Bir böbrek enfeksiyonu veya piyelonefrit, bakterilerin veya bir virüsün neden olabileceği bir üriner sistem enfeksiyonu türüdür. Genellikle idrar yolu veya mesanede başlar ve daha sonra bir veya daha fazla böbreğe gider. Bir böbrek enfeksiyonu tıbbi müdahale gerektirir. Tedavi edilmediği takdirde, bakteriler kan dolaşımı yoluyla vücuda yayıldığı için kalıcı böbrek hasarı veya hayati tehlike yaratan bir sistemik Bir böbrek enfeksiyonu, bakteriler veya bir virüs, bir enfeksiyona neden olan böbreklere gittiğinde ortaya çıkan akut bir durumdur. Böbrekler, atıkları kandan temizlemek ve idrar yapmak için tasarlanmıştır. Üreterler bu idrarı böbreklerden idrara çıkana kadar saklandığı mesaneye taşırlar.
Bir enfeksiyon mesanede, üreterde veya böbreklerde kök saldığında, idrar yolu enfeksiyonuna bile neden olabilir. İdrar yolu böbrekler, mesane ve üreterlerden oluşur. Böbrekler sıvı dengesi, elektrolit seviyeleri , atık giderme, kan basıncı ve kırmızı kan hücresi sayımlarının düzenlenmesi gibi çeşitli hayati işlevlerden sorumludur. Böbrekler, her gün yaklaşık 150 litre kan temizleyerek bunu yaparlar. Üreterler, idrarı böbreklerden mesaneye taşıyan ince tüplerdir. Mesane idrarı her seferinde 1,5 ile 2 bardak arasında depolar. Mesane kapasiteye ulaştığında, idrara çıkmanız gereken sinyaller beyne gönderilir.
Johns Hopkins Hastanesi’nde Brady Ürolojisi’ne göre iki farklı tipte böbrek enfeksiyonu vardır: ( 8 )
Komplike Olmayan Akut Piyelonefrit : İsmiyle belirtildiği gibi, bu tip komplikasyonsuzdur ve sepsis kanıtı olmaksızın klinik olarak stabil olarak sınıflandırılır.
Komplike Akut Piyelonefrit: Eğer bu tipte bir rahatsızlığınız varsa, oldukça hastasınız ya da birlikte yaşanmış bir durumunuz olabilir ve büyük olasılıkla tedavi için hastaneye yatış gerektirecektir.
Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri
Erkek ve kadınlarda böbrek enfeksiyonu semptomları genellikle benzerdir ve şunları içerebilir:
Ateş
Titreme
Sırt ağrısı
Yan taraflarda ağrılar
Kasık ağrısı
Karın ağrısı
Sık idrara çıkma
İdrar yapmaya güçlü, kalıcı dürtüler
İdrar yaparken yanma hissi veya ağrı
Mide bulantısı
Kusma
Hematüri, idrarda pus veya kan varlığı
İdrarın çok kötü kokması ya da renginin bulanık olması
İshal
Yaşlı erişkinlerde böbrek enfeksiyonlarının belirtileri yukarıda belirtilen ortak belirtilerle birlikte olmayabilir. Bunun yerine, kafa karışıklığı, halüsinasyonlar ve karakteristik olmayan iç içe geçmiş konuşma gibi bilişsel konular tek dışsal işaretler olabilir. Benzer şekilde, 2 yaşın altındaki çocuklarda böbrek enfeksiyonlarının bulguları sadece yüksek ateşle ortaya çıkabilir.
Özel bir not olarak, sırt ağrısı, bulantı ve kusma, sık idrara çıkma, ateş ve üşüme ve böbrek rahatsızlığı gibi böbrek enfeksiyonu semptomları yaşayan erkeklerde böbrek enfeksiyonu yerine prostatit olabilir . Semptomlar benzerdir ve prostatit mesane enfeksiyonu ile birlikte olabilir. Doğru bir teşhis ve tedavi için doktorunuza bakın.
Böbrek Enfeksiyonlarının Nedenleri ve Risk Faktörleri
Böbrek Enfeksiyonunun Başlıca Nedenleri
E. Coli genellikle ilk enfeksiyona neden olan bakterilerdir.
Üreter yoluyla böbreklere yayılan mesane enfeksiyonu
Kan dolaşımı yoluyla böbreklere yayılan vücudun başka yerlerinde bulunan bakteriyel enfeksiyon
Böbrek ameliyatı
İdrar yolu tıkanıklığı: Bir böbrek taşı gibi idrar yolu tıkanması veya idrar akışını yavaşlatan başka bir şey, böbrek enfeksiyonuna neden olabilir.
Böbrek Enfeksiyonları İçin Risk Faktörleri
Kadın olmak: Anatomik olarak, üretra kadınlarda daha kısadır, bu da bakterilerin vücudun dışından mesaneye gitmesini kolaylaştırır. Zorluğa ek olarak vajinanın ve anüsün idrar yoluna yakın olması, mesaneyi istila etmek için bakteriler için daha fazla fırsat yaratır.
Hamilelik: Kadın olmaktan bile daha büyük bir risktir, bir kadının gebe olması durumunda, bebek üreterlere baskı uyguladığı ve idrar akışını engelleyebildiği veya yavaşlattığı için daha yüksek bir risk altındadır.
Prostat büyümesi
Diyabet
HIV / AIDS
Zayıf bağışıklık sistemi
İdrar sondası kullanma
Vezikoüreteral reflü, idrarın yanlış şekilde akmasına neden olan bir durum
Böbrek Enfeksiyonlarında Tanı ve Tedavi
Böbrek Enfeksiyonlarının Tanısı
Böbrek enfeksiyonu teşhisi genellikle idrar örneği testi ve kan testi gerektirir. İdrar numunesi, idrarda bulunan bakterileri, kanı veya irini açığa çıkarabilir ve kan örneği enfeksiyonun kan dolaşımına yayıldığını gösterebilir. Bazı durumlarda, bir CT taraması, ultrason veya özel bir X-ışını gerekli olabilir. Tekrarlayan böbrek enfeksiyonları yaşıyorsanız, bir nefrolog veya ürolog olan doktora danışmanız gerekebilir. Erkeklerde böbrek enfeksiyonunu teşhis etmek için dijital rektal muayene gerekebilir.
Böbrek Enfeksiyonu İçin Konvansiyonel Tedavi
Komplike olmayan akut piyelonefrit için böbrek ağrısı ve enfeksiyon tedavisi genellikle antibiyotik içerir. Tip ve dozlama, idrar örneği testinde bulunan bakteri tipine bağlı olacaktır.
Komplike akut pyelonefrit için, hastaneye yatış yapılması gerekecektir. Tedavi, mevcut herhangi bir nedenin yanında mevcut olan komplikasyonlara bağlı olacaktır. Enfeksiyon kan dolaşımına yayılmışsa, intravenöz olarak uygulanan antibiyotikler ve sıvılar gerekebilir.
Böbrek enfeksiyonu yapısal bir blok veya vezikoüreteral reflü sonucu oluşursa, cerrahi gerekebilir. Tedaviden sonra, enfeksiyonun giderildiğinden emin olmak için idrarınız ve kanınız tekrar test edilmelidir.
Böbrek Enfeksiyonunu Önlemek İçin 10 Öneri
Bazı yaşam tarzı değişiklikleri böbrek enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir:
Bol bol sıvı tüketin.
Sık Sık banyo yapmak yerine az banyo yapıp sık sık duş alın
Gerektiğinde idrara çıkın, BEKLEMEYİN!
Dişiler, bakterilerin yayılmasını önlemek için önden arkaya doğru silinmelidir.
Cinsel bölgeyi cinsel ilişki öncesi ve sonrası temizleyin.
Mesanenizi cinsel ilişki yaptıktan sonra boşaltın.
Kadın hijyen spreylerini kullanmayın.
Sıkı kıyafetlerden kaçınarak mümkün olduğu kadar kuru kalınız.
Gevşek giysiler ve pamuklu iç çamaşırı giyin.
Diyetinizdeki lifleri artırarak kabızlığı tedavi edin.
Böbrek Enfeksiyonu Tehlikeleri
Şiddetli bir böbrek enfeksiyonu veya karmaşık bir hasta için hastaneye yatış ve antibiyotik gerektirebilir. Semptomlarınız kötüleşirse veya değişirse veya önemli böbrek ağrısı yaşıyorsanız tıbbi yardım almayı geciktirmeyin.
Tedavi edilmediği takdirde, böbrek enfeksiyonları yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir:
Hematüri
Kronik böbrek hastalığı
Yüksek tansiyon
Böbrek yetmezliği
Septisemi (kan zehirlenmesi)
Gebelik komplikasyonları
Amfizemöz piyelonefrit (EPN) – böbreğin dokularının çok hızlı bir şekilde yok edildiği çok nadir ve potansiyel olarak ölümcül bir komplikasyondur.
Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri Hakkında Önemli Noktalar
Böbrek enfeksiyonları kadınlar için nispeten yaygındır, erkekler için daha azdır.
Hamilelik, idrar yolu tıkanıklığı, genişlemiş prostat, HIV / AIDS, diyabet, zayıflamış bağışıklık sistemi ve immünsüpresanların kullanılması böbrek enfeksiyonu riskinizi artırabilir.
Yaygın böbrek enfeksiyonu semptomları, idrarınızı yaparken yanma, üşüme, sırt, yan ya da kasık ağrısı, karın ağrısı, sık idrara çıkma, idrarınızda bulanıklık ya da kan içerir. Yaşlılarda ve küçük çocuklarda böbrek enfeksiyonu belirtileri farklı olabilir.
Komplike olmayan böbrek enfeksiyonları için geleneksel tedavi antibiyotiktir. Komplike böbrek enfeksiyonları için, özellikle sepsis olursa, hastaneye yatış gerekebilir. Tedavi edilmeyen, yaşamı tehdit eden komplikasyonlar mümkündür.
Böbrek enfeksiyonları için ev ilaçları semptomları tedavi etmeye yardımcı olur ve yaşam tarzı değişiklikleri böbrek enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri İçin 5 Ev Uygulaması
1. Isıyı uygulayın. Karın ağrısı veya sırt ağrısı mevcut olduğunda 20 dakikalık seanslarla bir ısıtma yastığı kullanın.
2. Nane Esansiyel Yağı. Karın ağrısını hafifletmek için günde 50 miligram yüksek kaliteli nane yağını alın. Tamamlayıcı olarak, 6 ile 8 damla nane esansiyel yağını bir hindistancevizi yağı veya badem yağı ile bir çay kaşığı ile karıştırın ve ağrılı bölgelere masaj yapın.
3. Dinlendirici Uyku. Biraz uyuyun ve kalsiyum ve magnezyum, kediotu kökü gibi doğal uyku yardımcıları kullanarak dinlenin.
4. Daha Fazla Su İçirin. Her gün en az 2 – 2,5 kilogram su içmeye çalışın ve hidratlı kalmak için doğal bitkisel çaylarla takviye edin.
5. C vitamini takviyesi. Her gün bir böbrek enfeksiyonu ile savaşırken 1,000 miligram C vitamini alın. Şekersizleştirilmiş kızılcık suyu içilmesi, idrarı asitleştirerek bakterilere daha az misafirperver hale gelmesine yardımcı olabilir.
Kaynakça:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-infection/symptoms-causes/syc-20353387
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-infection-pyelonephritis/symptoms-causes
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/kidney-infections-symptoms-and-treatments#1
https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/kidney-(renal)-infection-pyelonephritis
http://bradyurology.blogspot.com/2014/06/urinary-tract-infections-of-kidney.html
https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/kidney-(renal)-infection-pyelonephritis/
Yazar: Yunus Yeşilmen