç İdaresi tarafından düzenlenmez ve dikkatli bir şekilde alınmalıdır. Asit reflü yaygın bir durumdur. Seyrek görülen geri dönüş epizodları, magnezyum ve diğer katkı maddeleri içeren ilaçlarla tedavi edilebilir. Magnezyum alımınızı arttırmak isterseniz şunları unutmayın:
Magnezyum takviyeleri hakkında doktorunuzla konuşmalısınız. Beslenmenize magnezyum açısından zengin gıdalar eklemelisiniz. Bu tam tahıllar, fındık ve tohum içerir. Aksi belirtilmedikçe, günde sadece 350 mg alınmalı ya da tüketilmelidir. Ayrıca asit reflü semptomlarınızı azaltmak için yaşam tarzı ayarlamalar yapabilirsiniz. Egzersiz yapmak, daha küçük öğünler yemek ve belirli yiyeceklerden kaçınmak, asit reflüsü geçirdiğiniz süreleri azaltabilir.
Belirtileriniz devam ederse, doktorunuzla konuşmalısınız. Mevcut tedavi planınızı değerlendirebilir ve sizin için en uygun eylemi belirleyebilirler. Doktorunuz kronik semptomları azaltmanın yollarını tartışabilir ve yemek borunuzun zarar görmemesi için ilaç veya ameliyat önerebilir.
Yazar: Osman Uçar