Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bilgi Teknolojisinde Bant Genişliği Nedir? Kullanım Teknikleri Nelerdir?

0 512

Bilgi Teknolojisinde Bant Genişliği Nedir? Kullanım Teknikleri Nelerdir?Telekomünikasyon sistemlerinde bant genişliği sıkıştırması belirli bir zaman aralığında belirli bir miktarda veri iletmek için gereken bant genişliğinin azaltılması veya belirli bir miktarda veri iletmek için gereken zaman aralığının azaltılması anlamına gelir. Bir ağ kablosunun veya cihazın toplamda maksimum aktarım hızı olarak da tanımlayabiliriz. Verilerin kablolu veya kablosuz bir bağlantı üzerinden ne kadar hızlı gönderilebileceğinin bir ölçüsüdür ve genellikle saniyede bit olarak ölçülür ve adlandırılır. Mevcut teknolojik altyapı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için internet hız testi işlemi speedcheck üzerinden gerçekleştirilebilir.

Örneğin, Bilgisayarınız, mobil cihazınız ya da tabeletiniz ile bir telefon hattı üzerinden ya da bir wifi ağı kullanarak internete bağlandığınızda, işletim sisteminiz “62 kbps’de bağlandı” mesajı gösterecektir. Bu da her saniyede en çok 62 kilobit veri aktarılması anlamına gelir. Bir bilgisayarın ya da diğer cihazların bant genişliği arttıkça, bilgi gönderip alma işlemi de o kadar hızlı gerçekleşecektir.

Bant genişliği sıkıştırma ihtiyacı
Günümüz teknoloji ortamında ortaya çıkan İnternet tabanlı uygulamaların hacmi hızla genişliyor ve geniş alan ağlarının doymuş olmasına (yetmemesine) neden oluyor. Ağlardaki bu gibi doyum, özellikle, kritik önem taşıyan verilerin akışı için Internet üzerinden trafikte ciddi performans sorunlarıyla sonuçlanıyor.

Yoğun veri trafiğinin oluşturduğu sorunun üstesinden gelmek için en belirgin çözüm satıcılardan daha fazla bant genişliği satın almak olmuştur. Bilgi Teknolojisi (BT) tabanlı firmalar, uygun olmayan bütçeler veya telekom pazarındaki kullanıcıların halen iyi kurulmadığı durumlarda internet trafiğini aşmak için bu çözümü pek uygun bulmazlar. Şebekelerin satın alınması ve muhafaza edilmesiyle ilgili toplam giderler genellikle şirketlerin toplam bütçelerinin yaklaşık % 20 ila % 30’unu oluşturur.

Bilgi teknolojisi kullanıcılarının düşünmesi gereken yönler
yukarıda bahsedilen faktörleri göz önünde bulundurarak bilgi teknolojileri firmalarının misyon kritik uygulamalarının etkin ve ekonomik bir şekilde desteklenebilmesini sağlamak için mevcut ağlarının optimizasyonuna (uyumlaştırma)odaklanması kaçınılmaz olmuştur. Bir IT (bilgi işlem) firmasının dikkate alması gereken yönler arasında, hizmet kalitesi (QoS), kenar bant genişliği sıkıştırma, sıkıştırmayı hedefleyen optimizasyon, önbelleğe alma ve trafik denetimi etkenleri sayılabilir.

Bilgi Teknolojisinde Bant Genişliği Nedir? Kullanım Teknikleri Nelerdir?Başlıca bant genişliği sıkıştırma teknikleri
BCO olarak da anılan bant genişliği sıkıştırma ve optimizasyonun amacına ulaşması için çeşitli teknikler tasarlanmıştır. Önbellekleme adı verilen, geçici olarak tekrar tekrar görünen kayıt yöntemini içeren bir yöntem, web tabanlı içerikler için yararlı olabilir. Hizmet kalitesi (QoS) tekniği, kritik öneme sahip uygulamalara diğer uygulamaların maliyetiyle öncelik verilebilir.

Yapılandırması kolay BCO cihazları, mevcut bant genişliğini maksimize etmede de yararlıdır. Bazı yönlendirici sıkıştırma yöntemleri yüksek CPU yükü gerektirir, bu nedenle dezavantajlı oldukları görülmüştür.

https://www.speedcheck.org/tr/ ile internet altyapısı hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bilgi Teknolojisinde Bant Genişliği Nedir? Kullanım Teknikleri Nelerdir?Bilgi teknolojisi kuruluşları için hangi bant genişliği sıkıştırma teknikleri gerçekleştirilir?
Bant genişliği sıkıştırmasının faydaları aşağıda listelenmiştir:Genel ağ kapasitesi çok verimli bir şekilde artar ve ağ trafiğinde % 80’e varan bir azalma sağlanır. Şebeke bant genişliği, mevcut uygulamaların performansını artırmak için olduğu gibi yeni uygulamaların da kolaylıkla sunulabilmesi için serbest bırakılmıştır. Bant genişliği sıkıştırma tekniklerini kullanan Bilgi teknolojileri de bu sayede organizasyonlarının sık ağ yükseltmeleri durumunu da ortadan kaldırır.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku