Banyo yaparken suyun derecesi çok önemlidir. Özellikle sıcak suyun vücuda verdiği zararlar mevcuttur. Bu zararların başında ciltte oluşturduğu kuruluktur. Cildin sıcak suyla sık sık teması cildi kurutur. Bu kuruluk önce yüzde sonra kollarda ve bacaklarda görülmeye başlar. Eğer nemlendirici ile bu bölgeler nemlendirilmez ise pul pul dökülmeler görülür. Sıcak su ile ciltteki yağ tabakası yok olur ve cilt kurur. Bu durum basite alınacak bir durum değildir. Zamanla egzama, sedef gibi cilt hastalıkları ortaya çıkar.
Sıcak su özellikle ileri yaşlardaki insanlara, beyin ve sinir sistemi hastalıkları olanlara, kalp, tansiyon hastalıkları olanlar için risktir. Çünkü sıcak suya vücut tepki verebilir. Eğer sıcak su ile banyo yaparken çarpıntı, göz kararması olursa hemen banyodan çıkılmalıdır.
Yemek yedikten sonra da banyo yapılması doğru değildir. Özellikle de sıcak su ile banyo yapılması çok yanlıştır. Bunun sebebi de yemek yendiği zaman vücutta kan basıncı artar, kan şekeri yükselir, mide genişler ve banyoda sıcak suyun etkisiyle çarpıntı, fenalaşma hatta baygınlık meydana gelir. Böyle bir durumda ya ılık su ile banyoya devam edilmeli ya da banyodan acilen çıkılmalıdır.
Erkeklerin sıcak su ile banyo yapması spermlerin zarar görmesine sebep olur. Çünkü spermler vücut sıcaklığından zarar görür ve vücudun dışındadır. Banyo sırasında yumurtalıklar sıcak sudan olumsuz etkilenmiş olur. Hatta kısırlığa sebep olur.
Kadınların adet döneminde sıcak su ile banyo yapması adet kanamalarını artırabilir. Bu yüzden bu dönemde sıcak su ile yıkanmak zararlıdır.
Sıcak su ile banyo yapıldıktan sonra kollarda, bacaklarda ve saç diplerinde kaşıntılar başlar. Bunun sebebi sıcak su ile kılcal damarların genleşmesidir.
Sıcak su vücut ısısının aniden yükselmesine sebep olur. Bu da vücut için sakıncalıdır.
Sıcak su saç diplerine de zarar verir ve saç dökülmelerine sebebiyet verir.
Sıcak su aniden vücuda temas ettiğinde ciltte tahrişler, kızarıklar da ortaya çıkar.
Sıcak su ile banyo yapıp cilde ve vücuda zarar vermek yerine ılık su ile banyo tercih edilmelidir. Banyodan sonra cilt yapısına uygun nemlendiriciler ile cilt nemlendirilir.
Kış aylarında 40 ile 42 derece sıcaklık yeterli olurken yaz aylarında ise daha düşük derecelerde yıkanılır.
Yazar: Serpil Altunyay