Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Prostat Kanseri Nedir? Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

0 443

Prostat Kanseri Nedir? Sebepleri ve Tedavi YöntemleriProstat kanseri, her yıl binlerce erkeği etkileyen, orta yaş ve üstü ciddi bir hastalıktır. Çoğu prostat kanseri 65 yaşından büyük erkeklerde görülür. Dünya Sağlık Örgütü 165.000 Amerikalı erkeğin 2017 yılında bu durumla yeni teşhis edileceğini tahmin etmektedir. Türkiye’de ise bu vaka sayısı her yıl 50.000 kişi olarak açıklanmıştır.

Prostat, bir erkeğin alt karnında bulunan küçük bir bezdir. Mesane altında bulunur ve üretra etrafındadır. Prostat hormonu testosteron hormonu ile düzenlenir ve semen olarak da bilinen seminal sıvı üretir. Semen, boşalma sırasında idrar yolundan çıkan sperm içeren maddedir. Prostatta anormal, habis bir hücre büyümesi (tümör olarak adlandırılır) oluştuğunda buna prostat kanseri denir. Bu kanser vücudun diğer alanlarına da yayılabilir. Bu vakalarda, kanser prostattan gelen hücrelerden oluştuğundan prostat kanseri olarak adlandırılır.

Prostat kanseri türleri
Çoğu prostat kanseri vakası adenokarsinoma bilimsel adı verilen bir kanser türüdür. Bu, bezin dokusunda büyüyen, örneğin prostat bezi gibi bir kanserdir. Prostat kanseri de büyüdükçe kategorize edilir. İki büyüme çeşidi vardır:

1) Hızlı büyüyen
2) Yavaş büyüyen
Agresif olmayan prostat kanseri ile tümör büyümez veya zamanla çok az büyür. Agresif prostat kanseri ile tümör hızla büyür ve kemik gibi vücudun diğer alanlarına yayılabilir.

Prostat kanserinin nedenleri ve risk faktörleri
Prostat kanseri için bilinen bir sebep yoktur. Tüm kanserler gibi, bunun nedeni bir aile geni geçmişi veya belirli kimyasallara maruz kalma gibi birçok şeyden kaynaklanabilir. Tahrik faktörü ne olursa olsun, prostatta hücre mutasyonları ve kontrolsüz hücre büyümesine yol açar.

Kimler risk altında?
Prostat kanseri herhangi bir erkekte ortaya çıkabilirken, bazı faktörler hastalığa yakalanma riskini artırır. Bu risk faktörleri şunlardır; Yaşlılık, ailede prostat kanseri olanlar, bazı etnik köken veya ırk, şişmanlık, genetik değişiklikler.
Yaşadığınız yer prostat kanseri riskinizde de rol oynayabilir.

Prostat kanseri yaşı
Yukarıda belirtildiği gibi, yaş prostat kanseri için birincil bir risk faktörüdür. Hastalık en sık 65 yaş üstü erkeklerde görülür. Aslında, Prostat Kanseri Vakfı’na göre, 40 yaşın altındaki 10.000 kişiden yalnızca 1’i prostat kanserine yakalanmaktadır. Bununla birlikte, bu sayı 60-69 yaş arasındaki erkekler için 14’te 1’e yükseliyor.

Prostat kanseri belirtileri
Bazı prostat kanseri formları saldırgan değildir, bu nedenle herhangi bir belirti olmayabilir. Bununla birlikte, ileri prostat kanseri genellikle semptomlara neden olur. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Prostat kanserinin bazı semptomları diğer durumlardan kaynaklanabilir, bu nedenle muayene gerekir. Prostat kanseri belirtileri idrar sorunları, cinsel sorunlar, ağrı ve uyuşukluk içerebilir.

Prostat Kanseri Nedir? Sebepleri ve Tedavi YöntemleriÜriner problemler
Üriner sorunlar yaygın bir semptomdur çünkü prostat mesanenin altında bulunur ve üretranın çevresini sarar. Bu lokasyon nedeniyle prostatta bir tümör büyüyorsa, mesane veya üretra üzerine baskı yapabilir ve sorunlara neden olabilir. Üriner problemler şunlardır; sık idrara çıkma ihtiyacı, normalden yavaş olan bir akış, idrar sırasında kanama, cinsel sorunlar prostat kanseri semptomu olabilir. İktidarsızlık olarak da adlandırılan bu durum, size bir ereksiyon elde edememeyi ve tutmamayı sağlar. Boşalmadan sonra semende kan da prostat kanseri semptomları olabilir.

Ağrı ve uyuşma
Kanser, ilk ortaya çıktıktan sonra vücudun diğer alanlarına yayılmış kanserdir. Prostat kanseri metastaz yaparken, genellikle kemiklere yayılır. Bu, şu bölgelerde ağrıya neden olabilir: pelvik bölge, göğüs. Kanser hızlı yayılırsa, bacaklarınızda ve mesanenizdeki hissi kaybedebilirsiniz.

Erken prostat kanseri belirtileri
Yukarıdaki belirtilerin herhangi biri, prostat kanseri olduğunuzun ilk belirtisi olabilse de, üriner semptomların diğer belirtilerden daha erken ortaya çıkması daha olasıdır. Bu semptomların çoğunun kanser olmayan diğer durumlardan kaynaklanabileceğini akılda tutmak önemlidir. Bu koşullar prostatiti içerir. Dolayısıyla, sahip olabileceğiniz herhangi bir belirti üzerinde sekmeleri tutmanız önem taşımaktadır. Buna göre, bu koşullardan hiçbiri idrarda kan görünmesine neden olmaz. Bu belirtiye sahipseniz, derhal doktorunuzu arayın. İdrardaki kan, kanserden başka bir şeyden kaynaklanıyor olabilir, ancak mümkün olan en kısa sürede tanı konması çok önemlidir.

Prostat Kanseri Nedir? Sebepleri ve Tedavi YöntemleriProstat kanseri taraması ve teşhisi
Prostat kanseri taraması genellikle kişisel tercihlere bağlıdır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından belirtildiği gibi çoğu prostat kanseri yavaş yavaş büyür ve sağlık problemlerine neden olmaz. Ayrıca, taramanın bir parçası olabilen prostata özgü testin sonuçları, kanserin yanlış teşhis edilmesine neden olabilir. Bu nedenlerden ötürü, tarama, gereksiz endişeye ve gereksiz tedaviye neden olabilir.

Tarama önerileri
Yaşlandıkça erkeklere tarama önerileri getirilmektedir. Yıllık süreçler sırasında doktorlar belirli yaştaki insanlarla prostat kanseri taramasının avantaj ve dezavantajları hakkında konuşmalarını öneriyorlar.

Teşhis araçları
Prostat kanseri taramasının sizin için iyi bir seçim olduğuna siz ve doktorunuz karar verirse, doktorunuz büyük olasılıkla fiziksel bir muayene yapacak ve sağlık geçmişinizi araştıracaktır.

PSA testi
PSA kan testi, kandaki prostata özgü antijen miktarını denetler. Seviyeler yüksekse, bu prostat kanseri olduğunuz anlamına gelebilir. Bununla birlikte, kanınızda yüksek miktarda PSA bulmanıza neden birçok nedenden dolayı, test sonuçları yanlış teşhis ve gereksiz tedaviye neden olabilir. PSA kan testi yaptırmayı düşünmeden önce, riskler ve faydalar hakkında doktorunuzla konuşun.

Gleason ölçeği
Prostat biyopsiniz varsa, bir Gleason skoru alırsınız. Patologlar bu skoru prostat kanseri hücrelerinin cinsiyetini sınıflandırmak için kullanırlar. Sınıf, anormal hücrelerin kansere ne kadar benzediğini ve büyümelerinin ne kadar agresif olduğu anlamına gelir. Gleason skoru altıdan düşükse, hücreleriniz kanser işareti göstermez, bu nedenle riskiniz düşüktür. Skorunuz yedi veya üstü ise, doktorunuz muhtemelen hücrelerinizi değerlendirmek için skorunuza ve PSA seviyenize bakacaktır.

Prostat Kanseri Aşamaları
Doktorunuz muhtemelen prostat kanserinin evresini belirlemenize yardımcı olması için PSA testinizden ve Gleason skorunuzdan alınan sonuçları kullanacaktır. Sonuçlar, kanserinizin ne kadar gelişmiş olduğunu gösterir. Bu bilgi doktorunuza tedavinizi planlamanıza yardımcı olur.

Prostat kanseri tedavisi
Doktorunuz yaşınıza, sağlık durumunuza ve kanserinizin evresine göre kanseriniz için uygun bir tedavi planı geliştirir. Kanser saldırgan değilse, doktorunuz aktif gözetim olarak da bilinen bekçi bekletmeyi önerebilir. Bu, tedaviyi ertelersiniz, ancak kanseri izlemek için doktorunuzla düzenli olarak kontrole sahip olmanız anlamına gelir. Kanser çok yüksek seviyede ve metastaz yapmışsa, kemiklere yayılma durumu vardır. Kemik metastazları için yukarıdaki tedaviler diğerlerine ek olarak kullanılabilir.

Prostat kanseri yaşam oranı
Prostat kanseri erken teşhis edilirse ve orijinal tümörden yayılmazsa, görünüm genelde iyidir. Erken teşhis ve tedavi olumlu bir sonuç için anahtardır. Bununla birlikte, kanser ilerledikçe prostatın dışına çıkarsa, bu durum görünümüü de etkiler.

Prostat kanseri önleme
Prostat kanseri için, yaş gibi, kontrol edemediğiniz bazı risk faktörleri vardır. Ancak kontrol edebileceğiniz diğer durumlar vardır. Örneğin, sigarayı bırakmak, araştırma gibi prostat kanseri riskinizi azaltabilir. Diyet ve egzersiz, prostat kanseri riskinizi etkileyebilecek önemli faktörlerdir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku