Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Baş Bölgesindeki Karıncalanma Neden Olur?

2 31.294

Bir kişi baş bölgesinde karıncalanma hissi yaşadığında, genellikle parestezi yaşar. Parestezi, bir sinir hasar gördüğünde veya uzun süre basınç altında kaldığında oluşur. Örneğin, kişi, bütün gece uyuduğu için karıncalanma, topallama kolu ile uyanabilir. Çoğu durumda, karıncalanma hızla kaybolur ve kalıcı bir etkisi yoktur. Ayrıca kişi başında karıncalanma veya kafa parestezisi yaşayabilir. Bu duyu ile ilgili olsa da, kafa parestezisinin birçok olası nedeni kalıcı hasara neden olmamaktadır. Ne zaman bir doktora görüneceğinin yanı sıra kafadaki karıncalanma nedenleri hakkında aşağıda bilgiler verilmiştir:

Sinüs ve Solunum Yolu Enfeksiyonları

Baş Bölgesindeki Karıncalanma Neden Olur?Sinüs enfeksiyonları, soğuk algınlığı, kızarma ve diğer enfeksiyonlar kişinin sinüslerinin tahriş olmasına ve iltihaplanmasına neden olmaktadır. Sinüsler büyüdükçe çevredeki sinirlere baskı uygulayabilirler. Bu olduğunda, kafa parestezisini tetikleyebilir. Reçetesiz satılan soğuk algınlığı ilaçları, sıcak kompresler veya buhar, iltihaplanmayı azaltır ve sinirler üzerindeki baskıyı hafifletir. Basınç bırakıldığında, karıncalanma hissi muhtemelen çözülecektir.

Kaygı veya Stres

Bir kişi endişeli hissettiğinde veya çok fazla stres altındaysa, kafasında karıncalanma hissi hissedebilir. Stres norepinefrin ve diğer hormonların salgılanmasını tetikler. Bunlar kan akışını vücudun en çok ihtiyacı olan bölgelerine yönlendirmekle sorumludur. Sonuç olarak, kafaya fazladan kan gönderilir ve bu da bir kişinin karıncalanma hissi duymasına neden olabilir.

Baş Ağrısı ve Migren

Diğer karıncalanma nedenleri arasında belli baş ağrısı ve migren tipleri bulunur. Küme, göz yorgunluğu ve gerginlik baş ağrıları, basınç ve kan akışının değişmesinden dolayı kafada karıncalanma hissini tetikleyebilir. Bir migren bölümünden önce bir migren havası oluşabilir. Karıncalanma hissi, migren auralarının ortak bir parçasıdır.

Diyabet

Diyabetli bir kişi tedavi almazsa, sinir hasarına neden olabilir. Diyabet, vücut insülin üretemediğinde veya doğru kullanamadığında ortaya çıkar. İnsülin kandaki şekeri işlemekten sorumludur. Yeterli insülin olmadığında, bir kişinin kan şekeri seviyeleri çok yükselebilir ve çeşitli belirtilere neden olabilir. Tedavi olmadan, diyabet sinir hasarına yol açabilir. Diyabetli kişiler, ayaklar gibi dış ekstremitelerde sinir hasarı yaşarlar. Ancak, insanların karıncalanma kaynağı olabilecek yüz ve kafada sinir hasarı görmeleri mümkündür.

Madde Kötüye Kullanımı ve İlaçlar

Eğlence amaçlı uyuşturucu kullanan veya aşırı derecede içki kullanan bir kişi kafasında karıncalanma hissi yaşayabilir. Ek olarak, bazı reçeteli ilaçlar antikonvülsanlar ve kemoterapi ilaçları gibi karıncalanma hissine neden olabilir.

Kafa Yaralanmaları

Bir kişi başının arkasını yaralarsa, beynin içindeki sinirlere zarar verebilir. Sonuç olarak, kafa veya yüzde karıncalanma hissi hissedebilirler. Ayrıca, yüzdeki kasların çalışmadığı yüz felci de yaşayabilirler. Diğer kafa yaralanmaları, kafanın dış kısmındaki sinirlere zarar verebilir. Bu durumda, kişi etkilenen bölgelerde geçici olarak karıncalanma veya uyuşma hissi hissedebilir.

Multipl Skleroz

Neredeyse ABD’de 1 milyon kişi var multipl skleroz (MS) şikayeti bulunmaktadır. MS, vücudun bağışıklık sisteminin merkezi sinir sistemine saldırmasına neden olan ilerleyici bir durumdur. MS vücuttaki sinirlere zarar verebilir. Yüz veya kafadaki sinirlere zarar verirse, kişi o bölgede karıncalanma hissedebilir.

Basit Parsiyel Nöbetler

Basit parsiyel nöbetler epilepsili insanları etkileyebilir. Bir kişi basit bir kısmi nöbet geçirdiğinde, nöbet beynin sadece bir kısmında meydana geldiğinden bilincini kaybetmez. Bunun yerine, basit bir kısmi nöbet geçiren biri birkaç dakika süren uyuşukluk veya karıncalanma yaşayabilir. Karıncalanma kafa veya yüzün içinde olabilir.

Otoimmün Koşullar

Otoimmün koşullar, bir insan vücudunun parçalarına saldırır. Bazı durumlarda, otoimmün koşullar sinirlere ve çevresindeki dokulara saldırır. Bu durumda, bir kişi kafasında karıncalanma yaşayabilir. Kafada karıncalanmaya neden olabilecek bazı otoimmün durumlar şunları içerir:
• Romatoid artrit
• Fibromiyalji
• Lupus
• Sjögren sendromu
• Guillain-Barré sendromu

Oksipital Nevralji

Baş Bölgesindeki Karıncalanma Neden Olur?Başın her iki tarafında iki oksipital sinir akıyor. Boyundan başın üstüne kadar alnında dururlar. Bu sinirler, başın üstündeki ve arkasındaki duygu ve hislerden sorumludur. Bir şey ikisini de tahriş ederse, çekim ağrısına veya kafasında karıncalanma hissine neden olabilir. Oksipital nevralji, bu sinirleri tahriş edip karıncalanmaya neden olan bir durumdur.

Diğer Enfeksiyonlar

Yaygın olmasa da, bazı enfeksiyonlar kafada sinir hasarına neden olabilir, bu da karıncalanma hissine yol açabilir. Sinir hasarına neden olabilecek bazı bakteriyel veya viral enfeksiyonlar şunları içerir:
• Zona hastalığı
• HIV
• Hepatit C
• Ensefalit, beyinde iltihaplanmaya neden olan viral bir enfeksiyon
• Lyme hastalığı

İnme

Bir kişi beynine kan beslemesini kısa bir süre için kaybettiğinde inme meydana gelir. Kan kaybı, beyine zarar verebilecek oksijen kaybına neden olur. Bir inmenin belirtileri şunlardır:
• Fonksiyon kaybı
• Görüş problemleri
• Kafa da dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde karıncalanma veya uyuşma
• Karışıklık
• Yüzün bir tarafında sarkık

Trigeminal Nevralji

Trigeminal sinirler yüzün her iki tarafında da uzanır ve alnına, yanaklara, dişlere ve çeneye karşı his verir. Bazen, trigeminal sinir tahriş veya sıkıştırılabilir, bu da yüzde uyuşma veya karıncalanmalara neden olabilir.

Diğer Sebepler

Daha az yaygın olarak, bazı diğer koşullar bir insanın kafasında karıncalanma hissetmesine neden olabilir. Bunların bazıları iyi huyluyken, diğerleri potansiyel olarak tehlikelidir. Bu ek nedenler arasında şunlar bulunmaktadır:
• Beyin tümörü
• Boyun veya kafaya baskı yapan zayıf duruş
• Hipotiroidizm
• B-12 vitamini eksikliği
• Elektrolit dengesizliği
• Yüksek tansiyon
• Egzama gibi cilt hastalıkları

Ne Zaman Doktora Görünmelidir?

Baş Bölgesindeki Karıncalanma Neden Olur?Karıncalanma bir insanın hayatında aksamalara neden oluyorsa, doktordan tavsiye almalıdır. Bir kişinin kafasında karıncalanma yaşarsa, doktora görünmesi gerekmeyebilir. Karıncalanma hızlı bir şekilde gelir ve gider, soğuk veya başka bir akut enfeksiyonla ilişkilendirilirse veya baş ağrısı ile birlikte gelirse, tipik olarak tedavi edilmeden ortadan kalkar. Ancak, karıncalanma devam ederse veya bir kişinin hayatında kesintiye neden olursa, en kısa zamanda doktorlarıyla konuşmalıdırlar. İnme veya nöbet semptomları yaşayan herkes acil tıbbi yardım almalıdır. Bir kişi semptomları hakkında endişe duyduğunda, tam teşhisi için doktora başvurmak her zaman en iyisidir.
Çoğu durumda, kafada karıncalanma endişe için önemli bir neden değildir. Bununla birlikte, sorumlu olabilecek daha ciddi altta yatan koşullar olduğundan, kafasında kalıcı veya kronik karıncalanma yaşayan herkes doktora danışmalıdır.

Kaynakça:

nationalmssociety.org
ninds.nih.gov
ucsfhealth.org
foundationforpn.org

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. PaSa diyor

    Güzel açıklanmış, detaylıca. Tşk.

  2. sinem diyor

    çok güzel yazı olmuş emeğine sağlık

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku