Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Buzdolabındaki İlaçlar Kan Basıncını Arttırır mı?

0 422

Bazı yaygın soğuk algınlığı ilaçları, özellikle de kalp ve damar hastalıkları geçmişi olanların tansiyonunu yükseltebilir ve kalp krizi geçirme riskini artırabilir. Steroid olmayan anti enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve soğuk algınlığı ilaçlarında bulunan dekonjestanlar bir kişinin kan basıncını artırabilir. Soğuk bir mevsimin tam ortasındasınız ve kendinizi daha iyi hissetmek için burun spreylerini hazırda tutuyor olabilirsiniz. Bununla birlikte yüksek tansiyonunuz ya da kalp ve damar hastalıkları öykünüz varsa bu tür soğuk algınlığı ilaçlarına güvenmeyi iki kez düşünmek isteyebilirsiniz.
Sağlık uzmanlarının uyarıları soğuk algınlığı ve grip ilaçlar içerdiği non-steroid anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve dekonjestanlar, bir kişinin kan basıncını arttırabilir ve yaygın kullanılan burun spreyleri kan damarlarını daraltabilir. Bu ilaçlar, üşüdüğünüzde sinüslerinizi tıkayan sıvıları azaltır, ancak yüksek tansiyon veya kalp hastalığı geçmişi olan insanlar için tehlikeli olabilir. Ayrıca kan damarlarını kısıtlamak tansiyonu ve kişinin kalp atış hızını artırabilir.

Bu durum; altta yatan kalp ve damar hastalıkları ve kontrolsüz kan basıncı olan insanlar için endişe verici olabilir.

Ne Kullanılmalı

Buzdolabındaki İlaçlar Kan Basıncını Arttırır mı?Eczaneye gittiğinizde sizin için hangi seçeneklerin mevcut olduğu konusunda endişeleriniz varsa sıkışıklığınızı azaltmak için intranazal steroid veya oral antihistaminikler gibi alternatif tedaviler aramanız gerekebilir. Ayrıca ibuprofenli ilaçlar yerine kardiyovasküler riski bulunmayan asetaminofenli soğuk algınlığı ve grip ilaçları ile devam edilmelidir. Bu tür ilaçları, kan basıncı yükselen insanların bunları almaktan kaçtıkları zayıflama ilaçlarında rastlanmıştır. Buradaki riskler sadece burun tıkanıklığı değil, kan damarlarını daraltan ve kan basıncını yükselten herhangi bir tedavi yöntemi asla iyi bir fikir değildir. Kan basıncı üzerinde çok daha az etkiye sahip olacak bir dekonjestan burun spreyi almak doğru olabilirken bu ilaçları almamak en doğrusudur. Birçok psödoefedrin bazlı ürünün amatör ilaç üreticileri tarafından metamfetamin veya kristal met oluşturmak için yasadışı kullanıldığından bu ilaçların birçoğunun daha kolay erişilebilir haline geldiği görülmüştür.

Risk Altındakiler

Kardiyovasküler sorunları olan insanlar için endişelerin ötesinde sağlıklı insanların bile kalp krizi ve bu ilaçlardan kaynaklanan felç riski altında olabileceğini belirtilmiştir. Bu uyuşturucu kullananların yaklaşık yüzde 5’inin hastalık geçmişi olmasa bile daha yüksek kan basıncı yaşadığını söylenmiştir. Bilinen sorunları olmayan insanlar, başka risk faktörleri varsa dikkatli olmalıdır. Bu, diyabetik olanları, sigara içenleri, aile öyküsü olanları veya yaşları büyük olanları içerebilir. Soğuk algınlığının olumsuz etkileri sınırlıdır, bazen kalp sağlığınızı etkileyebilecek ilaçları alarak kendinize herhangi bir ilaç ilavesiyle gereksiz yere zarar vermekten ziyade üşütmek daha iyidir. Ve soğuk almayı önlemek en iyi yoldur. İlk başta hastalanmamak için, virüs bulaşmasını önlemek adına herkesin iyi önlemler alması gerekir.
Alınacak önlemler arasında grip aşısı vurulmak, hasta insanlarla teması sınırlamak, ellerin yıkanması ve buruna dokunmaktan kaçınılması gelebilir. Öncelikle önleme ile başlamanın etkinliği hakkında söylenecekBuzdolabındaki İlaçlar Kan Basıncını Arttırır mı? çok şey vardır. Yüksek tansiyonu veya kalp hastalığı öyküsü olan kişilerin, tezgâh üstü soğukta kullanılan dekonjestanlardan uzak durmaları önerilir. Çünkü soğuk algınlığı ilaçlarında bulunan NSAID’ler ve dekonjestanlar kan basıncınızı artırabilir ve bunu kan damarlarını daraltarak yaparlar. Bu, sinüslerinizi tıkayan sıvıları engellemek, ancak yüksek tansiyonları için endişelenen biri için tehlikeli olabilir.
Sonuç olarak bakıldığında; tansiyon hastalığı olan kişiler grip olduklarında buzdolabından aldıkları bazı soğuk ilaçları alarak kullanmaları durumunda problem yaşayabilirler. Bu yüzden genel kalp sağlığınız üzerinde aynı etkileri olmayacak burun spreyleri veya oral antihistaminikler için doktora başvurulması önerilir.

Kaynakça:
heatline
nih.gov
herbpathy.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku