Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Doğum Lekesine Yol Açan 6 Önemli Sebep

0 3.210

Doğum Lekesine Yol Açan 6 Önemli SebepBebeklerin cildinde bulunan lekelere doğum lekesi denir. Bu lekeler bebek doğduğunda olabileceği gibi doğduktan sonra da oluşabilir. Bu lekelerin takip altında olması ve sebebinin araştırılması gerekir.
Doğum lekeleri hastalık grubuna girer ama kanser olma riskleri yoktur. Doğum lekelerinin sebebiyle ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Ama tam olarak sebeplerinin ne olduğu ortaya çıkarılamamıştır. Bilindiği kadarıyla doğum lekelerinin sebepleri şunlardır:

Doğum Lekesine Yol Açan 6 Önemli Sebep1- Damar yapılanmaları: Doğum lekeleri ile ilgili en çok ortaya konan düşünce damar yapılanmalarıdır. Çok çeşitli şekillerde lekeler oluşabilmektedir. Her lekenin adı ve ne kadar süre ciltte kalacağı, isimleri vardır. Bu lekeler mor, kırmızı ve pembe renklerde olabilir. Bunlar anormal kan damarlarından kaynaklı oluşan renklerdir.
2- Pigmentlerin bazı noktalarda odaklanması: Pigmentler cilde rengini verir. Bu pigmentlerin bozulması ile ciltte lekeler oluşabilir. Bu lekeler kahverengi olur. Bu lekelerin takibi önemlidir. 6’dan fazla olması halinde mutlaka doktora başvurmak gerekir. Lekelerin takibi mutlaka yapılmalıdır.
3- Hamilelik esnasında yenmek istenen ama yenemeyen yiyecekler: Bu inanış halk arasında yaygınlaşmış olan fakat bilimsel geçerliliği olmayan bir inanıştır. Bu inanışa göre hamile iken yenmek istenen bir yiyecek yenemez ise o yiyeceğin şeklinde bebekte doğum lekesi oluşur. Özellikle çilek lekesi bu sebebe bağlanır.

4- Anne karnında iken alınan radyasyon: Hamilelikte alınan radyasyon bebeklerde cilt lekelerine sebep olabilir.
5- Hamilelik esnasında yaşanan enfeksiyonlar: Az da olsa hamilelikte yaşanan enfeksiyonlar bebekte oluşacak cilt lekelerine sebep olabilmektedir.
6- Hamilelikte yenilen bazı yiyecekler: Toplum arasında en yaygın düşünce hamilelikte ciğer yendiği zaman bebeğin cildinde leke oluşacağıdır. Bu düşüncenin de bilimsel bir yanı yoktur. Ayrıca hamilelikte gül koklayıp, vücudun herhangi bir yerini kaşıdığı takdirde bebeğin o bölgesinde leke oluşacağı inancı da vardır. Bu da tamamen bilimsel olmayan bir durumdur.
Doğum lekelerinin seyri takip edilir. Büyüyor mu ? Rengi değişiyor mu? Küçülüyor mu? Bu soruların cevaplarına göre doktor kontrolü yaptırılır. Çünkü bu lekeler iç organlarda bulunan bir hastalıkla ilgili olabilir. Bunun ortaya çıkması için önce vücut muayenesi, ultrason, tomografi, MR çekilebilir.

Doğum Lekesine Yol Açan 6 Önemli SebepDoğum lekeleri iki çeşittir. Birinci grup geçici doğum lekeleri, ikinci grup ise kalıcı doğum lekeleridir.
Kız çocuklarda görülen doğum lekeleri oranı erkek çocuklara göre daha fazladır.
Aileler bebeklerinde leke gördüklerinde telaşlanabilir. Doğum lekeleri karşısında telaşlanmamak gerekir. Bu lekelerin takibi ve tedavisi yapıldıktan sonra herhangi bir sorun yaratmaz.
Doğum lekeleri:
1- Moğol lekesi: Pigment bozukluğundan kaynaklıdır.
2- Çilek hemanjiyomi: En sık rastlanan doğum lekesidir.

Eğer doğum lekeleri kalıcı olursa ileriki yaşlarda lazer ya da farklı tedavi yöntemleri ile yok edilebilir. Ama lekelerle ilgili mutlaka doktora danışmak ve en doğru tedavi yöntemini de doktor tavsiyesi ile olmalıdır.

Kaynakça:
https://www.elele.com.tr › Bebeğim › Bebek

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku