Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Stres Nasıl Anlaşılır? Vücut Sinyalleri Nelerdir?

0 251

Stres başladığında anlamamak imkansız gibi görünüyor, bu duygu herkese tanıdık geliyor ve hayatın mevcut ritminde istediğimizden çok daha sık ortaya çıkıyor. Ama bu olay, bu kadar basit değil. Stres zaten çok alışılmış olduğu için, etkilerinin sağlığa zararlı hale geldiği anı kaçırmak kolaydır.

Başlangıçta, strese tepki olarak “açılan” mekanizmaların çalışması, vücudu korumayı ve kaynaklarını hızlı bir tepki için harekete geçirmeyi amaçlar. Ancak, yüksek kalp atış hızı ve kaslara kan akışının yanı sıra hızlı nefes alma, vücudu tehdit karşısında tetikte tutar. Bununla birlikte, tüm bu reaksiyonlar, normalden daha fazla miktarda kortizol üretimi ile birlikte, özellikle acil durumlar için tasarlanmıştır. Günümüzde stres günlük bir norm haline geldi. Pek çok insan buna o kadar alıştı ki, kaygı duygusu bile “sıradanlaştı”. Kısacası, daha sık hale gelen kortizol sıçramaları, artık vücuda zarar verir ve onu tehlikelerden korumaz. Bazı organ sistemleri de bu hormonu tetiklemeyi durdurur.Stres Nasıl Anlaşılır? Vücut Sinyalleri Nelerdir?

Stres, bağışıklık sistemini ılımlı bir şekilde uyarır, vücuttaki iltihabı bastırmasına yardımcı olur. Sorun, yalnızca stresin sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi değil, aynı zamanda farkına varılmasının giderek zorlaşmasıdır. Her zaman sadece hızlanan bir nabız ve bir endişe duygusu olmaktan uzaktır. Stresi tespit etmede yardım, ilk bakışta göründüğü gibi, stresle hiç bağlantılı olmayan vücudun tepkileri olabilir. “Stres en iyi başlangıçta fark edilir, aksi takdirde seviyesi artabilir, böylece ne iş, ne boş zaman, ne de günlük yaşamın diğer bileşenleri” herhangi bir neşe getiremez.

Stresi tanımlamak ve insanda gizli kalmasına izin vermemek önemlidir. Çünkü, stres durumunda vücuda genellikle fayda sağlayan şey zarar vermeye başlar. Bu nedenle, fiziksel aktivite genellikle vücudun strese karşı direncini arttırır, ancak aşırı stresle onu aşırı yüklemek kolaydır. Kortizol, kas ağrısına, aşırı antrenman hissine neden olan bir hormon yok edicidir. Ve kalbin daha aktif çalışmaya başlaması nedeniyle kana adrenalin akışı, bu gibi durumlarda daha yüksek kalp krizi riski taşır.

Kalpten bahsetmişken, bu durumda; stresi tanımladıktan sonra, mümkün olduğunca dış dünyadan soyutlamak (yani, stres faktörlerini bu şekilde ortadan kaldırmak) ve yüke odaklanmak, bunun için sevdiğiniz egzersizleri seçmek ve eğlence içeren aktiviteleri yapmak sağlıklıdır. Kuvvet antrenmanını kaldırabilir ve kardiyo ile değiştirebilir, germe veya miyofasyal gevşetme unsurları ekleyebilir veya yüzmeye gidebilirsiniz. Çünkü, suyun anti-stres özellikleri durumu iyileştirebilir. Böyle bir plana ek olarak, kadınlar, bu arada pasif eğitim olarak kabul edilen masaj gibi prosedürlerle yükü değiştirebilir. Çeşitlilik ekleyerek, rutinin ek stresinden kaçınırsınız. Beslenmede strese tepki farklı tepkiler olabilir. Aşırı kilo ile mücadele etmeyen kişiler genellikle iştahlarını kaybederler ve kilo vermeye çalışanların dopamin ve serotonin zevk hormonlarını üretmek için daha fazla “yemek” yemeleri, obeziteleri muhtemeldir.

Bir stres döneminde diyetin kalori içeriğini artırmak mümkündür, ancak “doğru” gıda pahasına; sağlıklı yağlar, proteinler ve yavaş karbonhidratlar yanlıştır. Bu da aşırı yememek ve “sağlıklı” besinlerle listede kalmak için öz kontrol gerektirecektir. Bu, kendinizi ve vücudunuzu desteklemeye yardımcı olur ve stresin etkilerini şiddetlendirmez. Bununla birlikte, vücudun buna tepki olarak verdiği sinyallerin hala çok az olduğu bir zamanda tezahürlerini izlemek ve kendinizi stresin nedenlerinden korumak daha da önemlidir.

Yazar: Bekir Bulut

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku