Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Boşanma Kararı Çocuğa Söylenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

0 291

Boşanma kararının çocuğa anlatılması anne-babalar için çok zor bir süreçtir. Ancak çocuğun psikolojisi ve ileri yaşamı için, boşanmanın çocuğa nasıl anlatıldığı çok önemlidir. Çocuğun zaten anne ve babasının ayrılmasının verdiği üzüntü üzerine, farklı anlatımlarla tekrar üzüntü katmanız onun sağlığı açısından hiç uygun olmayacaktır. Tabi evliliğinizi de sadece çocuğunuz üzülmesin diye zorla sürdüremezsiniz. Bu durumda da çocuğunuz huzursuz bir aile ortamında psikolojisi bozuk bir birey olarak yetişecektir. Bu nedenle ayrılma kararını çocuğunuza söylerken neyi söylemeniz ve neyi söylememeniz gerektiğini iyi bilmeniz gerekmektedir.Boşanma Kararı Çocuğa Söylenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

– Anne ve babanın söylemlerinin ortak olması çok önemlidir. Boşanma kararının birlikte anlatılması önemlidir, uzmanlar bu yolun tercih edilmesini önermektedirler. Çocuğa boşanma konusu ayrı ayrı anlatılsa bile, her iki ebeveyn de birbirlerinden haberdar bir şekilde konuşma yapmalıdır. Çok detaylı bilgiler vermek yerine ” Yavrum biz artık eskisi gibi anlaşamıyoruz. Kavga etmek de istemiyoruz.” gibi cümleler kurabilirsiniz.

– Çocuk, anne baba kendisine bu kararı açıklandığında, kaygılanmaya başlar. Hayatının nasıl değişeceği konusundaki belirsizlik kafasını kurcalar. Bu nedenle anne babanın çocuğa hayatında nasıl değişiklikler olacağını ve nelerin aynı şekilde devam edeceği konusunda açıklama yapması en sağlıklısıdır. Bu konuşmayı yaparken somut örnekler vermeye çalışırsanız, çocuğun kafası karışmaz ve durumu daha kolay anlamlandırır.

– Kararınız ve bu kararın sonuçları konusunda açık ve net olun. Yoğun bir endişe içerisinde olan çocuğunuza boşanma konusunda kesin bilgiler vermelisiniz. Çocuğun boşanma sonrası süreçte nasıl yaşayacağı konusunda değişebilecek bir durum söz konusu ise, durum netleşinceye kadar çocuğunuza kesin bilgi vermeyin. Çünkü boşanma sonrasında babası ile yaşayacağını söylediğiniz çocuk kendini bu duruma hazırlamaya çalışırken ona birden bire bu kararın değiştiğini ve annesiyle yaşayacağını söylerseniz, çocuk içinden çıkamayacağı bir bocalama sürecine girebilir. Bu nedenle çocuğunuzla özellikle yaşamı ve yaşam alanı konusundaki değişikliklerle ilgili konuşmak için, sizin de çocuğunuzun da bu konuşmaya hazır olmasını beklemelisiniz.

– Yapılan açıklamada anne-baba asla birbirlerini suçlamamalıdır. “Annenin yüzünden ayrılıyoruz.”, “Baban böyle olmasını istedi” gibi cümleler kurmamaya özen göstermelisiniz. Bu tür söylemler çocuğu taraf tutmaya iter. Çocuk için bu çok ağır bir sorumluluktur. Bu nedenle konuşurken karşı tarafı kötülememeye dikkat etmelisiniz. Boşanma sonrasında da anne-baba, çocuğu arada laf taşıyan bir mesaj ileticisi durumuna sokmamalıdırlar.

– Velayetle ilgili konulara çocuğu dahil etmemelisiniz. Çünkü çocuklar anne ya da babaları arasında bir tercih yapmayı asla istemezler. Bu yüzden çocuğa ” Annenle mi kalmak istersin, babanla mı?” gibi, onu tercih yapmaya zorlayacak sorular sorulmamalıdır. Unutmayın ki boşanmak da onun tercihi değildi. Ancak bu karar açıklandığında çocuğa, “Okula giderken annenle, tatil günlerinde babanla kalacaksın.” şeklinde bir açıklama yapılabilir. Çocuğunuz yetişkinse bu konuda sorular sorabilir, böyle bir durumda velayetin sadece yasal bir öncelik anlamına geldiğini ve bu konuyu anne-baba olarak sizlerin takip etmesi gerektiğini ona anlatabilirsiniz.Boşanma Kararı Çocuğa Söylenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

– Çocukların, ailedeki boşanma sürecinden haberdar ve bu duruma dahil olmuş akrabalarla olan ilişkilerine dikkat edilmelidir. Çocuğu yanlış etkileyecek, onun duymaması gereken şeyleri patavatsızca söyleyebilecek kişilerle görüştürülmemesi bu süreçte doğru bir davranış olacaktır. Ancak çocuğa destek olabilecek, ne olursa olsun anne ve babasının onu sevdiğini ifade edebilecek kişilerle iletişiminde bir sakınca bulunmamaktadır. Hatta çocuğun durumu kabullenmesi ve kafasındaki soru işaretlerinin yok olabilmesi için, bilinçli bir aile bireyinden bu konuda yardım alınabilir.

Ailesi Boşanma Sürecinde Olan Çocuğun Genel Psikolojisi Nasıldır? Ailesinde Boşanma Yaşanan Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır?

Boşanma süreci çocuğa anlatılırken çocuğun yaşı, gelişimi ve psikolojik durumu göz önünde bulundurularak konuşma yapılmalıdır. Özellikle yaşı küçük çocuklar boşanma olayını tam olarak kafalarına oturtamazlar. Ancak bu durumdan en çok etkilenen de onlardır. Onlar olaylara kendi hisleri ile bakarlar. Bu nedenle boşanmaya kendilerinin sebep olduğunu düşünebilirler. Bu nedenle çocuğa boşanmaya onun sebep olmadığı, onun hiç bir davranışının boşanmaya sebep olamayacağını anlatmak gerekmektedir. Aksi halde çocuk suçluluk psikolojisi içerisinde daha fazla acı çeker.

Çocuklar anne ve babalarını her zaman bir arada ve mutlu görmek isterler. Bu nedenle ailesi boşanma sürecindeki çocuklar. Evden anne ya da babanın ayrılması durumunda içten içe evden ayrılan ayrılan ebeveynin geri döneceğini düşünür ve doğal olarak böyle olmasını ister. Hatta bu konuda kendi kendi kendilerine çözümler bulmaya çalışabilirler. Terk edilme korkusu ve kaygısı içerisinde yaşayan bu çocuklar, güven duygusuna ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle çocuğa terk edilmediği anne ve babasını her zaman görebileceği bu durumun annelikten ya da babalıktan vazgeçmek olmadığını, her zaman onun annesi ve babası olarak kalacağınızı hissettirmeniz gerekmektedir.

Anne babası boşanacak durumda olan çocuk bu durumun utanç verici olduğunu düşünebilir. Bu durumu arkadaşlarıyla paylaşmak isteyebilirler. Dünyada yalnızca kendi anne babasının ayrıldığını düşünebilen çocuğa, evlilik kadar ayrılığın da doğal olduğu somut örneklerle anlatılmalıdır. Çocuk yalnızca kendini anne babasının ayrıldığı düşüncesinden uygun bir dille uzaklaştırılabilir.

– Tıpkı aileden birinin ölümü ya da çok sevilen bir aile bireyinden uzun süre ayrı kalınması sürecinde olduğu gibi çocuklar ayrılık sonrası yas sürecine girerler. Bu durumdaki çocuklar yaşlarına ve olaydan etkilenme durumlarına göre, inkar,suçluluk, yalnızlık, içe kapanma, öfkelenme, anne baba ile pazarlık etme, aşırı bir üzüntü içerisinde olma gibi davranışlar gösterebilirler. Aile bu sonuçların hepsine hazırlıklı olmalı çocuğunun davranışlarını iyi takip etmeli ve bu süreci daha kolay atlatabilmeleri için çocuğun duygularını dinlemeli ve paylaşmalıdır. Bu süreçteki çocuğa ayrılığın ondan kaynaklanmadığı, anne babasının her zaman onu seveceği, bu ayrılığın onun diğer aile bireyleri olan anneanne-babaanne, dede, hala,teyze,amca,dayı vb. aile bireyleri ile görüşmesini engellemeyeceğini anlatmalısınız. Ayrıca onun duygularını çok iyi anladığınızı ancak çok çaba harcamanıza rağmen anne-babası ile anlaşamadığınız için ayrılma kararı aldığınızı. Bu konuya üzülmesini anladığınızı ifade etmeli, duygularını size anlatması için baskıcı olamamalısınız. Unutmayın ki bu dönemde çok sabırlı, yavaş, temkinli, anlayışlı ve kararlı olmalısınız.

Boşanma Sonrasında Çocuğun Düzeni Nasıl Sağlanmalı?Boşanma Kararı Çocuğa Söylenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

– Çocuğun her zamanki düzeninin bozulmamasına, çocuğun her iki evde de odasının ve eşyalarının bulunmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Genellikle hafta sonu babaları ile görüşen çocukların ailelerinde, baba hafta sonu çocuğu ile eğlenceli aktiviteleri gerçekleştirmektedir. Ancak bu durum çocuk için pek de faydalı olmayacaktır. Hafta sonu yapılan etkinliklerin hafta içinde yapılan etkinliklerin devamı şeklinde yapılması önemlidir. Baba da çocuğun banyosu, ödevlerinin yaptırılması gibi sorumlulukları üzerine almalıdır. Çocuğun boşanma sonrası sürece uyumu açısından önem teşkil eden, ortak sorumluluklar, önemlidir.

– Boşanma sonrası süreç de boşanma süreci kadar zorlu olacaktır. Kendiniz bu duruma alışmaya, değişen hayatınıza adapte olmaya çalışırken bir de çocuğunuza destek olmaya çalışmak sizi psikolojik anlamda zorlayabilir. Bunun için bir uzmandan destek alabilirsiniz. Çocuğunuzun davranışlarını gözlemleyebilmek ve onun iç dünyasında neler yaşadığını daha iyi takip edebilmek için de öğretmeniyle sürekli iletişim halinde olmanız, arkadaşlarıyla vakit geçirmesini sağlamanız, çocuğun iyi anlaştığı bir aile bireyi ile iletişimini sağlamanız faydalı olacaktır.

– Çocuğun özel günlerinde, ya da belirli aralıklarla bir araya gelerek çocuğunuzu mutlu etmeniz de onun psikolojisi açısından çok önemli. Yalnız bu tür etkinlikler yapılırken çocuğun, anne babasının ayrılığının devam ettiğini, barışma konusuna umut bağlamaması gerektiğini, yapılan etkinlik, buluşma bittiğinde herkesin kendi düzeninde hayatına devam edeceğini bilmesi bunun çocuğa uygun bir dille anlatılması ve davranışlarla desteklenmesi gerekmektedir.

Kaynakça:

kortopsikoloji.com

Yazar: Eda Şahan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku